Újabb felháborító titokra derült fény a STYL-ügyben

frisss.hu/vaol.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. június 13., kedd •
Átlagemberek fillérekért dolgoznak, a volt ügyvezető 114 milliós szofvert venne a saját cégétől.
Újabb felháborító titokra derült fény a STYL-ügyben

Megírtuk, hogy ismét nehéz helyzetbe került a szombathelyi STYL Fashion Kft. pénzügyi helyzete, miután kiderült, hogy az állami és önkormányzati mentőövet kapott cég az előző évben jelentős veszteséget halmozott fel. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője az elsők között szólalt fel az ügyben, a téma később folytatódott a májusi rendkívüli közgyűlésen is. 

Közben távozott posztjáról a STYL ügyvezetője, Szilágyi Sándor, mivel jogerőre emelkedett az a bírósági döntés, mely eltiltotta őt a cégvezetéstől. A vaol.hu információi szerint, az adott jegyzőkönyv tanúságában írják, hogy Szilágyi egy másik cége jelentős adótartozást halmozott fel, ezért született meg az ítélet. A lap szerint Szilágyi havi egy millió forintos munkabért kapott, valamint  havi 1,9 millió forint összegű határozatlan idejű megbízási szerződésért látta el feladatait a STYL-nél.

Nemrég derült ki hogy a jelenlegi becslések szerint több mint 500 millió forint veszteséget halmozott fel a cég.

 Az ügyvezető azóta távozott a cég éléről, de a vaol.hu véleménye szerint egy szoftveres tranzakció miatt továbbra is ráláthat a cég működésére. Egy korábbi ügylet miatt ugyanis kiderült, hogy az érdekeltségébe tartozó cég, a Szilanusz Consulting Kft. adta el a vállalatnak azt a szoftvert, mely vezeti a nyilvántartási rendszert és a számlázást is. A feljegyzések szerint írásbeli szerződés a vásárlásról nem köttetett. A dokumentumok tanúsága alapján összesen 36 x 3.160.000 Ft-ot,t azaz 113 millió 800 ezer forintot fizetett volna a Szilágyi vezette STYL a Szilágyi tulajdonában lévő Szilanusz Consulting Kft-nak.

A havi közel 3,2 millió forintot eddig törlesztette is a ruhaipari vállalat. Az ügy további érdekessége, hogy a Szilágyi által szállított rendszer még nem működőképes teljesen. Az üzleti terv szerint ki kellene fizetni mind a 113 millió forintot, különben értelmetlen az eddig kifizetett vételár is. A portál becslése szerint eddig legalább 40 millió forintot kapott meg a Szilanusz. Az ügy számos kérdést vet fel, hiszen a cég belső szabályzata szerint a 100 ezer forint feletti tételekről írásbeli szerződést kell kötni. Így több, mint érdekes, hogy egy közel 114 millió forintos ügyletnél nem találunk írásbeli dokumentumot. Sőt, ezek szerint a STYL Felügyelő Bizottságának nem szúrt szemet a havi több mint 3 millió forintos tétel.

Márpedig ha kikérték volna a szerződéseket, kiderülhetett volna, hogy nincs is szerződés.  Többek között az is jelentősen kifogásolható, hogy bár Szilágyi Sándor vélhetően látta, hogy a cég súlyosan veszteséges, mégis fontosnak tartotta, hogy több mint 100 millió forintért vásároljon új szoftvert a STYL-nek. Mindeközben kiderült, a STYL-ben dolgozó munkások átlagbére bruttó 150.000 Ft, mely még a minimálbér összegét sem éri el.   

Via vaol.hu

közösség

további frisss

lap tetejére