Vérzuhatag sokkolja a turistákat az Antarktiszon, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 2. rész

NagyRobert - Fotó:hdwallpapersnews.com • 2016. szeptember 11., vasárnap •
Mészárszék a Déli-sarkvidéken?
Vérzuhatag sokkolja a turistákat az Antarktiszon, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 2. rész

A természet néha furcsa dolgokat produkál, mi pedig 7 részes cikksorozatunkban bemutatjuk a legbizarrabbakat ezek közül:

Beszédes a Vérzuhatag (Blood Falls) elnevezés, de nem kell megijedni, a Kelet-antarktiszi McMurdo száraz-völgyekben, a Taylor gleccser alatti mederből előtörő skarlátvörös folyadék nem vér, de ettől még hátborzongató látvány.

Fotó: Redditfun

Az Antarktisz felfedezői azt hitték, hogy a Bonney-tóba ömlő bíbor zuhatag nyitja a vörös algákban keresendő, de tévedtek. Az tény, hogy az okkersárgás árnyalat a gleccser alatti tó rendkívül sós vízének köszönhető. Ez a víztömeg nagyjából 2 millió évvel ezelőtt esett csapdába a Taylor gleccser alatt, elszigetelődve a fénytől, oxigéntől és a melegtől.

Fotó: Ghost-in-Manman

Mivel ez a víz egy hasadékon keresztül tud csak kicsordogálni, út közben reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel és így jön létre ez a felettébb látványos, rozsda-színű kaszkád. Nem mellesleg egy egyedülálló csoda, ami csak itt látható a Földön a McMurdo állomás és a Scott bázis tőszomszédságában, ahová vagy helikopterrel lehet eljutni, vagy hajóval a Ross-tengeren át.

közösség

további frisss

lap tetejére