Versekkel és énekléssel nyitották meg a Derkovits-hetet

kg Fotó: Ohr Tibor • 2016. április 09., szombat •
18. alkalommal rendezik meg a programsorozatot.
Versekkel és énekléssel nyitották meg a Derkovits-hetet

A szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskolában jártunk tegnap délután. A szülők, a tanárok és a gyerekek izgatottan foglalták el a székeket, mindenki ki volt rittyentve az ünnepség miatt. Az előadás fő témája a szerelem és a tavasz volt.

A verssoroló gálaműsor megnyitóján Puskás Tivadar polgármester elmondta: már hagyomány, hogy április második hetében megkezdődik a Derkovits-hét. „Nagy öröm, hogy egy iskola hagyományt teremt, és ezzel a fiataloknak átadja a művészek tiszteletének szellemiséget. Nagy öröm, hogy ilyenkor az iskolások különböző művészeti ágakban vetélkednek, versengenek másik iskolákkal.” Hozzátette: a rendezvénynek köszönhetően a diákok művészeti érdeklődése és tudása is fejlődik. Ilyenkor összejön az intézmény tanulóinak és pedagógusainak egy része, valamint azok, akik régen itt tanítottak. Kiemelte: ha a fiataloknak olyan hozzáállást adunk át, amely elsősorban a munka és a művészet szeretetéről szól, akkor már sokat tettünk. A Derkovitsban pedig ez a szellemiség uralkodik.

Fodor István tankerületi igazgató közölte: „Nagyon jó látni, hogy ebben a körben ennyien vagyunk.” Fontos, hogy a szép dolgokat korán megismerjük, emellett, hogy azokat az élményeket és tapasztalatokat, amelyek a nehéz pillanatokban erőt adnak, minél hamarabb, minél többször elő tudjuk venni. A zene és a vers ehhez segít hozzá minket.

Harminc versből választották ki azt a tízet, amelyek elhangzottak az iskola diákjaitól az eseményen. A költők, akiktől a fiatalok szavaltak, meséltek: Juhász Gyula, Ady Endre, Áprily Lajos, Csokonai Vitéz Mihály, Gazdag Erzsi, Ametist, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Bolla Gábor, József Attila, Radnóti Miklós és Csukás István. A verseket egyébként hat iskola küldte be az intézménybe.

A délután meseszerű volt a Derkovitsban: a szavalás, az éneklés és a zenélés kapott főszerepet a programon. Kisebbektől és nagyobbaktól is hallhattunk verseket, meséket. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze adta elő a dobogó első helyére kikiáltott verset: Radnóti Miklós Levél a hitveshez című alkotásáról van szó.

A szervezők hangulatossá tették a megnyitót azzal, hogy a versek között dalokat hallgathattunk. Ezt követően megtekinthettük a Gyerekszemmel-2016 című rajzverseny kiállítását.

A rendezvény kísérőprogramjai:

Április 11. Költészet-napi megemlékezés Derkovits vetélkedő

Április 12. Sportnap

Április 13. Siker kulcsa témanap

Április 14. Nyelvi nap

Április 15. Kismenedzserek versenye

A közönség jól szórakozott, remek délután volt, köszönjük!

közösség

további frisss

lap tetejére