A legfontosabb tudnivalók a Munkahelyvédelmi Akciótervről

frisss, csaladinet.hu • 2019. május 28., kedd •
A Savaria Család és KarrierPONT Kossuth Lajos utcai irodájában több kiadvány is elérhető a témában, a szakemberek pedig minden kérdésre válaszolnak.
A legfontosabb tudnivalók a Munkahelyvédelmi Akciótervről

A Munkahelyvédelmi Akcióterv célja, hogy a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok, például kisgyermekes szülők vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentse, ezzel segítve a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővülését.

 

2018-tól a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5%-ra csökkent (2016-ban 27%, 2017-ben 22% volt). Az előzetes sajtóhírek szerint 2019 közepétől újabb 2%-os csökkentéssel, ez 17,5%-ra csökken majd. A GYES-ben, GYED-ben, GYET-ben részesülő vagy részesült kisgyermekes munkavállalók, illetve tartós álláskeresők esetében az első két (nagycsaládosoknál három) évben továbbra is teljes mértékben mentesül a munkaadó a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól. Majd a következő egy (ill. nagycsaládosoknál két) évben a szociális hozzájárulási adó csupán 50%-a, valamint a szakképzési hozzájárulás megfizetésére köteles a bruttó bér első 100 ezer forintja után.

 

Kötelezettségek várandós és kisgyermekes anya foglalkoztatása esetén

 

A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt.

A várandós nő nem kötelezhető arra, hogy más településen végezze munkáját, nem kell éjszakai műszakot vállalnia, illetve a munkáltató köteles a kismama egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani, ha orvosi vélemény alapján a korábbi munkakörében nem foglalkoztatható.

A munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig:

  • egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
  • a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
  • rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,
  • a munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.

 

Ha a munkavállaló erre igényt formál, kötelező a részmunkaidős foglalkoztatása a gyermek három éves koráig. A három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló estén pedig a legkisebb gyermek ötéves koráig.

 

A védett korral azonos védelem illeti meg az anyákat a gyermek hároméves koráig abban az esetben is, ha fizetés nélküli szabadság igénybe vételére nem került sor.

A Munka Törvénykönyve tartalmazza a szoptatási munkaidő-kedvezményt és biztosítja a munkavégzési kötelezettség alóli mentesülést a külön jogszabály szerinti, lombikprogramban történő kezelés időtartamára.

A gyermekek után járó pótszabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság mindkét szülőt megilleti!

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére