Vajon tudod mit akar jelezni a kutyád?

Frisss/Science Alert/Brightside - fotó: pixabay • 2017. augusztus 30., szerda •
Idegesít, ha a toalettre kísér a négylábú barátod, vagy állandóan követ? Pedig sokkal szorosabb köteléket jelez ez, mint elsőre hinnéd.
Vajon tudod mit akar jelezni a kutyád?

Vannak olyan apró mozzanatok, amely többet mond ezer szónál. Mivel a kutyák testbeszédéből rengeteg titkot megtudhatunk, most egy csokorba szedtünk néhányat. Nem kell tehát Dr. Dolittle szerepébe csöppennünk, ha meg szeretnénk érteni a kutyánk jelzéseit. A viselkedéseinek okait a Science Alert és a Brightside gyűjtötte össze, hogy minél többet megtudjunk kedvenceinkről.

Rendkívül ragaszkodó az a kutya, amely elkíséri gazdáját még a mellékhelységbe is. Ha betennénk előtte az ajtót, gyengén kaparja az ajtót. Ez pedig rendszerint kiakasztja a gazdit, hiszen kárt tehet az ajtó festésében. Valójában az eb így jelzi, hogy igazn szorosan kötődik ahhoz a személyhez, akinek a lábához kuporodna, hogy mindent együtt csináljon a gazdájával.

Brian Hare viselkedéskutató szerint fontos jelentéssel bír a szemkontaktus. Ha a kutyus kedvesen és hosszan néz bennünket, akkor a ragaszkodását fejezi ki. Játék közben oxytocin hormon szabadul fel a szervezetükben. Nem véletlenül ápolnak szorosabb kapcsolatot az újszülöttekkel, akiknek édesanyja szervezetében ugyanez a hormon szabadul fel szülés után.

A kutyák bizony nagyon okosak és vágynak a szeretetre, elismerésre. Ezt rendszerint játék útján próbálják elérni. Amikor számunkra egy hasznavehetetlen dolgot - fadarabot, papírgalacsint - hoz a kutyánk, ezzel szeretne lenyűgözni bennünket. Ők ezt ajándéknak szánják, ezzel pedig bizonyítani akarnak, hogy milyen rejtett képességekkel bírnak.

Van egy szabály, amit a kutyatulajdonosok szívesen megszegnek. Ez pedig az ágy. Eleinte tiltják a kedvenceknek, hogy felugorjanak, vagy ott aludjanak, ahol a gazdi. Később viszont megenyhülnek és igénylik is a négylábú közelségét. Azzal, hogy a kutya az ágyra szeretne feküdni nem a kényelem, sokkal inkább a gazdi jelenléte a fontos. Ezzel üzeni, hogy a Te meg Én, innentől falkát jelent.

Ha fél, vagy csak fáradt, esetleg unatkozik, bizony mindig a lábadnál talál menedéket. Ezzel egyébként nem csak a figyelmet szeretné felhívni, hanem megjelöl, hogy a "láb tulajdonosa" az ő területe. Persze lehet, hogy csak félénk ebről van szó, ilyenkor a védelmet nyújtó falkavezér mögé bújik el.

Amikor tönkretesz valamit, vagy szétrágja a cipőd nem a sodrodból akar kihozni a kutya, szimplán el akarta magát foglalni valamivel. Mivel a napirended a kutya nem biztos, hogy rugalmasan kezeli, ezért a hiányod így csillapítja. Rendszerint megtalálja azt a tárgyat, aminek olyan illata van, mint a tulajdonosának.

via

közösség

további frisss

lap tetejére