Valós idejű utas-tájékoztatás

EB • 2012. március 21., szerda •
Eddigi legnagyobb méretű közlekedési-informatikai beruházásán van túl a Vasi Volán Zrt., a 4 elemből álló uniós projekt részeként ugyanis egy olyan utas-tájékoztató rendszert hoztak része, melyen nyomon lehet követni, hol tart a busz, mikor érkezik, hány fok van benne. A rendszer működik, szerdán hivatalosan is átadták.

Utastájékoztató a szombathelyi Vasútállomás melletti buszmegállóban

Szombathely 27 megállójában áll a napkollektorral üzemelő, új elektronikus utas-tájékoztató tábla, melyen a GPRS alapú informatikai rendszernek köszönhetően pontos képet kaphatnak az utasok arról, mikor és hova indul vagy érkezik autóbusz.  225 buszt szereltek fel járműkövető egységgel, továbbá 39 autóbuszon az utazók menet közben is valós idejű tájékoztatást kapnak a jármű helyzetéről, a csatlakozási-, átszállási lehetőségekről.

A megyében Celldömölkön, Sárváron, Vasváron, Körmenden, Szentgotthárdon, Csepregen, Bükfürdőn és Őriszentpéteren alakítottak még ki ilyen rendszert. Azon túl, hogy az utastájékoztató táblák környezetbarátok, a fogyatékkal élők igényeit is kielégítik, hisz egy gombnyomásra hangos szóval is közlik az információkat.

A hivatalos átadó ünnepséget szerdán tartották Szombathelyen

Mindez egy 2010-ben induló hatalmas projekt utolsó állomása volt, az elmúlt 23 hónapban 585 millió forintból autóbusz-állomást építettek Körmenden, új buszvárókat alakítottak ki Celldömölk és kistérsége területén, illetve mindenhol kiépítették az informatikai rendszert.

Az a cél, hogy minél több embert a közösségi közlekedés felé ösztönözzünk, de ez csak akkor lehetséges, ha az nem az egyetlen módja a célba érésnek, hanem egy minőségi alternatívája- jelentette ki  Dávid Ilona, a GYSEV elnök-vezérigazgatója. Ez azért lényeges, mert a GYESEV tervei szerint, szorosan együttműködve a Vasi Volannal, az idei évben a Szombathely-Szentgotthárd vonalon, jövőre pedig a Szombathely-Sopron vonalon készül hasonló valós idejű utastájékoztató rendszer.

Dávid Ilona, a GYSEV elnök-vezérigazgatója

Papp László, a Vasi Volan Zrt. igazgatója kiemelte, a most kiépült informatikai háttér jó alapot jelent arra, hogy egy jövőben kiépülő regionális, országos, vagy akár nemzetközi elektronikus jegykiadó rendszerhez is csatlakozhassanak.

A hivatalos átadó ünnepségen jelen volt dr. Puskás Tivadar polgármester is, aki megköszönte az előző városvezetésnek, hogy útjára indította a beruházást; majd hozzátette, mindennek akkor érzik majd jótékony hatását az utasok, ha a buszok megfelelős sűrűséggel járnak. Mielőbb megoldást kell találni például a 9-es autóbuszjáratra- sorolta a fogadó óráinak tapasztalatait. A polgármester hangsúlyozta, a tervek szerint rövidesen hasonló rendszert adnak át a pályaudvaron is.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére