Szombathelyről rabolta el - A strasbourgi bíróság is döntött

MTI • 2018. március 07., szerda •
Régóta húzódó történet.

Nem állapított meg jogsértést a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden abban az ügyben, amelyet a fiát nagyjából két évvel ezelőtt Szombathelyről elrabló francia Patrick Royer indított Magyarország ellen, amiért a hatóságok korábban az anyának ítélték a gyereket.

Az ügy előzménye, hogy a Franciaországban született kisfiút anyja pár hónapos korában - egy francia bíróság szerint törvénytelenül - Szombathelyre vitte magával 2014 januárjában. A francia bíróság az apának ítélte a gyereket, láthatási jogot adva az anyának. Az ügyben a magyar törvényszék azonban arra jutott, hogy a visszaköltöztetés egy ismeretlen helyre komoly megrázkódtatást jelentene a kétéves fiúnak. A felperes azzal a panasszal fordult az EJEB-hez, hogy az illetékes magyar bíróság nem a gyerek, hanem az anya érdekeit tartotta szem előtt, amikor elutasította a fiú visszaszállíttatását Franciaországba.

Az ügy azzal került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy Patrick Royer 2015 decemberében Szombathelyen bántalmazta gyermeke édesanyját, majd a fiával külföldre távozott. A gyermeket ezt követően a magyar után a francia bíróság is az anyának ítélte, aki visszahozta őt magával Magyarországra.
 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére