Drágul az élet januárban

bz • 2011. november 29., kedd •
Mióta a januári áremelést feltalálták, minden évben mumusként tér vissza. A menetrend idén is ugyanaz: jövőre - alapvetően az infláció mértékével megegyező mértékben - többet kell fizetni a vízért és a parkolásért is. Van jó hírünk is: lesz, ahol olcsóbban várakozhatunk autónkkal, és a kéményseprés díja alig (egy százalékkal) emelkedik.
Drágul az élet januárban

(kép: hirado.hu)

A közüzemi díjak emeléséről múlt héten döntött a Szombathely Közgyűlés. Az előterjesztések között a víz és csatorna valamint a parkolási díjak növelése is szerepelt. 2012. január elsejétől a lakossági vízfogyasztás nettó 235 forintról 247 forintra emelkedik köbméterenként. Ez 5,1 százalékos emelkedés. Nagyjából ennyivel emelkedik a szennyvíz után fizetendő díj: az elfogyasztott víz mennyiségének megfelelően, köbméterenként nettó 317 forintra.

Ha jövőre helyi járatos autóbusszal utazik, akkor jó, ha tudja, hogy a vonaljegy ára 220 helyett 250 forint, ha a vezetőnél vásárolja, akkor 300 helyett 350 forintba kerül. A felnőtt bérletek 5 százalékkal kerülnek többe januártól. A tanuló és nyugdíjas utasok azonban változatlan áron vehetnek havi bérletjegyet. A Vasi Volán újdonságként bevezeti az egy szemeszterre, illetve egy tanévre szóló diákbérletet.

A parkolási díjak tekintetében az önkormányzat övezetenként húsz forintos emelést fogadott el: a piros zónában óránként 280 Ft-ról 300 Ft-ra, a sárga zónában 180Ft-ról 200 Ft-ra, a zöld zónában 80 Ft-ról 100 Ft-ra nőnek az árak. Díjnövekedést, esetenként -csökkenést is okozhat emellett, hogy megváltozott néhány utca, vagy útszakasz övezetei besorolása: például a Szent Márton úti parkolót (Szent Márton u. 25-33. sz. előtt) és a Malom utcai parkolót sárga övezetből piros övezetbe minősítették át. A Március 15. téri parkolót zöld övezetből sárga övezetbe sorolták be, a Zrínyi iskola előtt ugyanakkor olcsóbb lesz a várakozás. Drágább lesz az éves bérlet is a fizetős övezetben lakóhellyel rendelkezők számára. A 2008. óta változatlan, évi háromezer forint ötezerre emelkedik.

A kéményseprés díja Szombathelyen jövőre alig érezhetően változik: jelentősen az inflácó alatti, 1 százalékos emelést szavazott meg a Közgyűlés.

Végül, bár nem témája cikkünknek, de 2012-től valószínűleg emelkedik a legnagyobb ÁFA kulcs. A növekedés – bár nem egetverően magas (a bruttó árakban kb. 1,6 százalékos emelkedést jelent) - biztosan meglátszik majd az árakban.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére