Miniprojekt fiataloknak: Vitorlázni jóóó!

SzR-TT • 2014. június 05., csütörtök •
Vitorlázz a Csó-Tón! Ez a címe annak a vitorlásoktatást magába foglaló miniprojektnek, melynek a Csónakázó Tó és környezetét övező leendő beruházás népszerűsítése a célja. Az egész héten át tartó program során több száz szombathelyi diák nyer betekintést a fantasztikus nyári sportba, a vitorlázásba – tudtuk meg Pintér Zoltántól, a Szombathelyi Vizisport és Szabadidősport Egyesület elnökétől. Általános- és középiskolások húsz-huszonöt fős csoportokban vesznek részt a város által támogatott programban.
Miniprojekt fiataloknak: Vitorlázni jóóó!

A frisss.hu megtudta, hogy az ,,Új Városliget építése Szombathelyen” NYDOP-3.1.1/B1-13-k-2013-0007. számú projekt részeként megvalósuló, június 2-7 között zajló miniprojekt a Csónakázó tó és környezete, valamint a vizisportok népszerűsítését tűzte ki célul. A város által támogatott programban szombathelyi általános- és középiskolások vesznek részt. 

Aki sokat jár kel a környéken már szinte ismerősként fogadja az évről évre, nyár elején visszatérő kék-fehér színű, angol LaserPico sportvitorlásokat, és velük együtt azokat a szakembereket, akik ezeket a vízi programokat kézben tartják, a hajózás elméletét, és gyakorlati elemeit oktatják.
Jelenleg egy a sportot népszerűsítő egy hetes program zajlik, hétfőtől péntek délig pedig több száz diákot várnak folyamatosan, közel egy órás kihajózásokra. Feltétel csupán, hogy tudjanak úszni. Az elméleti gyorstalpalást, a hajókra várva kapják meg a fiatalok, a többit már a vízre szállva gyakorlatban pillanatok alatt sajátítják el. Természetesen a mentő mellény is kötelező felszerelés.
Cipőkre a vízen nincsen nagy szükség, ezek a parton maradnak, és egy egy nagyobb létszámú csoport esetén épp olyan látványosak együtt, mint mikor a hat vitorlás hasít a vízen.

A tervek szerint idén június 23-tól ismét megszervezésre kerül a szokásos tábor. A négy éve indult vitorlás hajó táborokat, egy igazi vízi sport imádó lokálpatrióta, Pintér Zoltán szervezi, a Szombathelyi Vizisport és Szabadidő Sportegyesület keretein belül, és a Szova támogatásával.

De visszatérve a miniprojekthez, a rövid vízi hajókázás maradandó élményekkel gazdagította a gyerekeket, fiúk, lányok egyformán jól érezték magukat.
A többi srác által szóvivőnek és legbátrabb vitorlásnak választottRomsics Attila, a Szombathelyi Puskás Tivadar Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium tanulója Hegedűs Kristóf és Kovács Márk társaságában szállt ki a hajóból.
Nagyon jó volt vitorlázni, kiváló a kezdeményezés, számomra ez egy életre szóló élmény volt. Osztályfőnökömtől értesültem a lehetőségről, és már most várom, hogy visszajöhessek ide és vitorlázhassak – mondta el a frisss.hu-nak Romsics Attila. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére