Ők az idei Príma-díjasok (képgalériával)

frisss • 2012. október 19., péntek •
Tudomány, sport, illetve oktatás-és közművelődés kategóriában adták át a megye legrangosabb kitüntetését, a Prima - díjat. Dr. Vígh Kálmán közönségdíjat kapott.

Az országban tizedszerre, a megyében nyolcadszorra ismeri el a reál szféra a humán szférát. A díjat, melynek komoly anyagi hozadéka is van, Demján Sándor alapította, hogy több figyelmet kapjanak a szellemi munkát végzők.  Az alapító vállalása az idén lejárt, a következő évtől Csányi Sándor áldoz majd vagyonából a díjra.

A tudományban, a sportban, illetve az oktatás-és közművelődésben kimagasló eredményt elért személyek részesülhetnek e nemes elismerésben. Mindhárom kategóriában három induló volt, a díjazottakat ünnepi gálaműsor keretében a Weöres Sándor Színházban hirdették ki.

Tudomány kategória

Dr. Grasselly Magdolna gyermekorvost, prof. dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténészt, valamint Retkes József kertészmérnök, egyetemi docenst jelölték tudomány kategóriában. A díjat Retkes József kertészmérnök vehette át, aki 1970-tól nyugdíjazásáig a szombathelyi Kertész TSZ-nél dolgozott. Szakmájával a mai napig nem hagyott fel, számos új dísznövényt vezetett be, növénynemesítés terén nemzetközileg is elismert, és számos szakmai díj birtokosa.

Sport kategória

Prima-díjban Király Gábor 86-szoros válogatott labdarúgó kapus részesült, de Földesi János testnevelő- sportvezetőt és Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgót is jelölték e kategóriában.

Király Gábor Szombathelyen született, édesapja révén már kisgyermekkorában megismerkedett a futballal. A Haladásban kezdte, huszonegy éves volt, amikor Berlinbe került, majd Angliában folytatta. 86-szor játszott magyar válogatottként, így ő a magyar kapusrekorder. 2003-ben létrehozta a Király Sportlétesítményt, 2006-ban pedig megalapította a Király Szabadidő Sportegyesületet.

Király Ferenc, aki a fia, Király Gábor nevében vette át a díjat

Oktatás-és közművelődés kategória        

Dr. Vígh Kálmán történész, főiskolai docens és dr. Mátrai István középiskolai tanár is indult ebben a kategóriában, a díjat Halmágyi Miklós újságíró, a Vas Népe főszerkesztője vehette át.

Halmágyi Miklós a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd magyar-történelem szakos diplomát szerzett. Először nyomdában dolgozott, de mellette már kritikákat, novellákat publikált több folyóiratban. 1984-től a megyei napilap kulturális rovatának munkatársa. Később gazdasági rovatvezetőként tért vissza a laphoz, melynek 1993-tól a főszerkesztője.

Közönségdíj

Közönségdíjra a megyei lapnál lehetett szavazni, az olvasók Dr. Vígh Kálmán mellett tették le voksukat. Idén különdíjat is kiosztottak, ezt dr. Vágó Attila orvos kapta.

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére