Napsütés, aztán havazás?!(frissítve - képgalériákkal!)

szróbert-ttamás-hcsaba • 2015. január 05., hétfő •
A Dunántúlon hétfő délelőtt lesz napsütés, majd fokozatosan növekvő, vastagodó felhőzetre és a déli óráktól egyre több helyen havazásra, helyenként havas esőre lehet számítani, legkevésbé az Alpokalján. A csapadékot adó felhőzet előreláthatóan a Duna-Tisza-köze nyugati részét is érinti a késő délutáni óráktól. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 5 fok között várható, késő este a Dunántúlon 0, +2 Celsius fok közé hűl a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében. Vas megye területén nincs érvényben lévő riasztás. Állandóan frissülő összeállításunkban a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Közút és a rendőrség információi mellett Olvasóink tapasztalatait is azonnal közöljük!
Napsütés, aztán havazás?!(frissítve - képgalériákkal!)

hétfő, 06.55

Napközben a Dunától keletre többórás napsütés várható, eleinte lehetnek még felhősebb vidékek, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon délelőtt lesz napsütés,majd fokozatosan növekvő, vastagodó felhőzetre és a déli óráktól egyre több helyen havazásra, helyenként havas esőre lehet számítani, legkevésbé az Alpokalján. A csapadékot adó felhőzet előreláthatóan a Duna-Tisza-köze nyugati részét is érinti a késő délutáni óráktól. Az északnyugati szél a Tiszántúl és a nyugati, délnyugati megyék kivételével még többfelé megerősödhet, viharos széllökés azonban kevés helyen fordulhat elő.A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 5 fok között várható, késő este a Dunántúlon 0, +2, másutt -1, -6 fok közé hűl a levegő, a Tiszántúl északi részén lesz a leghidegebb.

vasárnap, 09.20.

Tőlünk északkeletre ciklon, nyugatra, délnyugatra anticiklon található. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében északnyugat felől egyre hidegebb, váltakozó nedvesség-tartalmú levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ma, vasárnap kifejezetten szeles időre számíthatunk. Hétfőn is sokfelé lesz erős az északnyugati szél, de viharos széllökések már kisebb területen lehetnek.

11.15

Vas megye területére az OMSZ nem adott ki riasztást, viszont Zala és Somogy megyében az ónos eső miatt, az északkeleti megyékben pedig a havazás miatt citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Az esti órákban északnyugat felől hidegfront érkezik, amely ismét vegyes halmazállapotú csapadékot okoz az országban, ám az ónos eső helyett inkább már a havas eső, havazás lesz a jellemző.

szombat, 06.15

Két hullámban várható észak, északnyugat felől vegyes, téli csapadék: az első szombat hajnalig tart, a második szombat estétől valószínű.

Észak, északnyugat felől egyre több helyen várható többnyire kis mennyiségű vegyes csapadék (eső, ÓNOS/fagyott/havas eső, hó). Szilárd halmazállapotú csapadéknak északkeleten van a legnagyobb esélye, míg a folyékonynak, az ország nyugati, északnyugati felében. Szombat reggelig az északkeleti megyékben kb. lepel/folt - 5 cm friss hó hullhat, a Szatmári-síkság térségében azonban ennél több sem kizárt.

Szombat estétől észak felől újabb csapadékzóna érkezik, ismét a már említett vegyes csapadékra (ónos eső sem zárható ki, de a valószínűsége viszonylag kicsi) számíthatunk, amely kb. a Győr-Békéscsaba sávtól északkeletre egyre inkább havas esőbe, majd havazásba (a lehulló hó tapadhat) vált, ettől délnyugatra jellemzően eső, havas eső, esetleg ónos eső valószínű. A lehulló friss hó szombat éjfélig általában lepel - 6 cm között valószínű. (a havazás a vasárnapra virradó éjjel is folytatódik)

Ónos szitálás bárhol előfordulhat, ahol a hőmérséklet fagypont alatt alakul. Éjjel az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben helyenként 60 km/h körüli lökések kísérhetik.

21.35

Az idokep.hu szerint szombat reggelre megszűnik az éjszakai csapadék, de pára, köd képződhet. Napközben sok felhő lesz felettünk. Estefelé újabb csapadékmező érkezik északnyugat felől, esőre, havas esőre, ónos esőre és havazásra is számítani kell. Kezdetben az északnyugati, majd a délnyugati szél élénk, erős lesz. Hajnalban -4, +2°C, nappal 2-7°C várható.

11.05

Péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradóan egy-egy hidegfront vonul át hazánk felett nagy sebességgel. A frontok felhőzetéből szilárd, folyékony és vegyes halmazállapotú csapadék egyaránt hullhat.

04.50

Az OMSZ péntek éjfélig nyolc megyére (Vas megyére nem!) adta ki a várható ónos eső miatt az elsőfokú, citromsárga riasztást! Jellemzően 1 milliméter alatti csapadékot adó felhőzóna fokozatosan dél felé húzódott az elmúlt éjszaka folyamán. A kisebb havazás, hószállingózás mellett főként a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén ónos esőre is számítani lehet, illetve fagyott eső is előfordul. A hajnali órákra nagyobbrészt megszűnik a csapadék, de gyengébb ónos szitálás bárhol kialakulhat. Pénteken északkeleten fagyott eső, főként Szabolcs-Szatmár megyében havazás (lepel-5 cm) és az Észak-Alföld, illetve a Dél-Alföld egyes részein a délutáni órákban ónos eső is kialakulhat.PÉNTEK, 05.25

21.50

PÉNTEKEN Erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző, csupán a nap első felében vékonyodhat el, szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Napközben északkeleten szállingózhat a hó, késő délutántól viszont északnyugat felől egyre több helyen számíthatunk csapadékra; északkeleten hó, északnyugaton eső, az átmeneti zónában ónos eső, fagyott eső valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, majd északnyugaton este a szél északnyugatira fordul, és ott gyakran lesz erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, északnyugaton lesz az enyhébb idő, ahol este még 1-2 fokot átmenetileg tovább emelkedhet a hőmérséklet.

11.25

Tovább enyhül az idő: A magasban elkezdődött enyhülés tovább folytatódik, pénteken már a talaj közelében is érezhető lesz a hatása. Az éjszakai lehűlés jelentősen mérséklődik, napközben pedig több helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.


04.45

Komoly hidegbetörést élt át Európa az óév utolsó napjaiban. Az Északnyugat-Európa felől érkező viharciklon előbb a kontinens nyugati részein okozott havazást, majd az Alpokon átkelve egy olyan mediterrán ciklont generált, ami az északkelet felől érkező hideg levegőt egészen Észak-Afrikáig "rántotta" magával. Ez a ciklon olyan rendkívüli időjárást okozott Dél-Európában, amire emberemlékezet óta nem volt példa abban a térségben. Máltán új abszolút decemberi hidegrekord született, 31-én reggelre Luqa nemzetközi repülőtéren 3.6 fokot mértek, ami egy tizeddel alacsonyabb az 1988. december 17-én mért abszolút minimumnál.

Csütörtök, 02.25

Valószínűleg több helyen forró volt a hangulat, ugyanakkor meteorológiai szempontból az ország déli, hóborította részein komoly hideggel. A Fertő-tó környékén és Sopronban -5 fokkal, a Baranya megyei Sellyén majdnem -19 fokkal. Budapesten a belvárosban és Újpesten -6, Pestszentlőrincen és Ferihegyen -9 fokot mértek 2015. január 1-jén 00 órakor.

17.50

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai veszélyjelzésében azt írta: újévre virradó éjszaka főként a déli országrészben a hóval borított tájakon mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint néhol mínusz 20 fok is lehet. A rendkívüli hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére szerdára és csütörtökre is figyelmeztetést adtak ki. 
Csütörtökön a kisebb havazás, hószállingózás mellett elsősorban a Dunántúl északi felén a nap második felében néhány tized milliméternyi ónos eső is hullhat. Emiatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 5 és 0 fok között, délen mínusz 7, mínusz 6 fok körül valószínű.

8.45

Szilveszter éjjelén is extrém hideg várható, akár -20 Celsius fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete. Csütörtökön már: ónos eső miatt lesz érvényben a citromsárga riasztás. Gyenge ónos eső várható, a csapadékmennyiség általában néhány tized milliméter lesz.

szerda, 06.50

Szombathelyen igazi farkasordító hideg van, jelenleg is -13 fokot mérnek, de napközben sem emelkedik a hőmérő higanyszála magasabbra, mint mínusz 5 fok. 

16.15
Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint a sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés várható, és helyenként hózápor is kialakul. A gyakran élénk északi, északkeleti szelet a Dunántúlon többfelé erős lökések kísérik, ezért hófúvásra továbbra is számítani kell, estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -5 °C között alakul, késő estére -5 és -12 °C közé hűl le a levegő.

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ami élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A hideg időben a járdák síkossá válhatnak, a közúti közlekedés során pedig mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek különös oda kell figyelnie a jeges, csúszós útviszonyokra!

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak, amihez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak!

Speciális téli munkavégzés szabályai: Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen nem haladja meg a +4 °C-t, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-t. A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. A szabályozás szerint óránként öt perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, ez idő alatt a melegedőhelyen elfogyaszthatják teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozók átmelegedésére.

Ruházat, réteges öltözködés: A téli időszakban fontos a réteges öltözködés, pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat. A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára. Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen.

Alsó réteg: Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet.

Középső réteg: Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!

Felső réteg: Elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés.

A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében!

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a hideg káros hatásának mérséklésére a következőket tanácsolja: A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra. Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést! Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget. Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt! Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról! Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont. Otthon tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzön rétegesen, igyon meleg folyadékot.

15.55

A téli időszakban arra is fel kell készülni, hogy az időjárás bármikor szélsőségesen hidegre fordulhat. Erre az esetre a katasztrófavédelem felmérte a megye területén azokat a helyeket, melyek szükség esetén melegedőhelyként szolgálhatnak a lakosság számára.
Szélsőséges időjárási körülmények között sor kerülhet az erre a célra alkalmas intézmények ideiglenes melegedőhelyként történő megnyitására, ahol bárki átvészelheti a legzordabb időszakot.

Ezek a melegedőhelyek átmeneti menedéket biztosítanak azoknak, akik a hirtelen érkezett hideg, hófúvás, jég, vagy akár egy véletlen baleset miatt nem érik el úticéljukat. Minden településen, és a főbb közlekedési utak mellett található olyan közintézmény (óvoda, iskola kultúrház, egészségügyi intézmény), amely szükség esetén, külön intézkedésre fogadja a rászorulókat.

Abban az esetben, ha rendkívüli hideg miatt a melegedőhelyek aktiválása szükségessé válik, a katasztrófavédelem tájékoztatja erről a lakosságot!

15.30

A Vasi Volán autóbuszjáratainak megváltozott szilveszter környéki forgalmi rendjét IDE kattintva böngészhetik. 

14.15

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig:

Kedd estig a Dunántúl hóval borított nyugati és déli megyéiben illetve a délutáni órákban esetleg délkeleten alacsonyszintű hófúvás továbbra is előfordulhat. Éjjel elsősorban a szélvédett, összefüggő hótakaróval borított tájakon ill. a mélyebben fekvő helyeken (Nyugat-Dunántúl, délnyugati megyék, Dél-Alföld, északi völgyek) -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, sőt elsősorban a Dráva völgyében -20 fok körüli minimumhőmérséklet sem kizárt. Szerda késő estétől délnyugaton, délen több helyen ismét -15 fok alá csökken a hőmérséklet.

Ma helyenként előfordul hózápor, kisebb hóesés, amely néhol lepel- 1, 2 cm friss hóréteget eredményezhet.

kedd, 07.30

Felkelt a Nap, és nagyon kemény fagy van. Szombathelyen -8 Celsius fokot mértek hajnalban, az ég enyhén felhős. 

23.15

Kedd reggelig felhőátvonulások várhatók, majd késő estétől csökken a felhőzet. Csapadék nem lesz. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -8 fok körül alakul. Aztán kedd estig napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadék nélkül. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 fok körül alakul.

Az elkövetkező 5 nap időjárása: A következő napokban folytatódik a hideg, téli idő. Szerdán még szinte zavartalan lesz a napsütés, a folytatásban viszont már több lesz felettünk a felhő, péntek este helyenként már eső, ónos eső, havas eső is eshet. Valamelyest enyhül az idő, de éjszaka még többnyire kemény fagyra számíthatunk, és csak pénteken emelkedik napközben fagypont fölé a hőmérséklet. A hét végén már enyhébb, de változékony, csapadékos idő várható.

17.30

Kedden a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, elszórtan még egy-egy hózápor is kialakulhat. Többfelé még szeles marad az idő, nyugaton és délen hóátfúvás továbbra is előfordulhat. Hajnalban többfelé -10°C alá csökkenhet a hőmérséklet, és napközben is fagyni fog, a csúcshőmérséklet -3 és -6°C között alakul.

 

14.55

Hóeltakarítás: Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább folytatódik a lehűlés, Szilveszter éjjelén helyenként mínusz 15 Celsius-foknál is hidegebb lehet. Szórványosan várható majd eső, ónos eső, havas eső, havazás; valamint több helyen megerősödik, viharossá fokozódik a szél, emiatt továbbra is készülni kell hófúvásokra is. Itt az ideje tehát elővenni a hólapátokat, csúszásmentesítő anyagokat, a járdákat ugyanis az ingatlantulajdonosoknak kell takarítani.

13.45

Hó lepte be a hétvégén az országot, Vas megyéből változó, 3-12 cm-es vastagságú hótakarót jeleztek - tájékoztatott honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csepregen, Kőszegen és Szombathelyen 12, Gasztonyban, Pinkamindszenten és Rábagyarmaton 5, Jákon 10, Káldon 3, Kercaszomoron 8 centiméteres a hóréteg.

13.15

Baleseti összesítés

A havazás két napja alatt 90 baleset történt, buszok és kamionok borultak árokba vagy fordultak keresztbe a csúszóssá váló utakon. Hólánc, téli gumi nélkül ne is induljon el - figyelmeztet a katasztrófavédelem. Országszerte gondot okozott a hóesés, a legtöbb elakadást, balesetet az ország déli területein, Baranya, Bács-Kisun és Csongrád megyéből jelezték, ahol 20-30 centis hó esett vasárnap este. A Közútkezelő folyamatosan tisztítja az autópályákat és főutakat, amik járhatóak, bár helyenként latyakosak az erős szél és hóátfúvás miatt.

A hétvégén 90 közlekedési baleset történt, 90 százalékuk pedig összefügg a havazással. Általában csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkezett hír - mondta el az Origónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel arra is figyelmeztetett, hogy bár a havazás Dél-Magyarország kivételével mindenhol megszűnt, téli gumi, hólánc és kis lapát nélkül továbbra sem ajánlott autóval közlekedni. Jó, ha van nálunk feltöltött mobil is, ha esetleg elakadnánk a hóban - tette hozzá a szóvivő.

Mielőtt útra kelünk, érdemes tájékozódni: a meteorológiai szolgálat honlapján láthatjuk, hol van éppen riasztás a hóhelyzet miatt, de az Útinform és az ingyenesen letölthető VÉSZ-alkalmazás is segít a balesetek megelőzésében.

12.05

Mindenhol visszavonta, illetve elsőfokúra mérsékelte a korábban hófúvás miatt kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Továbbra is elsőfokú riasztások vannak érvényben tizenkét megye több járásában. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megye több járásában várható még gyenge hófúvás.
A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő délután a Dunántúlon egy-egy intenzív hózápor, illetve zivatar sem kizárt. A Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon a gyakran erős, időnként viharos szél a délutáni óráktól fokozatosan mérséklődik. Kedden a Dunántúlon és a Tiszántúlon ismét megerősödik a szél, de viharos széllökés már nem valószínű. Zala és Somogy megye déli részén, valamint Baranyában is megszűnik az erős hófúvás, de a hóval borított vidékeken gyenge hófúvásra továbbra is számítani kell.
Éjszaka az Alföld középső részén, kedden már csak néhol várható hózápor, lokálisan néhány centiméter friss hóréteggel.

11.35

Az OMSZ által kiadott előrejelzés szerint hétfőn felszakadozik a felhőzet, országszerte kisüt a Nap. Nyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ott akár intenzívebb hózápor is kialakulhat. Az erős, viharos északi-északnyugati szél hófúvásokat okozhat; Zala, Somogy és Baranya megyében hótorlaszokat emelhet. 0 és -5°C közötti csúcsokra számíthatunk

10.55

Feloldották a tilalmat, immár nem csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére, a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken. Továbbá feloldották a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek forgalmának korlátozását is.

8.25

Tegnap 11 esetben érkezett bejelentés a megyei katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére a havazással és hófúvással kapcsolatosan, főként Kőszeg térségéből. Tíz esetben árokba csúszott személygépjárművek, illetve egy hótoló műszaki mentéséhez, kivontatásához riasztották a tűzoltókat, egy alkalommal kidőlt fát távolítottak el az úttestről. A beavatkozások során senki nem sérült meg.

Éjszaka a rendőrség több mellékútvonalon korlátozta a tehergépjárművek forgalmát, a korlátozás ma reggelre feloldásra került. Hajnalban megszűnt a havazás a megye területén és a szél is veszített erejéből, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt kiadott riasztást. A legfrissebb előrejelzések szerint számottevő, nagy kiterjedési havazás ma már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén számítani lehet, melyeket esetleg dörgés-villámlás kísérhet.

Az Útinform tájékoztatása szerint Vas megye fő- és mellékútjai latyakosak, hókásásak, havasak. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 m közötti a látótávolság Sárvár térségében. Lezárt útszakasz nincs a megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri az útnak indulókat, hogy készítsenek az autóba meleg takarót, ivóvizet, elemlámpát, feltöltött mobiltelefont, és folyamatosan tájékozódjanak az utak állapotáról, illetve az időjárási helyzetről!

6.25

HÓZÁPOR,HAVAZÁS: Számottevő, nagy kiterjedési havazás ma már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén és a középső országrészben számítani lehet. Egy-egy intenzívebb hózápor sem kizárt (pl. az Alpokalján), amelyet esetleg dörgés-villámlás kísérhet. Ezekből rövid idő alatt néhány cm friss hóréteg képződhet lokálisan.
 
SZÉL: Az északi, északkeleti szél délelőtt a Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon még elérheti a 70 km/h-t, majd kissé mindenütt mérséklődik a légmozgás. Élénk-erős széllökésekre azonban egész nap számítani lehet.
 
HÓFÚVÁS: Komolyabb hófúvásra délelőtt van esély Zala megye legdélebbi részén, valamint Somogy megye déli felében és Baranyában (ezeken a területeken van jelentősebb hótakaró). Kisebb hóátfúvásokra azonban még délután is számítani kell a hóval borított vidékeken.

hétfő 5.55

Az Útinform hétfő kora reggeli összesítése alapján szinte mindenütt csapadékmentes az idő. A Dunántúlon Győr, Vas, Zala, Veszprém megye egyes területein, Somogy megye déli részén, illetve Baranyában, Tolna megyében Szekszárd térségében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megye határ menti területein a folyamatos éjszakai és hajnali munkavégzésünk ellenére latyakos, hókás, havas a fő- és mellékutak burkolata az intenzív havazás és hófúvások nyomán, egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak, ezek tisztításán is folyamatosan dolgoznak szakembereink. A hétfő 5 órai állapot szerint a havazásban érintett térségekben össesen közel 360 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. Somogy megye északi részén, továbbá Kecskemét térségében és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata, míg északkeleten száraz. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M7-es és M70-es Zala megyei szakaszán egyelőre hókásás a burkolat. Az M1-es autópálya végig sónedves, illetve felszáradóban van, az M43-as autópálya ugyancsak sónedves, míg az M3-as vonalán végig száraz útburkolaton autózhatnak a hétfő kora reggel úton lévők. Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok Somogy megyében a barcsi határátkelőnél a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és belépését vasárnap este 20 óra 50 perctől leállították, az érkező kamionokat közeli parkolóhelyekre terelik. Baranya megyében este 22 órától a kamionstop feloldását követően sem indulhattak meg a várakozó kamionok, előreláthatólag reggel 6 óráig lesz érvényben ez a korlátozás a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre. Győr-Moson-Sopron megyében. 

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, -10 és -2 fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sopron, Sárvár és Pápa térségében. Az ország nagy részén erős déli szél fúj, mindössze a középső és északi területeken gyengébb a légmozgás. Viharos erejű széllökések lehetnek Sopron, Keszthely, Pécs és keleten Karcag térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet -1 fok körül valószínű, késő estére -4 és –10 fok közé hűl le a levegő. Itt érdemes megjegyezni, hogy az útszóró só csak –7 fokig tudja olvasztó hatását kifejteni, így a korábban csapadékos területeken lefagyhatnak, síkossá válhatnak az utak.

Utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, minden elérhetőségünk és hasznos információk megtalálhatóak a www.utinform.hu weboldalon. 

vasárnap 22.15

Az Útinform szolgálat késő esti összesítése alapján a Dunántúl nagy részén továbbra is esik a hó. Zala, Somogy, Baranya és Sopron térségében havazik, Pécs térségében pedig intenzíven esik a hó. A keleti országrészben Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrád megyében szintén havazik. Veszprém és Fejér megyében, Pest megye nyugati területein és Kiskőrös térségében hószállingózást jeleztek útellenőreink. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós és Zalaegerszeg térségében, illetve a Mátrában mérték, -8 és -4 C közötti értékeket mértek.
 
A Dunántúlon Zala, Vas, Baranya és Tolna megyében a fő- és mellékutakon a folyamatos munkavégzésünk ellenére télies útviszonyokkal számolhatnak az esti órákban a közlekedők. Somogy, Veszprém, Bács-Kiskun déli területein illetve Csongrád megyében a csapadékos területeken hókásás, latyakos. Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata. Az M1-es autópálya burkolata sónedves, az M7-es burkolata Siófoktól nyugatra hókásás, latyakos, ahogy az M43-as burkolata is.
 
Közepes erejű szél fúj a Dunántúl nagy részén és a Tiszántúlon. Viszont erős szél fúj a nyugati országrészben, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén, Sopron és Pécs térségében helyenként viharos széllökéseket is mértek.
 
Az intenzív havazás és jelentős széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt Somogy megyében a barcsi határátkelőnél a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és belépését 20 óra 50 perctől az időjárási helyzet miatt leállították, az érkező kamionokat közeli parkolóhelyekre terelik. Baranya megye teljes terülén korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi biztosság döntésének értelmében „Hólánc használata kötelező”, 21.30-tól a határátkelőhelyeken érvénybe léptették a rendelkezést.
 
Az időjárási helyzetre való tekintettel arra kérjük az autósokat, hogy az éjszakai órákban a havazásban és hófúvásban érintett területeken ne induljanak útnak és hétfő reggel is érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalunkon.

20.55

A havazás megállt, azonban a viharos erejű szél miatt a közlekedőknek az éjszaka folyamán is erős hófúvásra kell számítani. A megyében több helyütt is jegesek, jégbordásak a fő-és mellékutak. A balesetek megelőzése és a közlekedők biztonsága érdekében a tehergépjármű-forgalom korlátozására kell számítani a 8638-as, a 8639-es, a 8614-es és a 8632-es számú úton Acsád, Bük, Vasasszonyfa, Tompaládony és Bő térségében. A 86-os és a 84-es számú főútvonalon a kamionforgalom továbbra is zavartalan.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri az útnak indulókat, hogy ne induljanak útnak. Amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani, fokozott óvatossággal közlekedjenek és elindulásuk előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási körülményekről!
 

19.35
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn napközben valamelyest mérséklődik a szél. Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

18.30

Hétfőre virradó éjszaka megszűnik a kiterjedt havazás, de marad az erős, helyenként viharos szél többfelé hófúvással!

HAVAZÁS: Vasárnap késő estig, éjfélig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további kb. 1-5 cm friss hó várható. Éjjel fokozatosan mindenütt megszűnik a kiterjedt havazás, hétfőn már csak helyenként lehet hózápor, kisebb hósesés, de nagy területet érintő, számottevő (> 1-2 cm) friss hóréteg már nem várható.

SZÉL: Az északi, északkeleti szelet a Dunántúl nyugati, majd középső megyéiben, az ország északkeleti, keleti harmadán viharos (ált. 60-75, néhol 80 km/h körül) széllökések kísérik. Hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél jellemzően 55-60 km/h alá.

ERŐS HÓFÚVÁS: A viharos lökésekkel kísért szél kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) helyenként magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl többi megyéjében és délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább alacsonyszintű hófúvás valószínű. Az ország többi részén, ahol hóréteg kialakult szintén előfordulhat hóátfúvás. A szél hétfő délutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehet erős, sőt esetleg 60 km/h körüli lökés, amely továbbra is hófúvást okoz.

17.55

Folyamatosan esik a hó a Dunántúl nagy részén: Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében. Keszthely környékén intenzív a havazás. Keleten Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrád megyében havazik. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós, Zalaegerszeg és Körmend térségében mérték, itt -6 és -4 C közötti értékeket mértek. A főutak és az alsóbbrendű úthálózat burkolata havas, letaposott havas, hókásás vagy latyakos a csapadékos területeken. A Dunántúl középső és északi területein, az Alföldön és a Tiszántúlon vizes, sónedves a burkolat.
 
Az M1-es és M5-ös autópálya sónedves, az M7-es is sónedves, de Fonyód térségében latyakos szakaszok is lehetnek. Az M43-as burkolata is latyakos. Az M6-os Szekszárdig sónedves, azután latyakos, az M60-as havas. A látótávolság az ország nagy részén kielégítő. Vas és Zala megye nagy részén közepes, Szombathely és Keszthely környezetében 100 méter alatti a látótávolság. A középső és keleti országrészben általában gyenge a légmozgás. Közepes erejű szél fúj a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében illetve Veszprém nagy részén, valamint Kaposvár környékén. Erős széllökéseket jelentettek Zala megyéből, viharos széllökéseket mértek Fertőszentmiklós, Sárvár és Vasvár környékéről, illetve keleten Edelény térségéből.

17.45

A széllökések veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az OMSZ vasárnap délután Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyére. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

17.30

Csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel. Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

16.50

A baleset történt Veszprém megyében, a Nemesgulácsot Badacsonytördemiccel összekötő úton. Árokba csúszott személyautót mentenek a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók vasárnap délután Veszprém megyében, a Nemesgulács és Badacsonytördemic közti úton. A balesetben senki nem sérült meg. A járművet egy daruval fogják visszaemelni az útra, ezért a műszaki mentési munkálatok idejére a két települést összekötő úton forgalomkorlátozásra kell számítani. Arra kérjük a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a környéken!

16.15

A baleset történt Kapuvár és Farád között, félúton. A főutat lezárták. Frontálisan ütközött két személyautó vasárnap délután Győr-Moson-Sopron megyében, a 85-ös számú főút Kapuvár és Farád települések közti szakaszán, félúton. A balesetben egy ember megsérült, őt a helyszínre riasztott kapuvári és csornai hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadítják ki az egyik járműből. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták, ezért arra kérjük a járművezetőket, hogy kerüljék el a helyszínt! Vezessenek óvatosan!

15.55

TOVÁBBRA IS KITERJEDT HAVAZÁS LASSÍTJA A KÖZLEKEDÉST AZ ORSZÁG NYUGATI ÉS DÉLI RÉSZÉN
Az Útinform szolgálat délutáni összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein a Lenti–Paks–Orosháza vonaltól délre, nyugaton pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében. Intenzív a havazás Pécs és Szekszárd térségében, a Bakonyból hószállingózást jeleztek az útellenőrök.
Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves. Az M5-ös Csongrád megyei szakasza és az M43-as latyakos, míg az M6-os és az M60-as autópálya Baranya megyei szakasza havas, helyenként nehezen járható.
A Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás, latyakos szakaszokra kell számítani Szombathely, Tapolca, Nagykanizsa, és Lenti környékén, a Dél-Alföldön Kiskunhalas, Szeged, Makó és Orosháza tájékán. Havas a főutak burkolata Sárvár és Nagyatád térségében, Baranya megye nagy részén, valamint keleten Baja térségében. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat.
A havazásban érintett mellékutak egy részén téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon az alsóbbrendű utak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délutáni előrejelzései alapján a havazásban érintett területeken viharos széllökések várhatóak, így több helyen is hófúvások kialakulása várható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívása alapján. Hófúvások esetén a hóeltakarítás sokkal több időt és energiát igényel, hogy miért, ide kattintva megtudhatják: http://utinform.hu/…/hetvegen-az-orszag-nagy-reszen-telies-….
Érdemes az Időkép online térképét figyelemmel követni, hogy az országban hol havazik: http://www.idokep.hu/idokep

15.15
Nyugaton, délnyugaton és délen akár 15-25 centi friss hóra is számíthatunk hétfő reggelig, Sellyén már 20 cm fölötti a hótakaró vastagsága. A megerősödő szél sok helyen hófúvást fog okozni, vasárnapra 8 megyére is másodfokú figyelmeztetés van kiadva a várható nagy mennyiségű hó és hófúvás miatt.

14.45
A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), valamint az Útinform (http://utinform.hu) és a meteorológiai szolgálat (http://met.hu) oldalán lehet értesülni - közölte.

BM OKF - Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás [VÉSZ]
vesz.katasztrofavedelem.hu

14.30
Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

 

14.15

Az időjárási viszonyok megváltozása fokozott odafigyelést igényel a közlekedőktől. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható nagyobb mennyiségű hó, valamint a fokozatosan megerősödő szél okozta hófúvás miatt narancssárga riasztást adott ki a megye egész területére december 28-án éjfélig. A rendőrség kéri az útnak indulókat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és elindulásuk előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási körülményekről!

14 óra
A hófúvás miatt több megyében másodfokú riasztást adtak ki. Több nyugati megye számos járására másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

A közlemény szerint a helyenként viharos széllökések és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak gyenge hófúvás valószínű. A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan tovább erősödik, ami a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvást okozhat.

Hozzátették: vasárnap estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további körülbelül 2-15 centiméter friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Ettől a sávtól északra nem valószínű jelentős hómennyiség. Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg nem várható.   

A jelentős mennyiségű havazás miatt vasárnapra Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területeken 24 óra alatt akár 20 centiméternél is több hó hullhat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére a viharos szél veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Jelezték: tovább erősödik a szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos (általában 60-75, néhol 80 kilométer/óra körüli) széllökések is lehetnek. A szél mérséklődése hétfőn napközben várható.
Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között valószínű, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében várható 0 fok feletti hőmérséklet. Késő estére mínusz 5 és 0 fok közé hűl a levegő.

 

13.30

Szinte mindenhol havazik a déli határ menti területeken, a Dunántúlon jellemzően sónedves, Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén viszont havas a főutak burkolata - tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője vasárnap 13 óra után néhány perccel az MTI-t.

Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint a Lenti-Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol esik a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás. Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. 

A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők - közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek.

A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat. A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Pécsi Norbert Sándor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek. Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést - zárta közleményét.

13.15

 

Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvás lehet.

12.45

A Magyar Közút Útinform szolgálata szerint vasárnap 12 órakor havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti–Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata.
Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők. Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten viszont csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítania az autósoknak.
A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, erős széllökéseket jelentettek útellenőreink Vasvár környékéről, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról. Ezekben a térségekben érdemes fokozott óvatossággal közlekedniük.
Nagyobb fennakadásról vagy balesetekről az elmúlt órákban nem kaptunk bejelentéseket, ennek ellenére kérjük az autósokat, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu weboldalon.

11.30

Hófúvás veszélye miatt másodfokú riasztt adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat a délután Baranya, Bács-Kiskun,Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megye egyes térségeire. A hófúvás veszélye miatt kiadott másodfokú riasztás szerint az érintett, friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.12.45
A Magyar Közút Útinform szolgálata szerint vasárnap 12 órakor havazik az ország déli határ menti területein, a Lenti–Paks-Makó vonaltól délre szinte mindenhol. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők. Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten viszont csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítania az autósoknak.
 
A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, erős széllökéseket jelentettek útellenőreink Vasvár környékéről, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról. Ezekben a térségekben érdemes fokozott óvatossággal közlekedniük.
 
Nagyobb fennakadásról vagy balesetekről az elmúlt órákban nem kaptunk bejelentéseket, ennek ellenére kérjük az autósokat, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, minden elérhetőségünk és hasznos információk megtalálhatóak a www.utinform.hu weboldalunkon.
 
 

7.45 
A Dunántúl nyugati területein jelenleg is váltakozó halmazállapotú hó esik. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, intenzív havazást jeleztek Szentlőrinc térségéből. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében. A Magyar Közút reggeli jelentése szerint az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

A ciklon pályája azonban még meglehetősen bizonytalan, a légörvény érkezésével egyidejűleg azonban egyre többfelé viharossá fokozódhat az északi, északkeleti szél, így bizony hófúvás is kialakulhat az ország több területén. A ciklon mögött a jövő hét első felében kemény éjszakai fagyokra, napközben is hideg, fagyos, téli időre készülhetünk.

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére