Trump bombát dobna a koreai tárgyalóasztalra

hirado.hu • 2018. január 09., kedd •
Helyi idő szerint kedden a két Korea küldöttségei megkezdték a hivatalos egyeztetéseket.
Trump bombát dobna a koreai tárgyalóasztalra

 

Szo Ho, a dél-koreai küldöttség vezetője (b) kezet fog észak-koreai partnerével, Park Csul Szúval a keszongi ipari park működésének felújításáról szóló tárgyalások kezdetén a panmindzsoni demilitarizált övezetben 2013. július 10-én.

Fotó: Korea Pool/Yonhap / Reuters

A felek több mint két éve nem tárgyaltak egymással. A tervek szerint először a könnyebb kérdésről, a jövő havi phjongcshangi téli olimpiáról cserélnek eszmét, és csak utána térnek rá a kényesebb, katonai és politikai témákra. A két delegáció öt-öt főből áll. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmindzson városa, az annak dél-koreai oldalán lévő Béke Háza.

Washington azt fontolgatja, hogy célzott csapásokat mér észak-koreai célpontokra, és abban bízik, hogy emiatt nem robban ki háború a Koreai-félszigeten – jelentette a The Wall Street Journal című amerikai napilapra hivatkozva kedden az Axios című hírportál. A lap úgy tudja, hogy bennfentesek „vérző orr” stratégiának nevezik az elképzelést, mert terveik szerint ennek úgy kellene hatnia, mintha „behúznának” egyet Észak-Koreának, hogy felfogják, milyen drágán megfizethetnek azért, ahogy viselkednek”. Az Axios szerint viszont nagy a kockázata annak, hogy támadás esetén Phenjan teljes erejével vág majd vissza. Ráadásul mindez akkor kerül napirendre, mikor a két Korea két év után végre újra hajlandó volt szóba állni egymással, és a februári téli olimpiával kapcsolatban meg is állapodtak arról, hogy Phenjan delegációt küld a megmérettetésre, ami az enyhülés jeleként értékelhető.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére