Országgyűlés: Napirenden a rezsicsökkentés folytatása

Frisss.hu-parlament.hu • 2014. február 03., hétfő •
Az április 6-i választásig várhatóan csak négy napot ülésezik az Országgyűlés. Február 3-án a Parlament Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját, majd megválasztják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, de nagy valószínűséggel napirendre tűzik a rezsicsökkentés folytatását is.
Országgyűlés: Napirenden a rezsicsökkentés folytatása

A parlament a február 3-i hét elején egy kétnapos, majd február 6-án és 13-án egy-egy külön ülést tart, a képviselők ez idő alatt - hétfő kivételével - háromszor interpellálhatják a kormány tagjait. Február 3-án, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik az ülés. A házirend alapján a frakciók - a kormányfői beszéd hosszúságától függően - 5-8 percben reagálhatnak az elhangzottakra.

Ezután a képviselők kétharmados többséggel megválasztják a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját. A testület létrehozásáról decemberben döntött a Ház, a jelölés határideje január 31 volt. A testület öttagú lesz, a további két tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan ember foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be a 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idősebb 42 évesnél.

A parlament honlapján (www.parlament.hu) elérhető házelnöki napirendi javaslat vasárnap délben még nem tartalmazta, de az Országgyűlés hétfőn napirendjére veheti a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az erről szóló egyezmény szövegét.

A Ház honlapján egyelőre szintén nem szerepel, de Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa vasárnap bejelentette, hogy a kormánypárt benyújtotta a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot, és a tárgyalása már hétfőn megkezdődhet.

A tervek szerint február 4-én, kedden döntenek két, Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvény újbóli elfogadásáról. Az egyik a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célozza, ezzel kapcsolatban az államfő több kifogást is megfogalmazott november elején, de az őszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynél a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Művésze-díjat jogerősen elítélt alkotók is megkaphatnák.

A kétnapos ülésen várhatóan megvitatják a kollektív befektetési formákról és a bizalmi vagyonkezelőkről szóló kormányzati előterjesztéseket és több nemzetközi szerződést is.

Február 6-án, csütörtökön a képviselők várhatóan megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület új tagjait, valamint döntenek az országgyűlési törvényhez és az új házszabályhoz érkező módosító indítványokról is.

A ciklus utolsó parlamenti ülése - a tervezett napirend alapján - február 13-án lesz, ekkor várható zárószavazás a még folyamatban lévő törvényjavaslatokról, köztük a tavaszi választás után hatályba lépő új házszabályról.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére