Zarándokok a Szent Márton erdőben

szróbert • 2014. április 26., szombat •
Szent Márton szellemisége a segítés szellemisége - hangzott el Szombathely MJV Önkormányzata Szent Márton programirodája és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által április 26-án, Újperint és Ják között, a Szent Márton-erdőben megrendezett turista pihenőhely avató ünnepségén.
Zarándokok a Szent Márton erdőben

A pihenőhelyet gyalogosan közelítette meg a Szent Márton templomtól induló csoport, autóval pedig Szombathely felől, Újperinten át, Ják irányában, a táblával jelzett bal oldali erdőrészig haladva lehet közelítették meg a zarándokok és a Szent Márton programsorozat iránt érdeklődők. A zarándokok nem kevesebb, mint 11 kilométert tettek meg, míg a Szent Márton erdőbe értek. Ják sincs messze, mintegy 5,5 km, ám Tours jóval távolabb található, nem kevesebb, mint 2500 km-re van Szent Márton szülővárosától. 
A frisss.hu a helyszínen Szommer Ildikótól, a Szent Márton programiroda vezetőjétől megtudta, hogy a pihenőhely megvalósítását a Szombathelyi Erdészeti Zrt., Szombathely MJV Önkormányzata, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa támogatta. A pihenőhely egyébként a Tours-ba vezető Via Sancti Martini egyik állomása.
Szommer Ildikó a rendezvény elején jelezte, hogy nagyon sok esemény lesz a következő három esztendőben, s így, akárcsak Szent Márton, a zarándokok is sokfelé – elsősorban e nagyszerű szent életének állomásain – kalandozhatnak majd. 
Ezt követően a Szent Márton kórus adott különleges élményt azzal, hogy az erdő közepén énekelt el a szentre emlékeztető énekeket.
Az avatóbeszédet mondó Puskás Tivadar kifejtette, hogy ezek az erdők, ezek a dűlők a múltat idézik. Emlékeztetett rá, hogy 1885-ig Szent Márton önálló település volt, s ez az erdő is része volt a település térségének. 
A régi térképeken még felfedezhető Szent Márton település, s ez mint a történelemről tanúskodik. Történelmünkhöz tartozik, hogy a zarándokutakat is élővé tegyük, ez a hely is ilyen lesz. Az üzenet egyértelmű: Szent Márton szellemiségét át kell vennie egész Európának, hiszen az ő szellemisége a segítés szellemisége. A mi kötelességünk a szellemiség őrzése, illetve annak ápolása. Bízom benne, hogy 2016-ra még népszerűbb szent lesz Szent Márton, és a zarándokút is kiépített lesz, hasonlíthat majd az El Caminora - hangsúlyozta Szombathely polgármestere. 

Varga László erdőművelési előadó pedig az erdő tisztelt látogatóihoz szólt. 
Az erdőnek 1972 óta hármas funkciója van, ezek a fatermesztés, a védelmi rendeltetés, és a közjóléti funkció. Ez utóbbi vált elsődlegessé. Ilyen esemény volt a szombathelyi, a himfai és vasvár-szentkuti parkerdő átadása is, május 2-án pedig a Jeli Arborétumban egy vakok és gyengénlátók részére kialakított ösvényt adunk át - mondta az erdész. 

Aztán megint a Szent Márton kórus következett, majd Császár István püspöki helynök felszentelte és megáldotta a pihenőhelyet. 
Végül megint a kórus énekelt, a közismert Szent Márton éneket adták elő, majd egy ősi áldással búcsúztak. Miközben a zarándokok birtokukba vették a pihenőhelyet, a Szent Márton programiroda vezetője, Szombathely polgármestere és a katolikus egyház helyi méltóságai már a Szent Márton programsorozat következő eseményéről egyeztettek.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére