Vas megye gazdasága kistérségenként is brutálisan erős

Frisss.hu - Fotó: Giphy.com • 2016. november 07., hétfő •
Mutatjuk számokban az egyeduralkodókat.

Vas megye gazdasága összességében jól teljesít, de az átlagok sohasem mutatják meg, hogy hol vannak fennakadások, vagy jelen esetben a gazdasági források eloszlását. Ezért most kistérségenként nézzük meg a három legnagyobb helyi céget, és azok éves nettó árbevételét. Ez az "ennyit kerestek a vasi cégek" második kiadása, az elsőt pedig itt találhatjátok.

via GIPHY

 

A celldömölki kistérség

Celldömölk és környéke egész jól áll. Itt első helyen a celldömölki székhelyű Swietelsky Vasúttechnika Kft. található, évi 39,9 milliárd forintos nettó árbevétellel. Tőlük nem sokkal lemaradva második a szintén celldömölki Cellcomp Kft, a maga 36,9 milliárdos eredményével. A kistérség harmadik helyét a jánosházi Seton Hungary Kft. szerezte meg, ők sincsenek nagyon lemaradva, hiszen 2015-ben 29,6 milliárd forintot realizálhattak.

A celldömölki kistérségnek ez átlagban 35,4 milliárd forint nettó árbevételt jelent, amivel simán verik Körmendet és Sárvárt is.

A csepregi kistérség

Csepreg környékén szerényebbek a számok. Az első helyhez 9,7 milliárdos nettó elég volt, ezt a tömördi Big Pulykafarmok Szövetkezetnek sikerült elérnie. A második helytől lefelé már kisebb szakadék mutatkozik, a szintén tömördi Turkey Experts Kft. „csak” 5,3 milliárdot tudott összehozni, a harmadik helyen végző, büki VOG Export-Import Kft.-nek pedig 4,1 milliárd kellett a dobogó legalsó fokához.

Ez átlagban 6,3 milliárd forint, ami nem tűnik soknak, de kiindulási alapnak már biztató.

A körmendi kistérség

Ebben a kistérségben a dobogóra csak körmendi cégek állhattak fel, és kettő ezek közül bútorgyártással foglalkozik. Az első helyet a Nova Bútor Kft. szerezte meg 13,9 milliárdos nettó árbevétellel, a második pedig az ADA Hungária Kft., 10,5 milliárddal. A harmadik hely a Prevent Premium & Interior Kft.-é lett, ők 6,2 milliárdot szedtek össze 2015-ben.

Meglepő, hogy Körmend és környéke összességében alig tud többet összehozni, mint Kőszeg. A körmendi kistérség top három cége átlag 10,2 milliárd forint nettó árbevétellel számolhatott 2015-ben.

via GIPHY

 

A kőszegi kistérség

A kistérség top hárma a Kőszeg-Lukácsháza-Kőszeg vonalon helyezkedik el. Első a kőszegi Kromberg és Schubert Kft. évi nettó 19,6 milliárd forinttal, második a SCHOTT Hungary Kft. 18,7 milliárddal és harmadik a Terra-Cargo Kft. – a többiekhez képest szerény – 1,5 milliárddal.

Ez átlagban 13,2 milliárd, ami elég jónak nevezhető.

Az őriszentpéteri kistérség

A kistérség első három helyezettjét Viszákon találjuk, a sorrend pedig a következő: DOMINO-TRANS Kft. 4,5 milliárd, DOMINO LOGISTIC Kft. 1,7 milliárd és SIMON-TRANS Kft. 1,1 milliárd forint nettó árbevétellel.

A kistérség 2,4 milliárdos átlaga maximum a sereghajtásra jó. A számok alapján az látszik, hogy a kistérség elviselne némi fejlesztést.

A sárvári kistérség

A répcelaki LINDE GÁZ Magyarország Zrt. egyértelműen uralja ezt a kistérséget a maga 51,9 milliárd forintos éves nettó árbevételével. A vásárosmiskei AVIA DIESEL Kft.-nek viszont már 17,2 milliárd elég volt a második helyhez, míg harmadiknak a sárvári TARAVIS Kft. futott be, ők 14,7 milliárdot realizáltak tavaly.

Az első három átlaga 27,9, de a LINDE eredménye csúnyán torzítja a összképet, de a helyzet mégsem mondható rossznak.

via GIPHY

 

A szentgotthárdi kistérség

Szentgotthárd mindent visz, legalábbis a kistérségében. Nem meglepő módon az első helyet az Opel Szentgotthárd szerezte meg, ők 56,9 milliárd forintot „számláztak ki” tavaly. A második helyezett Allison Transmission Hungary Kft. viszont ennek nagyjából a felét, 28,8 milliárdot. Harmadik lett a Kiswire Szentgotthárd Kft. a maga 10,1 milliárdjával.

A top hármak átlagai alapján a szentgotthárdi a harmadik legerősebb kistérség Vas megyében, a maga 31,9 milliárdjával.

A szombathelyi kistérség

Szombathely egy külön kategória ebben a versenyben. Az első helyezett LUK Savaria Kft. 231,2 milliárd forintot, a második DELPHI HUNGARY Kft. 197 milliárdot, míg a harmadik BPW-Hungária Kft. 71 milliárd forint nettó árbevételt realizált 2015-ben.

A szombathelyi top átlaga így 166,4 milliárdra jön ki, ami már egy igen jelentős összeg és ehhez elég komoly munkaerőigény is társul.

A vasvári kistérség

Az urbanizáció itt is érezteti hatását, a három legnagyobb cég vasvári székhellyel lett bejegyezve. A sorrend pedig a következő: CASTRUM FERREUM Kft. 8,8 milliárd, KARINTIA Kft. 7,1 milliárd és VASI BROILER Szövetkezet 3,6 milliárd forint nettó árbevétellel.

Az átlag 6,5 milliárd forintos éves bevétel a sereghajtók közti elsőséghez elég csupán, néhány tőkeorientáltabb vállalkozás itt is elférne még.

via GIPHY

 

Azt persze lehetetlen elérni, hogy a források teljesen egyenletesen oszoljanak meg a Vas megyei kistérségek között, de a különbségek szűkítésére igenis szükség van, néhány esetben még kistérségeken belül is. Az összkép bíztató, a tartósnak mondható szakképzett munkaerőhiány már kevésbé.

Adatok forrása: TOP 100 VAS 2016 című kiadvány

közösség

további frisss

lap tetejére