Zarándokok Vasváron

FE • 2012. május 01., kedd •
Több mint 2000 hívő gyűlt össze Vasváron, hogy részt vegyenek a szokásos május elsejei zarándoklaton. A Szűzanyához imádkoztak.
Zarándokok Vasváron

A Szombathelyi Egyházmegye számos pontjáról érkeztek a hívek, hogy együtt imádkozzanak Vasváron a Szentkút-völgyében. Volt, aki busszal, autóval tette meg a távot, de Szombathelyről egy 100 fős csoport dr. Veres András megyéspüspök vezetésével, biciklivel indult a vasi kisvárosba az éves zarándoklatra.

Szentkút-völgye egyébként híres Mária-búcsújáróhely. Az egyszerű, klasszicista kápolna 1863-ban épült. Azután, hogy 1860 körül a forrás vizében megmosakodva nyerte vissza látását egy megvakult huszár, Horváth Ferenc.

A forrás környékén élő remetékről már a XVIII. század végétől vannak adatok, és a történet szerint Horváth Ferenc nemcsak a kápolnát építtette hálából, de egy ideig maga is remetévé lett.

A nap püspöki szentmisével indult a szabadtéri oltárnál. Majd következett a szabad program és az ebéd. Ezt követően két lehetőség közül választhattak a hívek: keresztút a Szentkútig vagy szentségimádás a szabadtéri oltárnál. Végül elindult a litánia és körmenet a kegyszoborral a templomba.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére