Részleges Napfogyatkozás Szombathely felett (frissítve!)

mcse.hu-mno.hu-szeretlekmagyarorszag.hu-frisss.hu • 2015. március 20., péntek •
Véget ért, hiszen a fantasztikus égi látvány Szombathely légterében 9 óra 35 perctől egészen 11 óra 56 percig tartott, 10 óra 44 perckor megvolt a csúcspont is. Érdemes volt az eget fürkészni, mivel a napfogyatkozás nem számít hétköznapi jelenségnek, mert egy területen átlagosan négyszáz évente fordul elő. A Fő téren sem hagyta ki senki a pénteki égi jelenséget és noha mi nem küldtünk a Feröer-szigetekre tudósítót, a szombathelyi látványt nyomon követtük!
Részleges Napfogyatkozás Szombathely felett (frissítve!)

Pénteken, fél kilenc és egy óra között részleges napfogyatkozás volt látható országszerte. Az égitestek találkozását először Zalaegerszegen csodálhatják meg végül Nyíregyházán búcsúznak a nem mindennapi égi látványtól. Szombathelyen 9:35-től 11:56-ig tart, maximumát pedig 10:44-kor éri el. 
Hol rendeznek csillagászati bemutatót?
A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai által a napfogyatkozás kapcsán tartott távcsöves bemutató az országban közel negyven helyszínen vesz részt, köztük Szombathelyen is, a NyME Kövesligethy Radó Csillagvizsgálóban. 
Részleges vagy teljes?
Nagyfokú várakozás előzi meg ezt a természeti jelenséget, mert utoljára részleges napfogyatkozást 2011. január 4-én láthattunk. A fogyatkozás 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. 
Hogyan védjük szemünket?
Speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget. 
Fontos, hogy megfelelő szűrő nélkül ne nézzünk közvetlenül a Napba, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Még ha csak a Nap felületének csak egy százaléka látszik, ha közvetlenül figyeljük, ez is vakságot okozhat! Tehát se szabad szemmel, se fényképezőgéppel, se távcsővel, sem a videokamera keresőjével. Az erős fény azonnali vaksághoz vezethet. Megfelelő védelmet nyújthat a napszűrő fólia, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es lapokban. Ezt méretre vághatjátok, így a távcsőre készíthettek szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget. 
Mi is az a Napfogyatkozás?
Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. A Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb és 400-szor közelebb is van, ezért kedvező helyzetben a Hold az egész napkorongot eltakarhatja. Átlagosan négyszáz évente fordulhat elő napfogyatkozás, de széles különbségek lehetnek az időpontokat illetőleg.
Hol lesz látható?
Magyarországról sajnos nem lesz látható a teljes napfogyatkozás, két óra húsz percen át figyelhetjük az égitestek együttállását. A jelenség Budapesten 9.39-kor kezdődik, és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be. Azonban az Atlanti-óceán térségéből látható, ahogy a Hold egészében eltakarja a Napot, a Feröer-szigetek például kiemelt helyszín lesz. Nem szükséges percenként követni az eseményeket, a szakértő inkább azt javasolja, hogy öt-tíz percenként nézzünk fel az égre. 
Aki most elszalasztja a pillanatot kénytelen 2021-ig várni, mert akkor lesz a következő részleges napfogyatkozás, amely a Dunántúlról nem is látszik majd, inkább csak a keleti országrészből lesz érzékelhető. A teljes napfogyatkozásig sokkal többet kell várni, 2081-ben szemlélhetik ismét a magyarok, ahogy az égitest fényét néhány pillanatra teljesen eltakarja a Hold.
Az időjárás kedvező lesz?
Az előrejelzések szerint pénteken derült, napos idő várható többnyire kevés gomolyfelhővel, így valószínűleg jól lehet majd megtekinteni a napfogyatkozást. Derült eget és kellemes észlelést!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére