A közlekedési fejlesztések aranykora

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2017. november 30., csütörtök •
A közlekedési fejlesztések aranykorát éli Szombathely, ugyanis 2016-ban és 2017-ben nagyon jelentős közúti-, valamint vasúti beruházások valósultak meg a vasi megyeszékhely térségében- hangzott el azon az ünnepségen, melyen a GYSEV új FLIRT motorvonatját mutatták be.
A közlekedési fejlesztések aranykora

A szombathelyi vasútállomáson ünnepi keretek között mutatták be a GYSEV Zrt. új generációs FLIRT motorvonat-flottájának első járművét, mely minden valószínűség szerint 2018 közepén áll majd forgalomba, mivel jelenleg még tart a hatósági engedélyeztetési eljárás. Az ünnepség keretében először Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára mondta el köszöntőjét.

A közlekedési fejlesztések aranykorát éli Szombathely, ugyanis 2016-ban és 2017-ben nagyon jelentős közúti-, valamint vasúti beruházások valósultak meg a vasi megyeszékhely térségében – kezdte beszédét az NFM helyettes államtitkára, majd arról beszélt, hogy a GYSEV projektgazdaként Magyarország vasútbarát kormányának megbízható szövetségese a közlekedésfejlesztési források maradéktalan hasznosításában. Ebbe pedig a pályakorszerűsítés, villamosítás és az éppen aktuális járműbeszerzés is beletartozik.

Szombathely igen jó helyen fekszik. Már a születése is annak köszönhető, hogy utak kereszteződésében terül el és ez a kiváló földrajzi elhelyezkedés a monarchia idején a közlekedési lehetőségek fejlődésével egy igen jelentős gazdasági, kereskedelmi, kulturális, logisztikai és közlekedési csomóponttá tette – mondta Hende Csaba. Szombathely országgyűlési képviselője ezt követően kitért arra a Trianont követő időszakra, amikor a város a „világ végén” találta magát, azaz közlekedési jelentősége a minimálisra csökkent. A rendszerváltoztatás után azonban, főként hazánk uniós csatlakozásának köszönhetően, ismét robbanásszerű fejlődés következett. Ennek keretében pedig több száz milliárd forintos közlekedési beruházások történtek és történnek ma is a térségben.
A két politikust követően Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, valamint Dunai Zoltán, a FLIRT motorvonatokat gyártó Stadler Rail Csoport országigazgatója részletezte a beruházás paramétereit. Többek között arra is kitértek, hogy az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott projekt összköltsége 21,7 milliárd forint.

Az ünnepség végén a megjelentek be is szállhattak abba a szerelvénybe, mely várhatóan a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, valamint a Szombathely-Rajka vonalon is szállítja majd az utasokat. Minden kétséget kizáróan XXI. századi színvonalon.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére