Valóban eladhatatlanok a falusi ingatlanok?

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 13., hétfő •
Az örök dilemma: vidéken családi házat vásároljunk vagy belvároshoz közeli lakást?
Valóban eladhatatlanok a falusi ingatlanok?

Az élet egyik legnagyobb döntésére kerül sor, amikor azon gondolkozunk, hol szeretnénk élni? Nyilván vannak igények, amelyeket megfogalmazunk álmaink otthonával kapcsolatban, de a végső döntést általában a pénztárcánk hozza meg.

Hiába szeretnénk minden luxussal felszerelni a zöld övezetben fekvő, saját parkolóval rendelkező családi házunkat, amely a belvárostól gyalog is öt percre van, ha ilyen ingatlan csak a mesében létezik. A város szívében ugyanis ilyen épületet nem fogunk találni.

Persze van az érmének egy másik oldala is, ha a vidéki életben gondolkozunk. Szombathelytől, vagy a többi nagyobb várostól 15-20 kilométerre elérhető áron kínálják a telkeket, családi házakat. Ilyenkor viszont számolni kell a távolsággal és a napi ingázással is.

Zsigmond Balázs, a szombathelyi Duna House ingatlaniroda tulajdonosa szerint mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kisebb falvak elnéptelenednek.

Törvényszerűnek mondható, hogy a megyeszékhely ingatlanjait jobban keresik a vásárlók - mondta a szakember. A távolság ilyenkor talán az egyik döntő szempont, hiszen egy távolabbi faluban található családi házhoz 4-5 millió forintért is hozzájuthatunk, míg egy ugyanakkora területű, állapotú otthon Toronyban akár 10-12 milliót is elkérhetnek. Hiába nem része a vasi megyeszékhelynek, mégis magasabb az ára, az összenőtt falvaknak és a közelségének köszönhetően.

Talán ennek eredményeképp akar mindenki a városokba, vagy ahhoz legközelebb fekvő településekbe költözni. Mégis mi lesz így a kisebb és elzárt falvakkal? - fogalmazódik meg a kérdés.

Véleményem szerint nem kell tartani attól, hogy eladhatatlanná válna egy ingatlan. Jellemzően kisebb falvakban egymás között adnak-vesznek házakat pl. a gyerekeknek, akik ott maradnak, mert a szeretteikhez és a természethez továbbra is közel szeretnének élni. Egyetlen problémaként talán azt lehetne megjelölni, hogy ők vannak kevesebben. Egyébként sincs eladhatatlan ingatlan, csak nem piaci ár - állítja Zsigmond Balázs.

Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy ne döntsünk első felindulásból, hiszen hosszú éveket, akár évtizedeket is tölthetünk abban az ingatlanban, amelyet megvásárolunk.

közösség

további frisss

lap tetejére