Varga Réka nemcsak játékosként, hanem szakmai vezetőként is elég érett

PCS - fotó: Bodorkós Máté, Hornyák Emőke • 2017. február 27., hétfő •
A Haladás VSE szélső ütője szerint a tartós siker hozzávalói: a kemény munka, a jó csapatszellem és a megfelelően felkészített szakemberek együtthatója.
Varga Réka nemcsak játékosként, hanem szakmai vezetőként is elég érett

Varga Réka egy véletlennek köszönhetően került kapcsolatba szeretett sportjával, a röplabdával. A fiatal szélső ütő az alapszakasz mérkőzéseken is kimagasló játékkal jelezte edzőinek, hogy lehet rá számítani.

A csapat egyik szélsőütőjeként mennyire találod a helyed a pályán?

Szerintem a legjobb poszton játszhatok, ez sokat jelent nekem. Eleinte feladóként vettek számításba, ott pedig meglehetősen idegenül mozogtam. Ha finoman kéne fogalmaznom, nem szerettem. Aztán szerencsére az egyik edzőtábor során minden játékost megkérdeztek, hogy ki, mely poszton szeretne játszani. Ekkor jeleztem, hogy megpróbálkoznék a szélső ütő pozíciójával. Mondjuk liberoként és centerként sem tudnám úgy segíteni a csapatot, ahogy szeretném, így mindenki jól jár a jelenlegi posztommal.

Hogy kerültél kapcsolatba a röplabdával? Téged is a szüleid vittek le a közeli tornaterembe?

Nem egészen. Édesanyám munkatársának a lánya az osztálytársam volt, aki rendszeresen látogatta már a röplabdaedzéseket. A szülők beszélgetését követően merült fel, hogy valamit nekem is sportolnom kéne. Anyu tanácsára mentem el az első tréningre, aztán ott ragadtam. Abban a csoportban talán tízen voltunk a kezdet kezdetén, a végén egyedül maradtam. Ez a furcsa szokás pedig végigkísért a korosztályos csapatokban. A felnőtt keretbe kerülésemkor is egyedül voltam.

Úgy tudom, hogy volt egy törés a rövid pályafutásod során, amikor komolyan el kellett gondolkoznod a folytatáson!

Igen, sajnos két éve ráestem a vállamra, ami akkor nagyon nagy fájdalommal járt. Azt gondoltam, hogy itt a vége. Néhány hetes pihenőt követően viszont nem bírtam tovább és újra a pálya szélén voltam. Először nézőként, majd az edzéseket is meglátogattam. Szép csendben „visszaszöktem” a pályára.

Hatalmas lehetőség kapujában áll a Haladás VSE, hiszen alapszakasz győztesként futhat neki a rájátszásnak. Határ a csillagos ég?

Nagyon szeretnénk megnyerni a rájátszást is és persze ki ne álmodna egy élvonalbeli mérkőzésről? Nyilván rengeteg összetevője van a sikernek és az előrelépésünknek is, de mindig az előttünk álló feladatokra kell koncentrálni.

Véleményed szerint mi lehet a tartós siker titka, illetve a Haladás előrelépésének kulcsa?

Erre nálam sokkal idősebbek sem biztos, hogy pontos választ tudnának adni. Szerintem fontos, hogy egy stabil mag dolgozzon együtt, remekül felkészített szakemberekkel. Utóbbiban nincs hiány a Haladásnál, viszont a keretünk évente változik. Ebben kéne előrelépni, mert évente új csapatot kell építeni Szombathelyen, így pedig nehéz biztosítani az állandóságot. Ez az, ami garantálhatná az élvonalbeli tagságot bármely együttesről is legyen szó.

közösség

további frisss

lap tetejére