Vasi Családi Védőháló a boldog és kiegyensúlyozott munkavállalókért

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 10., péntek •
Kisgyermekes édesanyáknak és megváltozott munkaképességű munkavállalóknak akarnak segíteni.
Vasi Családi Védőháló a boldog és kiegyensúlyozott munkavállalókért

Vasi családi védőháló címmel rendezték meg azt a projektbemutató rendezvényt, amelynek a Megyeháza adott otthont. Az egyik legégetőbb társadalmi problémát, a munkaerőhiány megoldását célozta meg. Az EFOP-pályázatból megvalósult projekt a családi kohézió erősítését elősegítő programokra fókuszál.

Farkas Gabriella a Vasi Családi Védőháló project szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, hogy cél az összefogás, amely segítő kezet nyújt mindenkinek, aki szeretne dolgozni. Leginkább a kisgyermekes anyukák, valamint a gyermekvállalás előtt álló nőket érinti. Ugyanakkor a csökkent munkaképességű munkavállalóknak is segíteni szeretnének.

A csökkenő népességi mutatók nem csak Magyarországot, de egész Európát érinti, ezért fontos, hogy az emberek boldogok, kiegyensúlyozottak legyenek. Ezt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, a Női Méltóságért Albizottság elnöke mondta beszédében. Örömét fejezte ki, hogy Vas megye vezető pozíciót tölt be a foglalkoztatás területén. Ugyanakkor kijelentette, hogy az utóbbi évek során eltűnt a nemek közti bérkülönbség, amely sokáig jellemező volt.

Szalai Piroska kuratóriumi elnök, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium a női munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa beszédében kitért az inaktív munkavállalókra. Véleménye szerint megtalálják helyüket, ha vissza szeretnének menni dolgozni. Ehhez viszont megfelelő munkáltatókat kell találni.

A rendezvényen felszólalt Pungor László is, a MAM Hungária Kft. minőségirányítási vezetője, aki a vállalat felépítéséről, termeléséről és személyi állományáról tartott beszámolót. Érdekesség, hogy a vaskeresztesi vállalat személyi állományának nagy többsége gyermekes édesanyákból áll.

Végül dr. Hende Csaba országgyűlési képviselője osztotta meg a hallgatósággal a gondolatait, amelyben kitért a térség történelmére is. A trianoni békeszerződés és a 2. világháború utáni időszaknak köszönhetően eltűnőben volt Szombathely gazdasági megerősödése. Az utóbbi éveknek köszönhetően viszont újra virágzásnak indult a térség. A foglalkoztatottság tartósan 5% alatt van és inkább a szakképzett munkaerőhiány az, ami gondot okoz. A fellendülést segíti az átadott M86-os gyorsforgalmi út is, amelynek köszönhetően elérhető közelségbe kerültek a nagyobb városok is.

Ki kell jelenteni, hogy a Vas megyében élő munkavállalók nagyon szorgalmasak, nem véletlen, hogy a foglalkoztatási rátát nézve az élen vagyunk. Ugyanakkor térségünkben tapasztalható munkaerőhiány is. Ezen változtatni béremeléssel, motiválással, átképzéssel és jó bánásmóddal lehet. Ez is a célja ennek a projektnek, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítok - osztotta meg gondolatait dr. Hende Csaba.

közösség

további frisss

lap tetejére