Gombfocivarázs: Zidane Szombathelyen!

szróbert • 2014. augusztus 31., vasárnap •
Kiváló szöktetések, fantasztikus átadások, igazi kapusbravúrok - ezt produkálta a tucatnyi résztvevő csapat a szombaton megrendezett I. Szombathely Open Gombfocivarázson. Igazi kuriózum volt a hetven esztendős dr. Gráfik Imre néprajzkutató ötlete alapján lebonyolított bajnokság, hiszen a francia csapat tagjaként ,,megjelent" a francia világsztár Zizou, azaz Zinedine Zidane is. A frisss.hu a helyszínen megtudta: a szervezők azon fáradoznak, hogy hungarikummá nyilvánítsák a gombfocit.
Gombfocivarázs: Zidane Szombathelyen!

A rajongók szeretnék, hogy a gombfoci igazi hungarikummá nőné ki magát, hiszen magyar találmány. Szombathelyen is működött a korábbi évtizedekben egy gombfoci-klub. Most dr. Illés Péter szervező és dr. Gráfik Imre néprajzkutató azon fáradoznak, hogy újra működjön legalább egy aktív gombfoci-klub a vasi megyeszékhelyen.  
A néprajz és a gombfoci kapcsolata egyértelmű, hiszen a gombfoci egy magyar népi játék. Ugyanakkor a játék elterjedése városi eredetű, de kisvárosokban és falvakban is nagyon hamar tért hódított az 1950-es évektől. Sőt, Magyarország legnépszerűbb gyermekjátéka volt a hatvanas években a gombfoci - árulta el honlapunknak dr. Gráfik Imre, aki éppen ezekben a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját. 

A gombfoci időközben minősített és nemzetközileg is elfogadott sportággá nőtte ki magát, melyet versenyszerűen művelnek mind Magyarországon, mind a világ más részein is. Olyannyira, hogy az aktuális világbajnoki címet is hazánk védi. Spanyolországban és Brazíliában is rendkívül népszerű ez a sportág. Az egykori portugál gyarmaton, ahol a labda egy gömbölyű filcgolyó, hárommillió igazolt játékos van. 
A Vasi Skanzenbe látogatók között ,,ott volt" a kiváló képességű francia csapat is, játékosai élén a méltán világhírű Zizou-val, azaz Zinedine Zidane-nal. A programban bemutatók, kamarakiállítás, szakértői konzultáció, gombkészítés és filmvetítés is szerepelt. 
A szerző által készített fotók a helyszíni nevezésű nyílt gombfoci-bajnokságot örökítették meg.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére