Viszlát, vérvétel? Már csak pár év, és nem böködnek bennünket többet?

H.Maja, fotó: Alain Herzog • 2015. május 28., csütörtök •
Ezúttal Svájcból jön a megoldás, neve: vérmonitorozó chip, a bőr alól, természetesen.
Viszlát, vérvétel? Már csak pár év, és nem böködnek bennünket többet?

Nem hiszem, hogy bárki ne azonnal mondana le a hajnali, éhgyomorral végzett szúrások kellemetlenségeiről, ha lenne más alternatívája a vérvételeknek. Lehet, hogy magát a tűszúrást nem feltétlenül fájdalomként éljük meg, de hogy minimum kellemetlen az biztos. Sajnos számtalan oka lehet, hogy akár rendszeresen is át kelljen élnünk egy tűszúrás természetellenes érzését. Nem csak a koleszterin, vérsüllyedés és hasonló értékek rendszeres ellenőrzése javallott, de – különösen idősebb korban, vagy egy-egy műtétet követően – sokaknál életbevágóan fontos a véralvadás értékének (INR) folyamatos, pontos ismerete.

A másik szempont, aminek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít az orvostudomány, az a precíz mérési eredmények elérése. A probléma például egy vérvétellel az, hogy egy pillanatnyi állapotot tükröz, és lehet, hogy pár óra múlva már jelentősen más értéket kapnánk egy újabb vizsgálat eredményeként. Tehát, a cél a folyamatos, precíz ellenőrzés.

Ez utóbbit is maximálisan megvalósítja a Lausanne-i Műszaki Egyetem kutatóinak legújabb találmánya, a

bioszenzoros chip.

Ez az alig egy centiméteres oldalakkal rendelkező, négyzet alakú chip nem csak a vér PH értékét, hőmérsékletét, hanem a benne található anyagcsere molekulák és gyógyszerek szintjét is képes mérni. Mindezt folyamatosan, ráadásul a kapott értékeket mobiltelefonra továbbítva.

A chipben található egy hatszenzoros áramkör, egy vezérlőegység – ami elemzi a beérkező jeleket -, valamint egy rádiós modul. Az energiát egy külső, bőrre ragasztott elem biztosítja, amelyből az áramot egy indukciós tekercs közvetíti a szerkezet felé. Az elemet, tekercset és a Bluetooth modult egy tapasz tartja össze.

Jelenleg egereken tesztelik az újdonságot, a bemutatón dr.Carrara úgy nyilatkozott, a klinikai vizsgálatok humán szakasza 3-5 éven belül elkezdődhet. Ha minden jól megy, akkor még pár év, és vérvételünk, helyesebben vér-elemzésünk folyamatossá és teljesen fájdalommentessé válhat. Aki részletesebben is érdekel a találmány, az dr. Sandro Carrara sajtóközleményében bővebb információkat is kaphat.

közösség

további frisss

lap tetejére