Slam Poetry - az új trend, az új nyelv Szombathelyen

JZS, Fotó: Bexter • 2012. november 15., csütörtök •
Slammelni szabad – akár ez is lehetett volna a szerda esti Slam Poetry est mottója. Immáron második alkalommal rendezték meg Szombathelyen ezt az úttörő rendezvényt, mely a kortárs művészetre éhes hallgatóságnak szól. A kezdeményezés szervezői havi rendszerességgel várják majd a szövegelőket, és a hallgatóságot.

Áldozó Krisztián "Aldó"

Áldozó Krisztián, azaz Aldó volt az, aki ezt a műfajt meghonosította hazánkban. Ő volt a 2. Slam Poetry est házigazdája is Szombathelyen a 69 Pub-ban. Ha már ott jártunk, meg is kérdeztük tőle, hogy mégis mi az a „slam poetry”?! - Az amerikai beat költők által az 1980-as években elindított közlési forma. Célja a költészet megújítása, és a társadalmi kérdésekre reagálva egyfajta mozgalmi jelleg kialakítása – foglalta össze a lényeget Aldó.

A hegedű mellett gitáros, és dobos aláfestést is kaptak a slammerek

Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy egy basszus vagy elektromos gitár, egy kahun dobbal, klarinéttal, és egy hegedűvel kiegészülve adja az alapot, és erre nyomják az előre megírt, vagy épp improvizatív szöveget a slammelők. Nagyon fontos a reflektálás, az, ahogy a mikrofon mögé lépők, milyen gondolatokat ébresztenek egymásban - ez adja meg a dolog sava-borsát. Ahogy a társadalmi kérdésekről mai, őszinte, és bizony kendőzetlen stílusban beszélnek az előadók – beleértve a közélet minden területét is.

Volt, aki füzettel is készült, és akadt, aki söralátétre firkantotta fel a szöveget, ha ihletet kapott

Krausz Dávid volt az, aki egyfajta kapocsként Pécsről Szombathelyre csábította Aldóékat. Félve álltak neki a szervezésnek, mert egy ilyen „kísérleti-műfaj” mindig bizonytalan sikerrel kecsegtet. De úgy tűnik a vasi megyeszékhely méltán kulturális főváros, most is rengetegen voltak kíváncsiak a rendezvényre. Még újságíróként is nehéz feladat visszaadni azt a hangulatot, és pezsgést, ami körbelengte az estét, de a fotók ennél jóval beszédesebbek! A dumát pedig meghagyjuk a slammereknek, akik decemberben  visszatérnek!

Sokan tátott szájjal hallgatták a slammereket - a többiek mosolyogtak :)

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére