Egy szombathelyi srác cége üzemelteti azt az oldalt, ahol megmutatják az első fotókat egy fekete lyukról

frisss, HVG, fotó: Facebook • 2019. április 11., csütörtök •
Oroszvári Péter annak idején a politikában is megvetette lábát, végül tanulmányai befejezését követően egy jövedelmezőbb pályát választott.
Egy szombathelyi srác cége üzemelteti azt az oldalt, ahol megmutatják az első fotókat egy fekete lyukról

Egy kicsit a magyarok is magukénak érezhetik az Európai Déli Obszervatórium szerdai bejelentését, egy hazai szakemberek által üzemeltetett weboldalon publikálják majd ugyanis az első, igazi fotókat egy fekete lyukról - írja a hvg.hu.

A magyar Cheppers fejlesztő cég üzemelteti azt a honlapot is, amelyen az amerikai National Science Foundation ma közzéteszi az első képeket egy fekete lyukról. Az Event Horizon Telescope (EHT) projekt weboldala mögötti infrastruktúrát a hazai cég felkészítette a kiugró, várhatóan akár tízmilliós nagyságrendű terhelésre – áll a vállalat közleményében.

Az emberiség még soha nem láthatott igazi képeket fekete lyukakról, így az esemény egyben tudományos szenzáció is.

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics webes jelenléte a Drupal OpenScholar alkalmazásra épül, mely rendszer fejlesztésében a magyar csapat is közreműködött. A mögöttes infrastruktúrát az Amazon Web Services (AWS) cloud szolgáltatásaira építve pedig a Cheppers tervezte, és ők is üzemeltetik egy éve. Az Event Horizon Telescope projekt weboldalán fogják nyilvánosságra hozni a fekete lyukakról készült első felvételeket.

A közép-európai idő szerint 15 órakor kezdődő közvetítés iránt óriási az érdeklődés a világ minden táján, ezért a várhatóan hatalmas terhelésre felkészülve a magyar Cheppers lehetővé tette, hogy egyidejűleg akár 10 millió látogató is megtekintse az általa üzemeltetett webes felületen publikált képeket.

Büszkeséggel tölt el, hogy az Event Horizon Telescope projekt weboldala mögötti infrastuktúra üzemeltetőiként a részesei lehetünk egy olyan, tudományos világszenzációnak és fontos csillagászati mérföldkőnek számító eseménynek, mint a fekete lyukakról készített első fényképek bemutatása

– hangsúlyozta Oroszvári Péter, a Cheppers Zrt. alapító-vezérigazgatója.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére