Utazás kedvezményesen diákként igazolvány nélkül?

Tóth Eszter Fotó: premier.vic.gov.au, transportnsw.info • 2017. július 18., kedd •
Olvasónk fia nyolcadikból már kimaradt, de középiskolai diákigazolványa még nincs. A buszon felnőtt jegyet kellett vennie. Szabályos ez így?
Utazás kedvezményesen diákként igazolvány nélkül?

A diákokat a tömegközlekedési eszközökön különféle kedvezmények illetik meg, a diákságot igazoló dokumentumok megléte esetén. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek épp iskolát vált, így az egyik intézményhez már nem, a másikhoz pedig még nem tartozik? Olvasónk fia most ballagott el nyolcadik osztályból, tanulmányait egy szombathelyi középiskolában folytatja majd. Az általános iskolai diákigazolványát érvénytelenítették (a párhuzamos osztály végzőseinek vissza is kellett adniuk) és egy olyan papírral bocsátották útjára, miszerint már nem tartozik a helyi általános iskola kötelékébe. A középiskolába beiratkozott ugyan, de diákigazolványa egyelőre még nincs, így tanulói jogviszonyát bizonyítani nem tudja. A helyközi buszra, ennek hiányában felnőtt jegyet kellett vennie. Helyesen jár el a buszsofőr, ha felnőtt jeggyel enged csak utazni a fiatalt? Eldöntheti valakiről igazolvány nélkül, hogy elmúlt-e 14 éves? Milyen igazolásokkal kell rendelkeznie a fiataloknak a 90%-os kedvezmény igénybevételéhez? A kérdések tisztázásában ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. kommunikációs csoportvezetője, Hegedüs-Kuti Piroska segített nekünk.

 

A sofőr is a szabályokat követi

Az igazolványt a diáknak minden utazásakor magával kell vinnie, különben a kedvezményekre nem jogosult, a sofőrnek nem feladata megsaccolni a gyermek vagy a fiatal életkorát. Tizennégy éves korig diákigazolvány hiányban is jár az 50%-os utazási kedvezmény, azonban életkorát igazolnia kell. Ha ezt nem tudja megtenni, hiába például csak tizenkét éves, felnőtt jeggyel kell utaznia. Ez akkor is érvényes, ha az utas első ránézésre is gyermekkorú. „A „láthatóan gyermekkorú” kifejezés elég viszonylagos, a kedvezmények megítélése nem az autóbuszvezetők jogosultsága és hatásköre, mert ők konkrét információkat tartalmazó dokumentumok alapján adják ki a megfelelő menet- vagy bérletjegyet.- magyarázza a szakértő. –„Amennyiben a gyermek nem tud utazásakor diákigazolványt vagy a fenti kormányrendelet szerinti igazolást felmutatni, úgy 6 – 14 éves kor között 50%-os kedvezményű menetjegyet, 14 éves kor fölött teljes árú menetjegyet kell váltania. Amennyiben a gyermek nem rendelkezett a fentiekben részletezett igazolással,  akkor az autóbuszvezető az előírásoknak megfelelően járt el.  Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy szolgáltatóként akkor tudjuk biztosítani a kedvezményt, ha a diákigazolványt helyettesítő igazolást az utas felmutatja.” Tehát a gyerek hiába tíz éves és 135 centi magas, igazolvány nélkül nem számít sem diáknak, sem gyermeknek.

 

Diákigazolvány és iskolalátogatási

A jogszabály szerint a nappali és esti munkarendben tanuló diákok a lakhely és az oktatási intézmény között 90%-os, egyéb esetben pedig 50 % jeggyel és bérlettel utazhatnak. Ha nincs még diákigazolvány, az iskolának kötelessége kiállítani egy úgynevezett „iskolalátogatási igazolás”-t, amellyel a diák ugyanúgy igénybe veheti a kedvezményeket. „A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) Kormányrendelet szabályozza az utazási kedvezményre jogosultak körét, a kedvezmény formáját és mértékét, illetve a kedvezmény igénybe vételére való jogosultság igazolásának módját. A fenti Kormányrendelet szerint a nappali és esti oktatás munkarendje szerinti oktatásban résztvevő diákok a tanulói, hallgatói jogviszony alapján 90%-os kedvezményű bérletjegy váltására jogosultak a lakóhely (tartózkodási hely) és az oktatási intézmény között, valamint bármely viszonylatban korlátlan számú 50%-os kedvezményű menetjegy váltására jogosultak, ha az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII.30.) Kormányrendelet szerinti diákigazolvánnyal vagy az ott meghatározott igazolással rendelkeznek. A megfelelő igazolás, amely nem az ún. „iskolalátogatási igazolás”, kiállításáról az iskola gondoskodik.”

 

Otthon maradt a diákigazolvány, büntetett az ellenőr

Jó hír, hogy van lehetőség a diákigazolvány utólagos bemutatására, ha a reggeli nagy kapkodásban a fiatal esetleg otthon felejtette volna az okmányát. A jegyet ugyan ki kell fizetni, de a pótdíjazás 1300 Ft-ra csökken. „A kedvezmény igénybevételére jogosító okmány utólagos bemutatására egy esetben van lehetőség, ha az utazás során a közúti ellenőr a tanulót a kedvezményre jogosító igazolás hiánya miatt pótdíjazta. Ez esetben a menetdíj megfizetése mellett helyközi közlekedés esetén 1300,- Ft utólagos bemutatási díj ellenében kerül elismerésre a hiányzó dokumentum.”

 

Az ovisok közlekedéséről

Hat éves kor alatti gyermekek ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, azonban előfordulhat az is, hogy a csemete még óvodás, azonban már elmúlt hat éves. Ebben az esetben az utas csak az 50%-os kedvezményre jogosult. „A 6 éven felüli óvodások az életkor alapján járó 50%-os kedvezményű menetjegyre jogosultak, 6 év alatt az utazás ingyenes. Az óvodások csoportos utazási kedvezményére együtt utazásuk esetén a legalább 10 fő óvodásból álló csoportok tagjai és 10 gyermekenként három kísérő jogosult, ha az utazásra kiállított utaslistán szerepelnek. A 6 év alatti gyermekek a díjtalan utazás kedvezményét vehetik igénybe, és ez nem érinti a többi csoporttag 90%-os kedvezményre való jogosultságát. A kísérők csak az óvodásokkal történő együttes utazásuk esetén jogosultak a kedvezményre.”

Midig legyen tehát a gyereknél igazolvány, ha igénybe szeretné venni az ÉNYKK szolgáltatásait, mivel ennek hiányában sajnos vagy pótdíjazásra, vagy a teljes áru menetdíj kifizetésére kell számítani. Ha még nincs diákigazolvány, minél előbb intézkedni kell az iskolalátogatási igazolvány beszerzéséről.

közösség

további frisss

lap tetejére