Szabad Sajtó Napja: vendégségben Kovács Ferencnél

EB • 2013. március 13., szerda •
Határon átnyúló pályázatokról, Németország és Vas megye elmélyülő kapcsolatáról és a közeljövő infrastrukturális fejlesztéseiről is szólt Kovács Ferenc, megyei elnök a Szabad Sajtó Napja alkalmából rendezett sajtóreggelin.
Szabad Sajtó Napja: vendégségben Kovács Ferencnél

Március 15-e nemcsak a forradalom és szabadságharc ünnepe, de a szabad magyar sajtó napja is. 1848-ban ugyanis ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit: a Tizenkét Pontot és a Nemzeti Dalt. 1990 óta minden esztendőben megemlékeznek e történelmi pillanatról.

Új köntösben a megye

A Vas megyei Közgyűlés ma tartotta hagyományos sajtóreggelijét az ünnep apropóján a Megyeháza Tinódi Termében, amelyen szép számmal jelentek meg a helyi sajtó képviselői. Kovács Ferenc megyei elnök köszöntőjében elmondta, az elmúlt évben jelentősen átalakult a megyei közgyűlés feladata, új célokat és új alapokat kellett találniuk, lefektetniük.

A jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak a határon átnyúló pályázatok - emelte ki az elnök. A Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozásával végérvényesen lefektettük, hogy nekünk nem Győr felé kell mennünk, hanem az autonóm autógyártásban kell jeleskednünk, és ebben Ausztria is érintett - fogalmazott. Hozzátette, az elmúlt időszakban mind a hét Vas megyei járást végigjárták, hogy reális képet kapjanak és a lehető legtöbb vállalkozást segíteni tudják a következő Európai Uniós pályázati ciklusban. A projekteknek minimum 60 százalékban a munkahelyteremtést és a munkahelymegtartást kell szolgálniuk.

Fejlődő út- és vasúthálózat

Kovács Ferenc beszélt arról is, hogy 2015 elejére elkészül az M86-os út, és megvannak már a szakhatósági engedélyek az M8-as út Körmendtől az országhatárig érő szakaszára. Szintén tervben van a kötöttpályás közlekedés fejlesztése is, most az tűnik reálisnak, hogy a Csorna-Porpác és a Celldömölk-Pápa-Győr útvonal villamosítása elkezdődhet. A cél ugyanis az, hogy a vasi megyeszékhelyről két óra alatt a fővárosban legyünk - tudtuk meg.

Közkedvelt a vasi sajt és bor

Huszonöt éve bontották le a vasfüggönyt, ennek mentén új turisztikai együttműködések indulhatnak Németország és Vas megye között. A minap - Áder János programjának keretében - Berlinben mutatkozhatott be Vas és Zala megye turisztikája, gasztronómiája – számolt be Marton Ferenc alelnök.

Többek között a vasi fürdőkkel és a táj egyedi ízeivel csábítanák a határ ezen oldalára a külföldieket.  A német együttműködésnek van alapja, hiszen 160 ezer németnek van ingatlanja az országban - húzta alá Kovács Ferenc.

A nemzeti ünnep jegyében Sárváron ünnepi Közgyűléssel folytatódik a megyei vezetők programja.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére