Teljessé válik Szombathely árvízvédelme

Szerző: frisss.hu Fotó: Kremser Csaba • 2017. december 03., vasárnap •
Megkezdődött a dozmati víztározó építése. A tervek szerint 2019 júliusára fejeződnek be az összesen 2,036 milliárd forintos beruházás munkálatai, amivel teljessé válik a vasi megyeszékhely árvízvédelme.
Teljessé válik Szombathely árvízvédelme

A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározó építésének első, ünnepélyes „kapavágására” került sor.  A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházás összesen 2,036 milliárd forintba kerül majd.

Mit is jelent majd ez a víztározó? Többek között biztonságot, értéknövekedést az ingatlanokban, tisztább vizet a Csónakázótóban és végül az árvízveszély megszüntetésének köszönhetően egy óriási, nagyon értékes beépítésre váró területet Szombathelynek – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő, miután felidézte az 1965-ös szombathelyi árvízhez kötődő szörnyű emlékeit. Ezt követően beszélt azokról az áldásokról, melyeket a környező településeknek, így például Dozmatnak is hoz majd a beruházás.

Hende Csaba után Puskás Tivadar polgármester foglalta össze az építkezés lényegét. Elmondása szerint a lukácsházi és a dozmati víztározók 100 százalékossá teszik majd a vasi megyeszékhely árvízvédelmét.
Most a projekt első üteme indult meg, ami az Aranypatak kotrását jelenti. Ez három szakaszon 5,7 kilométeren történik meg. Eltávolítjuk a mederből a több évtized alatt lerakódott iszapréteget. A második fázis tavasszal kezdődik. A víztározó alapkövét márciusban rakjuk le. Azt követően indul a tározó építése. Egy 421 méteres völgyzárógáttal zárjuk el a víz útját. A vizet közel 44 hektáron tartjuk majd vissza, ez csúcsidőben több mint 1 millió köbméter vizet jelent – ismertette Gál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság első embere a beruházás részleteit.
A munkálatok várhatóan 2019 júliusára fejeződnek majd be.   

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére