Obama vs. Romney - Amerika elnököt választ!

FB • 2012. november 05., hétfő •
November 6-án elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban. A voksoláson a demokrata párti Barack Obama újraválasztásáról, vagy a republikánus jelölt, Mitt Romney elnökké választásáról döntenek. A tét óriási, hiszen a világ egyik legnagyobb gazdaságának és a világ legnagyobb haderejének vezetőjét választják meg. Szoros a verseny, elemzők szerint politikai értelemben a Sandy hurrikán Barack Obamának kedvezett. A celeb világból George Clooney Obama, Russel Crowe Romney mellett áll.
Obama vs. Romney - Amerika elnököt választ!

Holtversenyben áll egymással az országos támogatottság tekintetében a két amerikai elnökjelölt a közvélemény-kutatások szerint. Az utolsó hét kétségkívül Barack Obamáé volt. Elemzők, sőt még a republikánusok vezető stratégája, Bush egykori főtanácsadója is úgy véli, hogy a Sandy hurrikán politikai értelemben segítette az elnököt. Napokon keresztül csak őt mutatták a televízióban, ahogy határozott vezetőként irányítja a mentési munkálatokat, ahogy hatékonyan együtt dolgozik az ellenzéki párt kormányzóival. A mindig hűvös, visszafogott elnök ezúttal részvéttel vigasztalta a bajba jutottakat. A választó azt a benyomást szerezte, hogy bajban számíthatnak a kormányra és annak vezetőjére, Barack Obamára.

Mitt Romney a kampány legértékesebb napjait veszítette el, hiszen cselekedni nem cselekedhetett, a politikai beszédek pedig nem érdekelték az embereket. Egyes szakértők ma is nagyon szoros eredményt várnak, és nem biztosak abban, hogy kedd estére kiderül, hogy Barack Obama vagy Mitt Romney lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A vasárnapi előrejelzések szerint a republikánusok biztosan meg fogják őrizni többségüket a képviselőházban, a demokraták pedig talán túlsúlyban maradnak a szenátusban.

Barack Obama

A gazdaság állapota volt a kampány legfontosabb kérdése. Az elnök elsősorban az általa bevezetett egészségügyi reformmal (a kötelező egészségbiztosítás kiterjesztésével), Oszáma bin Láden likvidálásával, a tőzsdén bevezetett reformokkal és az autóipar megmentésével kampányolt. Obama teljes mellszélességgel támogatja a megújuló energiatermelés részarányának növelését.

Romney piacbarát adópolitikát szorgalmaz, a kamatadó, az osztalékadó és a nyereségadó esetében is vagy a jelenlegi adókulcsok megtartását, vagy csökkentését tervezi. Romney a fosszilis energiahordozókra építene, véleménye szerint ugyanis a nap- és szélenergia egyszerűen nem versenyképes a hagyományos energiahordozókkal szemben. Elnökként lehetővé tenné, hogy újabb olaj- és gázlelőhelyeket tárjanak fel, felgyorsítaná az ehhez szükséges engedélyek kiadását és engedélyezné, hogy mindenütt fúrásokat kezdhessenek az energiacégek, ahol csak biztonságos. Ezen felül Romney támogatja a nukleáris energia és a szénerőművek térnyerését is.

Mitt Romney

Az amerikai celebeket is feltüzelte a közelgő amerikai elnökválasztás. Barack Obama fél Hollywoodot maga mögött tudhatja, George Clooney, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Bridget Fonda, Anne Hathaway, Mila Kunis, Brad Pitt, Jamie Foxx, Sharon Stone, Mariah Carey, Lady Gaga, Mick Jagger, Katy Perry, Will.i.am (aki 2008-ban kampánydalt is írt) és a Red Hot Chili Peppers is támogatja Obamát. A republikánus jelölt Mitt Romney kevesebb celebhez fordulhat, ha Obama megbuktatásához ismert támogatót keres. Hollywoodban csak a legnyakasabb konzervatív színészek állnak az ő oldalán, például Stephen Baldwin, Cindy Crawford, Russell Crowe, Adam Sandler, Jon Voight, Vince Vaughn, Sylvester Stallone és persze az elpusztíthatatlan Chuck Norris.

Ha Nyugat-Európa szavazhatna az amerikai elnökválasztáson, Barack Obama a szavazatok 90 százalékának megszerzésével nyerné meg a voksolást és kezdhetné meg második elnöki ciklusát. A Tárki kutatása szerint ha mi, magyarok dönthetnénk a következő amerikai elnökről, akkor 95%-os megsemmisítő győzelmet aratna Obama. 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére