Vasi fiatalember felvétele lett a hónap asztrofotója

Szerző: Nemes Judit Fotó: Szendrői Gábor • 2015. október 05., hétfő •
A Gencsapátiban élő Szendrői Gábor holdfogyatkozásról készült felvételét találta a legszebbnek szeptemberben egy tudományos, kulturális témájú havilap magyar kiadása.
Vasi fiatalember felvétele lett a hónap asztrofotója

A különleges felvételt magán-csillagvizsgálójukban készítette édesapjával, idősebb Szendrői Gáborral a fogyatkozó égi kísérőnkről 2015. szeptember 28-án hajnalban - mondta el honlapunknak az asztrofotós, akitől megtudtuk azt is, hogyan sikerült elcsípni a pillanatot a képhez.

Jupiter Fotó: Szendrői Gábor (2015)

A hajnali felvételhez ideálisnak bizonyultak a feltételek múlt hétfőn, a felhőzet már az éjszaka szakadozni kezdett, így optimális körülmények között tudták fotózni a holdfogyatkozást. A kompozit képet távcső segítségével készítették, két rövidebb és egy hosszabb expozíciós idejű fotó felhasználásával - fejtette ki Szendrői Gábor. Hozzátette azt is, hogy a Holdon így jól láthatóvá váltak a fogyatkozásra jellemző vöröses, rozsdabarna árnyalatok.

Lovejoy üstökös . Fotó: Szendrői Gábor (2015)

A gencsapáti fiatalembertől megtudtuk azt is, hogy általános iskolás kora óta érdeklődik az amatőrcsillagászt iránt, mindig is lenyűgözte a csillagos égbolt látványa. A csillagok világát kezdetben távcsővel szabad szemmel kezdte felfedezi, az asztrofotózás csak később került érdeklődése középpontjába. A csillagászat iránti szenvedélyt édesapja keltette fel benne, aki már a hetvenes évek óta aktívan részt vett az akkori amatőrcsillagászati életben. A fiatal asztrofotós véleménye szerint az jelentett számára fordulópontot, amikor saját építésű tükrös távcsővel figyelték az eget, és azóta is együtt végzik a megfigyeléseiket. Az 1990-es évek végére a családi házuk kertjében kapott helyet az a teleszkóp, amelynek segítségével a holdfogyatkozásról készült felvételt is készítették. A 36 cm tükörátmérőjű Newton rendszerű távcsövet szakirodalom alapján tervezték és készítették el.

Idősebb és ifjabb Szendrői Gábor tagja a Vas megyei Gothard Csillagászati Egyesületnek, valamint a Magyar Csillagászati Egyesületnek is. Megfigyeléseiket és eredményeiket több hazai szaklapban, kiállításokon és fórumokon publikálják. A szeptember végi elismerés a legutóbbi, ezt a Vöröslő holdfogyatkozás című fotójukért kapták.

Galériánkban megtalálja a holdfogyatkozásról készült kép mellett több, szintén a csillagvizsgálójukban készült felvétel is.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére