Zöld rendszám = ingyen parkolás?!

Szita Róbert - Fotó: kormanyhivatal.hu és Hornyák Emőke • 2016. június 08., szerda •
Szombathely közigazgatási területén a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket az előterjesztés szerint hamarosan már díjmentesen vehetik igénybe a zöld rendszámmal rendelkező elektromos és plug-in hibrid autók. Döntés a csütörtöki közgyűlésen várható.
Zöld rendszám = ingyen parkolás?!

Márciusban megírtuk, hogy Budapest mellett már több megyei jogú városban, így Debrecenben, Kaposvárott, Pécsett, Székesfehérvárott és Szolnokon is ingyen parkolhatnak a környezetkímélő autók. 

A Magyar Közlönyben megjelent, a Kormány Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódó jogalkotási feladatairól szóló határozata szerint a kormány egyetért az elektromobilitás hazai elterjesztésével és kezdeti lépésként elfogadta a Jedlik Cselekvési Tervet. A megvalósítás érdekében kitűzött feladatok egyike a plug-in hibrid, a hatótáv növelt elektromos jármű és a tisztán elektromos meghajtású járművek számára parkolási kedvezmény biztosítása, amellyel ösztönözni kívánják a környezettudatos gépkocsi használatot.

A jogszabályi háttér szerint környezetkímélő gépkocsi egyrészt a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik.

Környezetkímélő gépkocsi a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi is (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága legalább 25 km. 

Harmadrészt a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi is környezetkímélő, mert hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km.  

A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot.

Világoszöld alapszínű különleges rendszámot az kaphat, aki a fenti 4 fajta környezetkímélő gépkocsival rendelkezik. 

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtöki ülésén tehát megtárgyalja a Jedlik Cselekvési Tervben meghatározottak alapján, hogy a meghatározott környezetkímélő gépkocsik – amelyek világoszöld alapszínű különleges rendszámtáblával rendelkeznek – Szombathely közigazgatási területén a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket díjmentesen vehessék igénybe.  Az elektromos gépjárművek számának esetleges nagymértékű emelkedése esetén a díjmentességet felülvizsgálják.  

Az elektromobilitás elterjedésének legfontosabb pillére a megfelelő számú töltőállomás megléte. Ennek elősegítésére az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, módosított kormányrendelet szerint az újonnan létesített várakozó helyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 várakozó (parkoló) hely vonatkozásában elektromos gépjármű töltőállomás kiépíthető legyen a burkolat megbontása nélkül. 


Az előterjesztés szerint az elektromos gépjárművek elterjedése érdekében megvizsgálják, hogy Szombathelyen a díjfizetési kötelezettség alá tartozó helyeken nyilvánosan használható közterületi töltőállomások telepítsenek.

Köztes megoldásként szerepel a Közgyűlés elé kerülő javaslatban, hogy a környezetkímélő gépkocsik tulajdonosai féléves és éves bérletjegy vásárlása esetén a bérletjegyek árából 50 %-os kedvezményt kapjanak, továbbá, hogy elektromos töltőállomás kiépítésének lehetősége a parkolólemez megépítésekor legyen megvizsgálva.

Honlapunkon már olvashatott arról, hogy a szombathelyi villanyverdákat már nyilvános parkolóban is lehet tölteni a városban. Január 29-e óta ugyanis Nagypál Tibor villamosmérnök és kollégái találmánya, az eTank a Körmendi úti InkubátorHáznál található parkolóban várja az elektromos autókat és tulajdonosaikat.

Az ünnepélyes átadón a térség országgyűlési képviselője, és a város polgármestere is jelenlétével igazolta a környezettudatos közlekedés létjogosultságát.  
A parkolási szokásoktól függően évente hozzávetőlegesen 50-100 ezer forintot takaríthat meg a villanyverdával közlekedő szombathelyi autós.

közösség

további frisss

lap tetejére