Van gyereke? Ilyen kedvezményekben részesülhet

frisss.hu Forrás: NAV • 2016. január 17., vasárnap •
Januártól több ponton módosultak a családi kedvezmény szabályai. Mutatjuk, milyen változások léptek életbe, melyekről a szülőknek tudni kell.
Van gyereke? Ilyen kedvezményekben részesülhet

A kétgyermekes családoknál hatályba lépett a még 2014-ben elfogadott módosítás, miszerint az általuk érvényesíthető kedvezmény emelkedik. A családi adóalap-kedvezmény összege 2016-ban kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 forint, két eltartott esetén 83 330 forint, három vagy annál több eltartott esetén pedig 220 000 forint. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta és kedvezményezett eltartottanként egy eltartott esetén továbbra is 10 ezer forinttal, három vagy több esetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére.

A családi járulékkedvezményként figyelembe vehető összeg az összevont adóalap terhére családi kedvezményként érvényesíteni nem tudott összeg 15 százaléka, de legfeljebb a biztosított magánszemély által fizetendő természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék és nyugdíjjárulék összege.

Annak érdekében, hogy a közös háztartásban nevelt gyermekek után azonos összegű családi pótlék járjon akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek, szükség volt a családok támogatásáról szóló törvény módosítására. Tehát: a szülővel együtt élő élettárs is jogosult lehet a családi pótlékra akkor, ha az érintett gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, valamint a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja. 

közösség

további frisss

lap tetejére