Frissítve - Öszödi beszéd - kilép a DK-ból Szabó Bálint

MTI • 2013. május 27., hétfő •
A Demokratikus Koalíció elnöksége délelőtti ülésén hozott döntésével arra szólítja fel Szabó Bálintot, hogy még ezen a héten egyértelmű, cáfolhatatlan és meggyőző bizonyítékokkal támassza alá, hogy igazat mondott az öszödi beszéd kiszivárgásának kapcsán – mondta hétfői, budapesti sajttájékoztatóján Molnár Csaba. Délután kiderült: mivel tagsága felfüggesztésére nincs jogi lehetőség, kilép a Demokratikus Koalícióból Szabó Bálint.
Frissítve - Öszödi beszéd - kilép a DK-ból Szabó Bálint

Fotó: richpoi.com

 A Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke hétfői szegedi sajtótájékoztatóján elmondta, a Heti Válasznak adott interjúját követően – melyben arról beszélt, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédének kiszivárogtatása mögött - mind balról, mind jobbról rendkívül éles támadások érték.

A férfi közölte, igyekszik mindent megtenni azért, hogy az öszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán kiderüljön az igazság. Úgy fogalmazott azonban: "amire hét év másoknak nem volt elég, nem biztos, hogy nekem egy hét elég lesz".

Szabó Bálint azzal indokolta kilépését, hogy kellően szabadon tudjon mozogni ebben az ügyben.


Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke egy a Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédének kiszivárogtatása mögött. Pénteken újságíróknak elmondta: ha az érintettek nem ismerik be, hogy részt vettek az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, akkor rövid időn, néhány héten belül megnevezi őket, illetve közzéteszi az általa összerakott információkat.

Molnár Csaba azt mondta, hogy ha Szabó Bálint vasárnapig nem áll elő bizonyítékokkal, akkor a DK elnöksége a párt alapszabálya alapján etikai eljárást indít vele szemben.

Az érintett tag kizárásáról csak az etikai eljárás végén dönthet az etikai bizottság – válaszolta egy kérdésre.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-ai balatonöszödi zárt ülésén hangzott el, ám máig nem tudni, ki szivárogtatta ki az arról készült hangfelvételt, amelyből hat évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én először a Magyar Rádió közölt részletet. Ennek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Gyurcsány a beszédben egyebek mellett azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (...) Nem csináltunk semmit négy évig. (...) Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

A volt kormányfő 2011 nyarán arról számolt be, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő bizonyíték híján azonban nem nevezte meg őket. Leírta és elküldte azonban információit Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, aki viszont újságírók előtt olvasatlanul megsemmisítette a borítékot, mondván, ha a volt kormányfő nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőle sem várható, hogy ezt tegye.

Gyurcsány tavaly szeptemberben egy interjúban már nyíltan beszélt arról, hogy három szocialista politikus szivárogtathatta ki a beszédet: egy nő és két férfi, akiket azonban ekkor sem nevezett meg.

Idén áprilisban a Heti Válasz arról írt, Gyurcsány Ferenc informálisan megüzente a szocialistáknak, ha kihagyják az ellenzéki szövetségből a DK-t, nyilvánosságra hozza az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak nevét. A DK a zsarolásról szóló értesülést cáfolta, de megjegyezték: a volt miniszterelnök közel jár a titok megfejtéséhez, és ha "a végső bizonyosságot megszerzi, akkor azt haladéktalanul megosztja a nyilvánossággal".

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére