Zacher Gábor: 20 ezer kábítószer függő él Magyarországon

frisss.hu, kemma.hu • 2016. április 24., vasárnap •
Közülük évente 30-35-en halnak meg.
Zacher Gábor: 20 ezer kábítószer függő él Magyarországon

Az elismert toxikológus szakorvos a kemma.hu-nak adott interjújában sokkoló adatokkal hívja fel a társadalom figyelmét a drogproblémára.

„A drogpiac sokkal gyorsabban fejlődik, mint az elektronikai ipar.”

Bár az emberiség léte során több tízezer évig együtt tudott élni a tudatmódosító szerekkel, úgy, hogy ez sem egészségügyi, sem gazdasági, sem szociális, sem politikai problémát nem okozott, mostanra mindez megváltozott. A drogpiac fejlődési ütemének következtében ma körülbelül 20 ezer kábítószerfüggő él Magyarországon. Évente 30-35 ember veszti életét a kábítószer hatására.

Az országos kábítószermennyiség csupán 5 százalékát találják meg és foglalják le a bűnüldöző szervek. Az ellátóhálózat gyakorlatilag zavartalanul működik – mondja a szakember. Még, ha a fenti mennyiséget megdupláznák, az sem lenne a piacra számottevő hatással. Szintetikus drogokhoz már ezer forintért is hozzá lehet jutni.

„A drogháború elveszett.”

Kábítószer fogyasztó és terjesztő mindig lesz. Ma a 18 éven felüliek fele kipróbálná, vagy már kipróbálta a drogot. Az a célunk, hogy ez a szám húsz év múlva 15 százalékra csökkenjen – hangsúlyozta Zacher Gábor. Évtizedekkel ezelőtt egyszerűbb volt a helyzet, mert nem volt mit kipróbálni. Manapság egy-két telefonhívással bárki droghoz juthat. A szakember szerint maga a kipróbálás nem tragikus, a kérdés inkább az, hogy a gyermek beszél-e róla családjának, és ha igen, mi lesz  a reakció.

„Érdemi prevenció gyakorlatilag nincsen, hiszen a kamasz gyereket nevelő szülőknek nincs tapasztalatuk, információjuk a témában, azon kívül, hogy „feltartják a mutatóujjukat és néhány mágikus dolgot elmondanak”, nem sokat tudnak tenni. Egyelőre nem lehet látni ennek az alagútnak végét, sőt egyelőre az alagutat sem láthatjuk pontosan” – tette hozzá.

A jövőre vonatkozóan nem lehetünk egyelőre optimisták, hiszen az alapvető baj az, hogy nincs a gyerekeknek értékrendjük, nincsenek keretek, hiányoznak a példaképek, rossz a szociális minta, széthullanak a családok, tehát mindenki a gyors és könnyű örömszerzésre vágyik. Az alap problémát kellene felszámolni először.

közösség

további frisss

lap tetejére