Megszöknek! – Mindenki a szökött rabok nyomában

TT • 2014. december 13., szombat •
Komplex együttműködési gyakorlatot tartottak december 12-én a rendvédelmi szervek. Fogolyszökés, tűzoltás, életmentés. A közel száz főt megmozgató gyakorlaton ezen feladatok, és a közös, összehangolt munka begyakorlása volt a cél.
Megszöknek! – Mindenki a szökött rabok nyomában

A rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem és a mentők munkája a mindennapok során több ponton találkozik. Előfordulhatnak olyan speciális esetek is, amikor a feladatok végrehajtásába a terrorelhárításnak is csatlakozni kell. Éppen ezért bír kiemelt jelentőséggel, hogy a rendvédelmi szervek begyakorolják az együttműködést. A beavatkozások során kiemelt szerep jut az információáramlásnak, a feladatmegosztásnak, melyek ezen gyakorlatok alkalmával fejleszthetők, elmélyíthetők.

A december 12-ei gyakorlat feltételezése szerint az avar és fahulladék elégetése volt a feladata a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak, akik külső munkavégzés keretében ezúttal a Petőfi-telepen dolgoztak. A tíz fogvatartott munkáját két őr is felügyelte. A tűz egy óvatlan pillanatban elszabadult, és átterjedt a közelben lerakott hulladékra. Az egyik rab a zavart kihasználva a tűzbe lökte az őrt, elvette a fegyverét, és társával a lakott területek felé menekült. Az őrök azon nyomban értesítették a büntetés-végrehajtási intézet ügyeletét, a mentőket és a rendőrséget, a kiérkező tűzoltók pedig megkezdték a lángok megfékezését.

A szökésben levő, fegyverrel rendelkező fogvatartott a Petőfi-telep egyik épületében barikádozta el magát. A rendőrség a kialakult helyzet kezelésére, a közterületi erők átcsoportosításával intézkedett a lakosság védelmére, és a vagyonbiztonság érdekében lezárta a területet, valamint ellenőrző áteresztő pontokat létesített. Ezzel párhuzamosan értesítette a Terror-elhárítási Központot, akik átvették az esemény kezelését és az eljárási szakmai protokollnak megfelelően elfogták a szökevényt.

A másik fogvatartott beugrott egy éppen indulni készülő autóba, megfenyegette annak utasait. Megvárta az alkalmasnak tűnő pillanatot, majd nagy sebességgel megpróbált elhajtani a helyszínről. Menekülés közben azonban összeütközött a menetrend szerint közlekedő helyi járatos autóbusszal és egy veszélyes árut szállító tehergépkocsival. Az ütközés következtében többen súlyosan megsérültek, akiknek a Vöröskereszt aktivistái és a mentőszolgálat szakemberi siettek a segítségére. A járművek műszaki mentését a helyi hivatásos tűzoltók hajtották végre, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig a veszélyes anyag miatt végzett méréseket a helyszínen. A szökött rab gyalog próbált tovább menekülni, azonban a büntetés-végrehajtási intézet kutyás egysége rövid idő alatt elfogta a szökevényt.

A gyakorlat rendkívül látványosra és összetettre sikerült, emellett hasznosnak is bizonyult, hiszen valamennyi rendvédelmi szerv begyakorolta saját feladatát, csakúgy, mint az összehangolt, közös munkavégzést. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére