Különleges kulturális nap agysérültekkel

EB Fotó:CSG • 2013. április 11., csütörtök •
Egy szlovén-magyar határon átnyúló projekt keretében agysérültek mutatkoztak be a Szociális Hét harmadik napján.

A szép idő és a nem mindennapi téma sokakat kicsalogatott csütörtök kora délelőtt a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjába, ahol a Regionális Szociális Forrásközpont irányításával, agysérült emberek közreműködésével szerveztek kulturális napot.

Maribor testvérváros vendégeit dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnokasszony köszöntötte. Mint elmondta, évről-évre nő az agysérültek száma az autóbalesetek és az extrém sportok térhódítása következtében. A Szociális Hét keretében megrendezett kulturális nap kiváló alkalom arra, hogy erősítse a szolidaritást, a nyitottságot embertársaink iránt.

A tanácsnokasszony utalt a !Naprej-!Előre című szlovén-magyar együttműködéssel megvalósuló európai uniós projektre is, amely keretében olyan programokat és szolgáltatásokat szerveznek, amelyek hozzájárulnak az agysérültek életminőségének javításához. 

Cserkuti Gábor életét a zene töltötte ki, majd autóbalesete után hetekig kómában feküdt a grazi kórházban. Az első életjelet akkor adta magáról, amikor a saját lemezfelvételükről meghallotta saját csellójátékát. Többedmagával ő is muzsikált a mai kulturális napon. Hasonlóan szép pillanatokat szerzett Szakály Petra és Széles Gábor is, akik kézen fogva szavalták el Ady Endre: Őrizem a szemedet című költeményét: a lány magyarul, a fiú szlovénül tette mindezt. Később dalra fakadt a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat és a Szombathelyi Nefelejcsek népdalköre.

A zenés blokk után Horváth Jánosné, a Mesebolt Bábszínház nyugalmazott igazgatója a bábról, mint terápiás eszközről tartott előadást, majd „ A világ teremtése” címmel animációs játékot mutattak be. Súlyos trauma után a sérülteknek nemcsak testileg és fizikailag kell meggyógyulniuk, de mentálisan is egyensúlyba kell kerülniük, újra kell építeniük saját világukat- innen az előadás apropója.

A kulturális napkülönböző rehabilitációs lehetőségek bemutatásával zárult. Ilyen terápiás eszköz például a fotó és a videó, de a védett Vizi merülés is.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére