Közgyűlés - összefoglaló

bz • 2012. február 23., csütörtök •
"Akinek feleség kell, kölljön az anyós is"- a Frisss.hu szerint ez volt a csütörtöki közgyűlés legütősebb mondata. Továbbra sem lesz élő tévés közvetítés a közgyűlésről. Az ebédszünet előtt szinte vita nélkül fogadta el Szombathely 2012-es költségvetését a grémium. A Frisss.hu élő közvetítése a februári közgyűlésről.
Közgyűlés - összefoglaló

Összefoglaló
 

Elfogadott költségvetése van az idei évre Szombathelynek, miután a februári közgyűlésen kisebb módosításokkal jóváhagyták az előterjesztést a szombathelyi képviselők. A várakozásoknak meg nem felelve, egyébként rövidre fogták a tárgyalás a városatyák: a nyilvánosan tárgyalandó 30 napirendi ponton kilenc óra alatt túltették magukat. A város ez évi gazdálkodásáról szóló rendelet különösebb vita nélkül két óra alatt átment a testületen. Ez alapján kétmilliárd forint kölcsönt vesz fel Szombathely a 2012-es évben, hogy korábban igényelt hiteleinek aktuális törlesztését teljesíthesse. További fedezetlen kiadásokra a városi folyószámla hitelkeretét kell felhasználni. A vasi megyeszékhely mindemellett számít az állami segítségre az ÖNHIKI pályázaton. Ahogy azt korábban megírtuk, a szociális szolgáltatások – egy kivételével – kevesebbe kerülnek majd az idei évben. A bölcsődéseknek viszont fizetni kell majd az ellátásért. Tíz millió forinttal kevesebb támogatást kap a Savaria Fórum kiadója – a költségvetéshez benyújtott és elfogadott egyik módosító javaslat. A felszabaduló összeget a helyi civil szférába áramoltatják majd – ezt ígérik a képviselők.

Értékesítene néhányat, üresen álló ingatlanjai közül az önkormányzat – ezzel is bővítené az idei költségvetés fedezetét. Használaton kívüli üzlethelységek valamint bérlakások kerülhetnek piacra. Van körülbelül két tucat olyan, amelyek felújítási költségei annyira magasak, hogy azt sem az önkormányzat sem pedig a bérlők nem tudják magukra vállalni.

Határon átnyúló kerékpárút épülhet Ausztriával közösen, miután a közgyűlés jóváhagyta az erről szóló napirendi pontot. A beruházás elindításához először is indulni kell egy uniós pályázaton – ezt hagyta jóvá a városvezetés. Kiderült, hogy Szombathely nem tett le bizonyos MÁV ingatlanok megszerzéséről. Lazáry Viktor, alpolgármester szavaiból kiderült, hogy csak a megfelelő pillanatra várnak. Az eddig nehézkes eljárás felgyorsulhat, amint a sportcélú vasutas-ingatlanok a Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerülnek.

Kiírják a pályázatot a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára. Az alapító, Jordán Tamás szerződése a szezon végén lejár. A grémium határozata alapján nem csak színész, hanem akár jogász is lehet a szombathelyi színház következő igazgatója. (Már amennyiben nem indul és választják újra Jordán Tamást.) Együttműködésre van szükség a városi utánpótlásképzéssel foglakozó szervezetek között – fejezte ki kívánságát a közgyűlés. A cél, hogy tisztázódjanak a feladatkörök.

Tóth Géza nevét viseli ezentúl a Szabó Miklós és Szegedi Györgyné utcák kereszteződésénél lévő tér. A Világ- és Európa bajnok súlyemelő tavaly hunyt el, 79 éves korában. Nemrég Szombathely díszpolgárává választották.


Nagyobb térképre váltás

Érdekesség is bőven akadt a közgyűlésen. Gyebrovszki János például egyszer sem kért szót. Az MSZP képviselőjével talán előfordult már, hogy szó nélkül hagyott egyes napirendi pontokat, de hogy egy teljes közgyűlésen néma maradjon, az biztosan nem. Párttársa, Kővári Attila pedig megnevettette képviselőtársait: egy örök igazságot fogalmazott meg a 27. napirendi pont tárgyalása közben: „Akinek feleség kell, kölljön az anyós is!”

Köszönjük, hogy ránk figyeltek!

 


 

Élő közvetítés

 

18:02 - A nyilvános ülés ezzel véget ért, hamarosan összefoglalónkat olvashatja.

18:00 - Tóth Géza tér lett a neve, a Szabó Miklós utca 42-52 számok közötti közterületnek. A sürgősségi indítványt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

17:53 – Dr. Horváth Attila (MSZP), a Jobbik képviselőjével ellentétben nem tudja elképzelni azt, hogy néhány szombathelyi gazdag nyomott árakon felvásárolná a lakásokat azért, hogy aztán később drágábban eladja azokat.

17:52 - Szombathelyen, jó állapotú két szobás Derkovitsi lakás eladó. Irányár 4,2 millió forint – idéz egy a napokban megjelent hirdetést Németh Kálmán (SZTKE).

17:39 – Marton Zsolt, Balassa Péterhez intézett válaszában, rövid múltidézéssel eleveníti fel, miként javasolta a Jobbik képviselője korábban az iskola összevonások helyett a vagyonértékesítést. Szerinte, ha követték volna a javaslatot, talán már városházánk sem lenne. Úgy gondolja, hogy például a város vállalkozói hasznosíthatnák az eladásra kínált ingatlanokat.


Balassa Péter (Jobbik): "nem szabad elherdálni a lakásvagyont"

17:35 – Csak a gazdagokat támogatják – jelentette ki az ingatlan-eladási tervekről Balassa Péter (Jobbik). A jelenlegi kikiáltási árakon biztos, hogy nem a szegények veszik majd meg – tette hozzá. Azt javasolja, hogy ne hozzanak döntés ennél a napirendi pontnál. A képviselő inkább a nem lakás célú ingatlanokat adná el. Miért a szegényeknek attól jobb lesz? – kérdi tőle Marton Zsolt (Fidesz). Nem – hangzik Balassa válasza.

17:30 – Szigorúan költségvetési szempontok alapján merült fel, hogy üresen álló lakások illetve üzlethelységek kerüljenek piacra – mondta Marton Zsolt (Fidesz). Az alpolgármester jelezte, megérti azokat ellenzéki felvetéseket, amelyek az ingatlanok szociális hasznosítását jobb megoldásnak tartanák.

17:29 - Eladni vagy nem eladni? Ez itt a kérdés. A képviselők éppen arról próbálnak döntést hozni, hogy eladjanak-e néhány olyan önkormányzati lakást, amelyiknek a felújítása túl sokba kerül.

16:55 - Már a 27. napirendi pontnál járunk, az önkormányzati lakások hasznosításáról esik szó, amikor Kővári Attila mikrofonja elnémul, fellpillantva a lap topból megállapítjuk, a képviselők egy része nincs a teremben. " Akinek feleség kell, kölljön az anyós is!" - Kővári képviselő úr egykori középiskolai tanárát idézte, amely némi derültséget hozott a csütörtök délutánba. A bérlakások értékesítésének lehetőségéről esett szó. 306 üres lakás van az önkormányzat tulajdonában, ebből 120-t felújításra, 56 –t eladásra jelöltek ki. A  lakáseladásból befolyt összeget nem lehet átfolyósítani a felújításra. Némi képviselői létszám számolgatás után, 5 perc szünet!


Dr. Horváth Attila (MSZP) a színházigazgatói poszttal már nem bírna el.

16:50 - Horváth Attila jogász végzettségével sok mindennnel elbírna, de a Weöres Sándor Színház igazgatását nem biztos, hogy  elvállalná. Utalt az MSZP-s képvielő arra, hogy a szombathelyi teátrum ügyvezetői igazgatói posztjára kiírt pályázat feltételei között szerepel, hogy azt jogász végzettséggel is elláthatják. Dr Nagy Tibor aljegyző reagálva a felvetésre kjelentette, hogy a törvényi eljárásoknak megfelelő a pályázat szövege, és a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház élén is jogi végzettségű direktor áll. (és tényleg, Besenczi Árpád Pécsen tanulta a jogot)
 
16:45 - Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet módosítását 15 igennel elfogadták. Már a 20-as napirendnél tartunk, ez is simán átmegy. Technikai módosítások zajlanak. Meg vagyunk lepődve, hogy így haladunk.

16:40 - Molnár Miklós alpolgármesterazt tanácsolja, hogy a Karnevál idején ne csak azok a vendéglátóhelyek fizessenek a kiülős helyekért, akik a karneválra érkeztek, hanem a Fő téri vendéglátósok is. A napi rendi pontot a következő hónapra tolják, a 17. napirendi ponton átugrunk, gyorsan, vita nélkül elfogadták.

16:30 - Nem fogja közvetíteni az interneten a közgyűlést a Szombathelyi Televízió, hiába tett javaslatot erre Czeglédy Csaba. A képviselők közül kilencen támogatták, hogy nyomon lehessen követni a városatyák havi találkozóját -köztük a polgármester is- ám ez nem volt elég a többségi döntéshez. 

16:10 - A focis téma felrázta a képviselőket. A szombathelyi utánpótlásképzés helyzetéről és továbbfejlesztéséről a két "futballbarát", Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) és Czeglédy Csaba (MSZP) is felszólal. Szombathelyen jelenleg 6 labdarúgó utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesület (illetve alapítvány) működik. A cél, hogy együttműködjenek a sportszervezetek, tisztázódjanak a feladatkörök, részletes koncepció március végéig fog elkészülni. Balassa Péter (Jobbik), aki labdarúgó karrierje után tért át a politikára, is hozzászól a témához. Szerinte bele kellene vonni az utánpótlás rendszerbe az NB III-as és a megyei vasi csapatokat is, hogy annak, aki nem jut el az élvonalba, legyen lehetősége alsóbb osztályban játszani. Balassa Péter, Király Gábor ( az 1860 München és a magyar labdarúgó válogatott kapusa) véleményére is kíváncsi lenne. 

16:00 - Vita, felszólalás nélkül elfogadták a 7; 8; 9; 10; 11; napirendi pontot. Lehet, hogy a képviselők tartalékolják az erejüket?!

15:50 - Határtalan kerékpáros élmény elfogadva: A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Ökovelo AT-HU projektből  kilépett, miután a Fertőrákosi önkormányzat nem kívánt részt venni a projectben, így a megváltozott feltételek mellett nem volt lehetőség tovább folytatni azt. A cég javaslata alapján az  előző pályázat önrészét  a Grenzenloses Genussradlen AT-HU projektben való részvételben használja fel. A napirendi pontot elfogadták, miután Horváth Attila (MSZP) felszólalt és kérte a közgyűlést, hogy ha megszavaznak egy projectben való részvételt, abból való visszalépést is a közgyűlés döntse el. Lazáry Viktor alpogármester felszólalásában végigvezette mi vezetett a projectből való kilépéshez. 
 
 
15:38 - Folytatjuk az ebédszünet után. A 3; 4; 5; napirendi pontot rekord gyorsasággal elfogadta a közgyűlés.

13:25 – Tekintettel arra, hogy korábban megígérte a félkettes szünetet, Dr. Puskás Tivadar polgármester el is rendeli az ebédre szánt idő letöltését. A szünet végeztével, 15:30-körül mi is folytatjuk élő közvetítésünket!

13:15 – Az emberek akkor jönnek rá, hogy valamit elmulasztottak, amikor már baj van – ezt figyelte meg Horváth Csaba (Fidesz), a városrész képviselője a Szűrcsapó utca 24-es számú házban történtekkel kapcsolatban. Életveszélyes helyzetet is teremthet, ha valaki például nem ellenőrizteti a törvényben előírt gyakorisággal (5 évente) a gázszolgáltatáshoz tartozó berendezéseket. Azért kérte, hogy kerüljön napirendre a téma – tette hozzá Horváth, mert szerinte mindenki figyelmét fel kell hívni arra, hogy nem az önkormányzatot, hanem a tulajdonosokat terheli az a kötelesség, hogy megfelelő karbantartás mellett üzemeltessék – ne csak a gáz, hanem a villamos és egyéb hálózatokat. A vonatkozó napirendi pontot a képviselők elfogadták.


12:48 – Szombathely 2012. évi költségvetését 13-1-6 arányban elfogadta közgyűlés. Egyedül Gyebrovszki János (MSZP) mondott nemet rá, párttársai tartózkodtak.

12:47 – 16 millió forintot kap az idei költségvetésből a Mesebolt Bábszínház, miután a képviselők mindegyike igennel szavazott. A Savaria Fórumnak nyújtandó támogatást hasonló egyetértésben csökkentették 10 millió forinttal.

12:43 – Tartózkodással utasítják el a költségvetéshez benyújtott legtöbb módosító javaslatot a képviselők. Általában egyhangúlag tartózkodnak, csak egy-egy „mellényúlás” fordul elő.

10:36 – Marton Zsolt (Fidesz) válaszol Kővári Attila felvetésére: valóban sok felújításra váró bérlakása van a városnak. Azért döntöttek néhány példány értékesítése mellett, mert reális bevételre számítanak. A szocialisták javaslatát egyébként megfontolandónak tartja, ugyanakkor szerinte elsősorban a szociális igényeket kellene kielégíteni. Nem szabad elfelejteni – teszi hozzá Marton, hogy alapvetően a költségvetés nehéz helyzete miatt kell ingatlaneladásba fogni. A városvezető szerint mind az oktatási, mind pedig a szociális ágazatban tartani tudják a színvonalat, ami – teszi hozzá – ebben a gazdasági helyzetben nem kis eredmény.

12:32 – A módosító javaslatok mindegyke mögött áll valamilyen bevétel – értékelt Molnár. Egy kivétellel: A Szakály Gábor (Fidesz) által a Holnap Háza javára kért összeg esetében, de az alpolgármester erre is talált forrást. A költségvetés valós és őszinte helyzetértékelésen alapul – zárta mondanivalóját a büdzsé felelőse.

12:24 – Nem alakult ki valódi vita a költségvetésről – erre Molnár Miklós is felfigyelt. Az alpolgármester viszontválaszának elején így fogalmazott: „döntő többségében észrevételek hangzottak el”.


Diskurzus - Dr. Szakács Dávid (balra) és Molnár Miklós

12:17 – "Fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy akarok-e egy ilyen város képviselője lenni" – mondta Dr. Czeglédy Csaba. Szó sincs arról, hogy lemondana; az MSZP frakcióvezetője azt fejtegeti, hogy szerinte jövőre egyszerű intézményfenntartóvá silányulhat Szombathely. Egy törvény miatt gondolhat erre, amely szerint jövőre már csak a kötelező feladatokra kap támogatást a város, így az a sok pluszfeladat – amelyek egyébként nem kötelezők – nem jut elegendő pénzhez. Czeglédy úgy véli kiüresedne a város és egyben kéri, hogy a kormánypárti képviselők „gondolkodjanak el ezen”.

12:07 – Kővári Attila (MSZP) azt javasolja, hogy a költségvetési határozatba foglalják bele, hogy az ingatlanértékesítésből származó bevétel (a lent említett 300 millió forint) nagy részét a bérlakások felújítására fordítsák.

12:04 – A bizottsági elnökök kisebb módosítókkal vagy anélkül elfogadásra javasolják a költségvetési koncepciót.

11:43 – Németh Kálmán (SZTKE) szerint igaza van Molnár Miklósnak, amikor azt mondja, ilyen költségvetés még nem készült Szombathely újkori történetében. Igaz az ellenzéki képviselő ezt nem pozitívumként érti. Mint mondja: a forráshiányos gazdálkodás az ÖNHIKI támogatásra épül. Rosszabb a helyzet – teszi hozzá, mert csökkent a települési önkormányzatoknak visszajuttatott SZJA bevétel. A 2%-os áfa emelés körülbelül 80 milliós kiadást jelent az önkormányzatnak – számolta ki a politikus. Nehezményezi, hogy a költségvetés nem enged teret az évközi forrás-átcsoportosításokra. Kifogásolja, hogy a költségvetésben szereplő 300 millió forintos vagyonhasznosítási bevétel mellett nincs nevesítve, konkrétan mely ingatlanok eladását tervezi a városvezetés. A hitel problematika kérdéskörében a liberális képviselő szerint majdnem hárommilliárdos feszültség van. A folyószámla hitelkeret ugyanis csak a kiadások és a bevételek időbeli eltolódását hivatott kiegyenlíteni, de nem vehető fel a működés finanszírozása – magyarázza.


dr. Puskás Tivadar, polgármester (balra) és dr. Gaál Róbert, jegyző

11:33 – Lazáry javaslata szerint 10 millió forinttal csökkentenék a Savaria Fórumnak nyújtott önkormányzati támogatását, a felszabaduló pénzt a kulturális és civil alapba tennék, amiből a városban működő civil szervezeteket támogatnák.

11:27 – A minőségből nem szabad engedni – indította hozzászólását Lazáry Viktor (Fidesz). A kultúráért is felelős alpolgármester szerint ezért folyamatosan figyelni kell az állami támogatások elnyerésének lehetődését. Rendkívül szigorú gazdálkodást vár el az kulturális intézmények vezetőiről. A kiemelkedő és nagy múltú szombathelyi rendezvényeket továbbra is támogatni szeretnék, de azt kéri a szervezőktől, hogy gazdálkodásuk során az önkormányzati támogatás rovására saját bevételük arányának növelésére törekedjenek. A sportágazatban Szombathely dicsőségét szolgáló egyesületeket a tavalyihoz hasonló mértékben szeretnék támogatni idén is.

11:19 – Márciusra terjesszük a közgyűlés elé, hogy milyen vagyontárgyakat lehet eladni – folytatja Molnár Miklós. Az alpolgármester szerint nem lehet tovább halogatni néhány ingatlan értékesítését. Beszédének zárásaként azt kéri, hogy a képviselők támogassák a tervet, a bizottsági módosítókkal együtt. Azt is kéri, hogy év közben legyen tekintettel arra a képviselőtestület, hogy a kereten belül lehet csak mozogni. Ha forrásszükséglet jelentkezik, annak a fedezetét a költségvetésben kell megtalálni – szögezi le. Szigorú gazdálkodással jobb pozícióból vághatunk neki a 2013-as évnek.


Molnár Miklós (Fidesz) a képviselőtestület midnen tagjától önmegtartóztatást vár költségvetési ügyekben.

11:14 – Miért van hiány, amikor nem feltétlenül kellene lennie – teszi fel a kérdést a költségvetésért felelő alpolgármester. Molnár Miklós szerint végre kell hajtani azt a három éves tervet, amelyet a város anyagi helyzetének helyreállítása érdekében indítottak. A finanszírozás egyik forrása az ÖNHIKI támogatás lehet. A tavalyi év után idén is számítanak pénzre a nehéz helyzetű önkormányzatok megsegítésére létrehozott alapból.
Molnár szerint 2 milliárd forintos hitelt vesz fel a város, kizárólag tőketörlesztésre. A meglévő adósságállományt – ha erre lehetőség van, átütemeznék, hogy az ne terhelje olyan mértékben a büdzsét.

11:08 – Jövőre másfél milliárd forint kamatot fizethet a város hitelei után, ha idén minden jól megy – fejtette ki hosszú expozéjában Molnár Miklós. Az alpolgármester az idei költségvetésről szóló napirendi pontot vezeti fel. Az 1/c jelű tárgyalnivaló a mai közgyűlés legfontosabb pontja. Molnár elmondta az adóbevételek emelésével 400 millió forinttal csökkenthető a hiány. Az oktatási ágazatban nincs lehetőség további megszorításra – emelte ki Molnár. A másik fontos tényező volt az idei költségvetés megalkotásakor, hogy a városüzemeltetési kiadások ne csökkenjenek, mert az már közérzetünket rontaná. Kevesebb pénzt kap a szociális ágazat is – tette hozzá.


10:55 – Miután elfogadták a két közgyűlés közötti időszakról szóló beszámolókat, a képviselők áttérnek az első napirendi pont tárgyalására. Az interpelláció elmarad, mert nincs jelen az előterjesztő. Majd hozzászólás nélkül szavaznak az 1/a pontról. Az eredmény: 16-0-3, elfogadva. A könyvvizsgálói véleményt 17-0-0 arányban hagyta jóvá a képviselőtestület.

10:49 – Nem csak Horváth Zoltán (LMP), hanem Balassa Péter (Jobbik) sem kapott meghívást arra az egyeztetésre, amelyet a polgármester hívott össze 10 óra előtt, amikor Cseglédy Csaba számon kérte rajta, miért nem viselkedik igazi polgármesterként. Legalábbis Balassa ezt állítja. Mindemellett bejelenteti, hogy a Vas Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, különösen nagy értékben elkövetett sikkasztás bűntette miatt, TÁVHŐ ügyben.


A Jobbik képviselője, Balassa Péter (jobbra), feljelentést tett a milliós távhőtartozási ügyben.

10:37 – Az önkormányzatnak továbbra is szándéka megszerezni a MÁV-ingatlanokat (különösen a Haladás pályát) – szögezi le Lazáry Viktor (Fidesz). Az alpolgármester szerint egyébként akkor van értelme megvenni a telkeket, ha fejlesztést is végre tud hajtani a város. A következő hónapokban egyébként a sportcélú vasutas-ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő veszi át, ez pedig nagyban gyorsítja majd a folyamatokat – teszi hozzá.

10:15 – Marton Zsolt: konkrét vételi ajánlatot a vásárlási szándékát bejelentő kft. nem fogalmazott meg. A SZOVA árajánlatot nem adott – jelentette ki a fideszes alpolgármester. Szeretné, ha az ingatlan paramétereiről illetve a vételárról szóló döntésből nem lenne kihagyva az önkormányzat. A képviselő egyébként úgy értesült, hogy a vevőnek szinte mindegy mennyiért vásárolja meg a földet, mert a területen indítani kívánt beruházás tervezett költségvetésének mindössze 1-2 százalékáról van szó. A vásárlóként fellépő cég egy faaprítékkal működő fűtőművet építene Szombathely határába.

10:06 – Vajon a SZOVA mennyiért veszi meg az ipari park egy részét? Ezt a kérdést teszi fel az MSZP-s frakcióvezető. A cégbe delegált párttársukat nem tájékoztatták – állítja Dr. Czeglédy Csaba.

10:02 – A szünetben a frakcióvezetők egyeztettek. Egész pontosan egy frakcióvezető jelent meg a polgármester irodájában, így érdemi párbeszéd nem zajlott arról, hová is tegyük Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) korábbi éles hangú kijelentését.


Dr. Czeglédy Csaba (MSZP): "...nem tudom eldönteni, ki is valójában Szombathely polgármestere..."

9:44 – Vajon ki lehet a város polgármestere? – feszegeti a kérdést Dr. Czeglédy Csaba (MSZP). Marton Zsolt alpolgármesterre célozgat és megjegyzi: Puskás Tivadarra nézve igen negatív, hogy fogalma sincs a város fontos ügyeiről – fogalmazott Czeglédy. Dr. Puskás Tivadar azonnal szünetet rendelt el.

9:35 – Marton Zsolt (Fidesz) alpolgármester válaszában elmondja, hogy az igazgató őt úgy tájékoztatta, hogy könyveléstechnikai okok vezettek az adóslistára kerüléshez. A probléma megoldása folyamatban van. Ígéri, hogy bármilyen fejlemény van, arról tájékoztatást nyújtanak. Nem kívánnak plázát építeni a buszpályaudvar céljából vásárolt területen – reagál Marton  a terület sorsát firtatott felvetésre. Úgy véli, a terület hasznosításaként nem csak az értékesítés lehetséges. Olyan funkciót kell adni a helynek  amely növeli az önkormányzat vagyonát. Jelenleg a terület uniós forrásokból történő hasznosítását készítik elő.

9:33 – Németh Kálmán emlékeztette a jelenlévőket, hogy az APEH honlapján olvasható, hogy végrehajtás alatt áll a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. Az SZTKE képviselője úgy érzi, nem kaptak kellő tájékoztatást a miértekről, ráadásul szerinte a társaság ügyvezetője nem kezeli kellő súllyal a problémát.


Minden adott egy jó beszélgetésre...

9:23 – A képviselők elkezdték a munkát. Amíg bemelegítenek, olvassa el beharangozónkat.

közösség

további frisss

lap tetejére