Vajon szabad kutyát sétáltatni a Savaria Múzeum felújított parkjában?

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 04., szombat •
Se tiltótábla, se speciális tárolóedény, mégis szolgálhatunk egy jó hírrel a gazdik számára.
Vajon szabad kutyát sétáltatni a Savaria Múzeum felújított parkjában?

Pár hete adták át a felújított Savaria Múzeumot és az előtte lévő parkot. Viszont több olvasónk is jelezte, hogy az elkerített park területére szívesen bevinnék négylábú kedvenceiket, azonban egy esetleges bírság miatt ezt nem merik megkockáztatni. Ezért megkerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, vajon sétáltathatjuk-e a kutyát a Savaria Múzeum előtt?

Mivel a park területén nincs elhelyezve tiltótábla, sem gyűjtőkonténer a kutyapiszoknak, joggal merült fel a kérdés a szombathelyi lakosokban. Mivel a múzeum parkja közterület bárki rendeltetésének megfelelően használhatja, akár állatsétáltatás céljából, a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) kormányrendelet erre vonatkozó, a 17.§ bekezdéseiben előírtaknak megfelelően. Fontos azonban megjegyezni, hogy belterület közterületén kutyát csak pórázon lehet vezetni úgy, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Ha pedig rászántuk magunkat a sétára és szükség volna a szemetesre, ne szégyelljük használni. Ugyanis a keletkező kutyapiszok elhelyezésére a park felújításával kihelyezett hulladékgyűjtők használhatók.

Talán kevesen tudják, hogy speciális edényt az Olimpia utcai kutyafuttató területén találhatunk. Azonban ha a város bármely szegletében is járunk, a közterületen található kommunális hulladékgyűjtőkbe ugyanúgy eldobhatják a gazdik a kutyapiszkot. Ezt jogszabály nem szabályozza, illetve nem írja elő a kutyapiszok külön edényben történő gyűjtését.

Ezek után mi mást is üzenhetnénk a kutyatulajdonosoknak? Irány a park, természetesen zacskóval és pórázzal „felszerelkezve”.

közösség

további frisss

lap tetejére