Utánajártunk, hol lesz Szombathely következő lakóparkja

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 21., kedd •
A megyeszékhelyen az új építésű ingatlanok közel kétharmadát már megvásárolták.
Utánajártunk, hol lesz Szombathely következő lakóparkja

Néhány évvel ezelőtt rendkívül visszafogott volt az ingatlanpiac. Az emberek kétszer is meggondolták, hogy mit vásárolnak. Ennek úgy tűnik, hogy vége, hiszen a legutóbbi hónapokban egyfajta stabil keresletet tapasztalhatnak az ingatlanközvetítő szakemberek.

Tavaly nyár óta az év eleji felfokozott érdeklődést követően kiegyensúlyozottság jellemzi a vásárlási kedvet - mondta Zsigmond Balázs a szombathelyi Duna House ingatlaniroda tulajdonosa. Folyamatos mozgást tapasztalunk a piacon, akár új, akár használt lakásokról van szó.

Az idei esztendő nemcsak a vásárlási kedvre gyakorol jótékony hatást, hanem az építőiparra is. A vasi megyeszékhelyen 2017-ben folyamatosan adják át az újépítésű társasházakat.

Jelenleg megközelítőleg 370 lakás elérhető a piacon, de ez a szám hamarosan emelkedni fog. Sok projekt ugyanis az utolsó fázisban van, néhol csak az átadás van hátra. Elmondható tehát, hogy körülbelül 500 újépítésű lakásba költözhetnek be a következő években. Azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy ezeknek az ingatlanoknak több mint felét már eladták - közölte a szakember.

Érdekes egyébként, hogy több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók mielőtt döntésre kerülne sor. Azonban a tévhittel ellentétben az újépítésű ingatlanokra nem klasszikus befektetésként, hanem inkább előre lépésként tekintenek a tulajdonosok.

Mivel az új lakások négyzetméterára több mint 300.000 forint, így kevésbé éri meg, mert a végső ár magasabb lesz, mint a használtnál. Igaz, magasabb áron is lehet kiadni, de azokra az igény alacsonyabb. Természetesen használt ingatlanok esetében továbbra is bevett szokás a vásárlás, hogy ezután albérletként kiadják - mondta Zsigmond Balázs.

S, hogy hol várható egy újabb lakópark? Nehéz kérdés, hiszen Szombathely földrajzi elhelyezkedésének és a Fő térre való központosulásának köszönhetően egyre kevesebb helyet lehet parcellázni.

Mivel a környező falvakkal szinte összenőtt a város, ezért a megmaradt területeket, szántóföldeket próbálják lakhatóvá tenni, amely nagyon hosszadalmas folyamat. Jelenleg talán az oladi platónak van a legnagyobb esélye, hogy hosszú idő után elinduljon és új területként lakóparknak adjon otthont. Érdekes, hogy a másik oldalról a Parkerdő lakópark „várja”, mikor épül be az utolsó szabad területek egyike - zárta gondolatait a szombathelyi Duna House ingatlaniroda tulajdonosa.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére