Jóval többet keresünk, mint egy éve

forrás: www.vg.hu • 2017. november 23., csütörtök •
Idén szeptemberben a bruttó átlagkereset 292 900 forint volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán ismertetett adataiból. Az év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkereset 290 900 forint volt, a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek január és szeptember között az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Jóval többet keresünk, mint egy éve

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással a KSH szerint.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 292 900 forint volt 2017. szeptemberben.
Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 700 forintra becsülhető. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az év első kilenc hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 290 900 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (559 500 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (181 100 forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 108 ezer fő – az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8800, illetve 8500 forint.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 193 400 forint volt 2017. január és szeptember között. 2017-ben a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 300 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 304 900 forint volt az év első kilenc hónapjában, amely 12,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt. A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél kisebb mértékben, 12,6 százalékkal nőttek – derül ki a KSH adataiból.

NGM: Teljesült a bérmegállapodásban kitűzött reálbér-emelkedés

A szeptemberi kétszámjegyű növekedéssel már 57 hónapja töretlen a reálbérek emelkedése, és önmagában a 2017-ben bekövetkezett növekedés a magyar családok számára éves szinten több mint egy havi többletfizetést jelent – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH adataira reagálva.

A szaktárca közlése szerint emellett teljesült a bérmegállapodás fontos pontja, ezért újabb fél százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke 2018. január 1-től, amit az Országgyűlés már el is fogadott. Ezzel összesen mintegy 200 milliárd forinttal csökkennek jövőre a vállalkozások adóterhei. A folytatódó béremelések pedig tovább segíthetik a bérfelzárkózást, ami a magyar gazdasági növekedés számára is elengedhetetlen az NGM szerint.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére