Utazzunk? Ne utazzunk? Mi a helyzet a terror sújtotta úticélokkal?

frisss.hu • 2016. július 19., kedd •
Szakembert kérdeztünk a nizzai és a török helyzet apropóján.
Utazzunk? Ne utazzunk? Mi a helyzet a terror sújtotta úticélokkal?

Bíró Juditot, a Terra Tourist Kft. ügyvezetőjét kérdeztük az aktuális terrortámadások hatásairól a turizmusban. Mint kiderült, az élet nem áll meg, de az utasok egyre körültekintőbbek lettek. Ami helyes is, hiszen már az sem mindegy, milyen körülmények között foglaljuk le utunkat. Azaz, nem csak az ár a fontos, a biztonság is egyre inkább előtérbe kerül. A szakember egy régi mondást is idézett, miszerint a turizmus a béke iparága. De vajon így van ez még most is?

Mennyire esett vissza a kereslet az elmúlt napok terrorcselekményei hatására az érintett országokban?

Sajnos azt kell mondjam, nem csak ezeken a helyeken, de általánosan is visszaestek a foglalások. Az utasok kivárnak, egyre inkább a last minute ajánlatokat veszik igénybe. Régebben sokszor nem voltak már ajánlatok az utolsó héten, az idén mindenütt van hely. Ez is jelzi a visszaesést. Konkrétan a francia Riviérára nem volt jellemző, hogy sokan választották úticélul, ellenben a török Riviéra kifejezett slágerré vált az elmúlt években. Sorra épültek a modern szállodák és persze a gasztronómia is vonzó volt. Ár-érték arányban Törökországot nem lehetett megverni. Most azonban megfordult a trend, ötven százalékos visszaesés tapasztalható.

Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebben utaznak?

Nem, az utasok nagy része azért nem mond le az utazásról, csak más országokat választ ki magának. Azt tapasztaljuk, hogy Spanyolország egyre felkapottabb, és nem is csak az Ibériai-félsziget, hanem Mallorca, Ibiza, Menorca szerepel sokak listáján. Emellett érdekes módon Tenerifére is egyre több a foglalásunk, annak ellenére, hogy nem a meleg tengeréről híres a sziget, viszont rengeteg a csodálatos kirándulóhely ott. Mi a német TUI utjait közvetítjük, az ő felméréseik szerint a megelégedettség is nagyot nőtt az említett desztinációkkal kapcsolatban.

Mi változott a turizmus szakmában az elmúlt években sajnos egyre gyakoribb terror-eseményei hatására?

Szinte minden eleme a turizmusnak alkalmazkodott az új helyzethez. A biztosítók a korábbi gyakorlattal ellentétben bevették a programjukba a terroresemények okozta károkat. Tanácsos is biztosítást kötni, de nem csak Törökországba, hanem általánosan, ha az ember útra kel. Rengeteg olyan szituáció adódhat, amikor jól jön egy otthon megkötött szerződés. A TUI Hannoverben egy 24 órás válság- központot is létrehozott, ami azt jelenti, hogy a hét valamennyi napján, 24 órában rendelkezésre állnak, bármi történjen is utasaikkal. Aztán egyre szélesebb körben elterjedt a csomagok biztosítása is. Ez korábban nem volt jellemző.

Fontosak az ilyen szolgáltatások az embereknek?

Mindenképpen. Több típus is létezik, van, aki úgy gondolja, hogy mivel az a legolcsóbb, ő egyénileg, az interneten lefoglalja útját. Aztán vannak, akik azt gondolják, ha autóval mennek az elérhető helyekre, akkor vannak a legnagyobb biztonságban. De a legtöbben belátták, hogy érdemes professzionális segítséget igénybe venniük. Azaz utazási irodákban foglalják le útjaikat. Azok a tapasztalatokon alapuló plusz szolgáltatások, amiket egy utazási iroda nyújtani tud, azok – különösen a terror árnyékában – máshogy nem pótolhatók. Az emberek továbbra is akarnak utazni, de tudomásul kell vennünk, hogy a terror beszivárgott a mi hétköznapjainkba is. Ezért fontos, hogy a turisztikai iparág alkalmazkodott az új helyzethez. 

közösség

további frisss

lap tetejére