Minden újonnan létesített parkolóhelyre jusson egy újonnan elültetett fa is

frisss • 2018. október 11., csütörtök •
Október 14-én időközi önkormányzati választást tartanak Szombathely 5. számú választókerületében, a Derkovits-lakótelepen. Az oka mindenki számára ismert. Az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztük Dr. Melega Miklós levéltár-igazgatót, képviselő-jelöltet.
Minden újonnan létesített parkolóhelyre jusson egy újonnan elültetett fa is

Szinte minden választópolgárt személyesen is felkeresett, akadtak, akikkel többször is találkozott standolások alkalmával. Milyen volt a fogadtatása Czeglédy Csaba egykori körzetében?

Örömmel tapasztaltam, hogy az itt élők megértették, hogy mi ennek az időközi választásnak a tétje. Meg kell találniuk azt az embert, aki hitelesen és elsősorban eredményesen tudja képviselni őket. De azt tapasztaltam, hogy ez a korábbi képviselő személyétől teljesen függetlenül történik. Nincs akkora feszültség az itt élőkben, mint amekkorának azt kívülről mások megpróbálják beállítani. Jó jelöltre és aztán jó képviselőre vágynak az emberek, aki elérhető, aki jelen van, akinek lehet kicsit mesélni az életükről, és persze a bosszantó dolgokról is. Végtelenül becsültem azokat a beszélgetéseket, amikor valaki közölte, hogy nem jobboldali szavazó, de elmondta, hogy mi az, amin változtatna, hiszen én minden derkovitsi embernek a képviselője szeretnék lenni.

Milyen visszajelzések érkeztek?

Nyilván volt egy választási programom, amivel neki indultam ennek a kampánynak. Ennek megvalósítása és a konkrét cselekvési terv kialakítása kizárólag az itt élőkkel együtt gondolkodva és dolgozva jöhet létre. Örömmel tapasztaltam, hogy nagyon sokan már most partnernek éreztek ebben, így az elgondolásaimból több dolgot sikerült is megvalósítani. Persze van olyan is, amely hosszabb előkészítést, tervezést igényel.

Több parkolóhelyre van szükség a Derkovitson, ez tény.

Igen, ahogy az is, hogy van, ahol lehet ezen segíteni, és van, ahol nem. A választókkal egyeztetve bizony volt olyan hely, ahol be kellett ismerni, hogy ők sem tudnak olyan talpalatnyi földre rámutatni a ház körül, ahol parkolót lehetni kialakítani.

És volt olyan hely, ahol igen?

A Váci Mihály utca 58-64. szám közötti négyemeletes tömbnél már ki is jelöltük azt a jelenleg funkció nélkül álló, kopár területet, ahol a jelenlegi parkoló meghosszabbításával újabb 5-10 helyet lehet nyerni.

A Bem utca 4. körül lakók pedig az egykori buszforduló területén alakítanának ki újabb parkolóhelyeket. A helyszínt körbejárva egyértelművé vált, hogy a jelenlegi zöld felület teljesen funkció nélküli. Hiszen kutyafuttató és játszótér is található néhány méterre onnan, így tényleg nem használják semmire az ott élők azt a területet. A városvezetésnek ezután továbbítottam a kérést, akik műszaki szemlét tartottak, és megállapították, hogy az elképzelésnek semmi akadály nincs, mintegy 30 darab hely gond nélkül kialakítható ott. Mint a példa mutatja, ezért is fontos, hogy a Derkovits-városrész önkormányzati képviselője jó kapcsolatot ápoljon a városvezetőkkel, mert így valóban gördülékenyen, könnyedén tudnak haladni az itt élők ügyei a megoldások felé.

Forrás: Facebook/Melega Miklós

Itt szeretném azonban megjegyezni, hogy szívügyem a környezetvédelem, ezért járok kerékpárral, ha csak tehetem. Eltökélt szándékom, hogy minden újonnan létesített parkolóhelyre jusson egy újonnan elültetett fa is. Hiszen az autósok is szívesebben állnak majd a lombok árnyéka alá, tisztább lesz a levegő és esztétikusabb a környezet.

Akadtak meglepő észrevételek is?

A csatorna-hálózat tisztítására hívták fel a figyelmemet. A Bem József utcai tízemeletes házak előtti parkolóban annyira el volt tömítve levelekkel a lefolyó, hogy egy kiadósabb eső után az nem volt alkalmas arra, hogy a csapadékot elvezesse, így 30-40 centis magasságban állt a víz, így jó néhány parkolóhelyet olykor nem lehetett használni napokig. Miután ezt jeleztem az önkormányzat felé, pár nap múlva a szakemberek megoldották ennek a kitisztítását is. De ez szintén egy olyan dolog volt, amit csak az ott élők tudnak, és örömmel vettem, hogy jelezték, hiszen csak így tudunk segíteni rajta.

Forrás: Facebook/Melega Miklós

Egy standolás alkalmával egy idős hölgy jött oda hozzám, és elmesélte, hogy a Bem József utca 31. előtt hasonló a helyzet, de ott a gyalogosok zebrán történő átkelését akadályozza, illetve egy mozgássérült parkolót öntött el a víz. Ennek megoldása kiemelt feladat volt, hiszen, aki számára kijelölték, sokkal nehezebben keres magának másik parkolóhelyet. Ezt is jeleztem a városnak, mint kiderült, ott komolyabb műszaki probléma volt, de a burkolat felbontásával ezt is sikerült megoldani.

Más témákban is fordultak Önhöz?

A Rohonci úton több helyen jelezték, hogy a lépcsőket stabilizálni kell, ezek szintén nem komoly ráfordítást igénylő munkálatok. Idősek és fiatal egyedülálló hölgyek jelezték, hogy sokat javítana a biztonságérzetükön, ha például több térfigyelő kamera lenne kihelyezve. Ez nyilván hosszabb előkészítést, komolyabb anyagi ráfordítást igénylő fejlesztés, de az első lépéseket így is megtettük: a közterület-felügyelet járőrei sűrűbben járnak mostantól arra, és ha közgyűlési támogatást kap, mobil térfigyelőket is ki fognak helyezni a szakemberek.

A Derkovitson nagyon sok kisgyerekes család él, tőlük milyen igény érkezett?

Nekem is három gyermekem van, így pontosan tudom, hogy a szülők számára mennyire fontos, hogy a gyerekek kulturált, biztonságos környezetben tudjanak önfeledten játszani. Megérett a helyzet arra, hogy a játszótereket újra átvizsgálják, a homokozókat friss homokkal töltsék fel. A szemétszedést és a zöldterületek gondozását rendszeresen és személyesen fogom ellenőrizni, ha bizalmat kapok a választóktól.

Mi a helyzet a DOMUS-szal?

Elhelyezkedését tekintve teljesen egyértelmű, hogy a városrész központja. Nyilvánvaló, hogy minden szempontból eljárt felette az idő, és komoly műszaki felújítások szükségesek. Nem szabad azonban elsiklani afelett, hogy ez a létesítmény magántulajdonban van, mintegy ötvenen osztoznak rajta (cégek, magánszemélyek). Katalizátorként szeretnék részt venni a DOMUS megújulásában, egy asztal köré ültetve az érintett feleket, és azt gondolom, hogy érdemi koncepció kialakítása után a város is támogatni tudja majd a fejlesztési elképzeléseket. Célom egy közösségi tér kialakítása, ahol idősek és fiatalok is szívesen töltik idejüket.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére