Új egészségtudományi képzéseket indít a PTE ETK Szombathelyen

frisss, szombathely.hu • 2019. február 12., kedd •
A most induló képzések a hiányszakmák közé tartoznak, így a hallgatók biztosak lehetnek abban, hogy lakhelyükhöz közel találnak majd elhelyezkedési lehetőséget.
Új egészségtudományi képzéseket indít a PTE ETK Szombathelyen

Új egészségtudományi képzéseket indít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja. A meglévő szak választékot nappalis képzésekkel bővítik, segítve a helyi felsőfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozói utánpótlást, illetve további lehetőséget nyújtva a környéken élő középiskolásoknak a helyben történő továbbtanulásra. Mindezek jegyében 2019. szeptemberi kezdéssel – a meglévő nappali munkarendű szülésznő, csecsemő és kisgyermeknevelő, védőnő, illetve levelező munkarendű ápoló, mentőtiszt, szülésznő, valamint csecsemő és kisgyermeknevelő képzésen túlmenően – meghirdetik nappali munkarendben az ápolás és betegellátás alapképzési szak (BSc) ápoló, dietetikus, gyógytornász és mentőtiszt szakirányokat is. A hallgatók szombathelyi képzése hozzájárulhat a város és a régió fiataljainak itt tartásához is - olvasható az intézmény hivatalos közleményében.

Az eseményt követően Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője kérdésünkre kifejtette: a Kormány rendkívül nagy erőfeszítéseket tesz az egészségügy fejlesztésére. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében bejelentette, hogy mintegy 700 milliárd forint értékű beruházás érinti majd a szektort. Ezt megelőzően a Markusovszky kórház már mintegy 20 milliárd forintos fejlesztésben részesült, nem beszélve a Vas megyei egészségügyi ellátórendszer egyéb beruházásairól. A megújuló infrastruktúra, az új épületek, és a modern eszközök elengedhetetlenek, de legalább ilyen fontos, hogy legyenek emberek, akik kezelik ezeket a berendezéseket, akik ápolják a betegeket, akik beadják az injekciót, vagy épp bekötik az infúziót - tette hozzá a politikus. Épp ezért volt fontos az a bejelentés, hogy ősztől tovább erősödik és bővül a szomabthelyi felsőoktatás. Ez reményt ad nekünk arra, hogy az itt élő betegek számára a kitűnő infrastruktúra mellett, a felújított belgyógyászat vagy épp sebészet kórtermeiben ott fognak állni azok az egészségügyi szakemberek, akik az orvosok munkáját támogatva, az itt élők egészségét is helyreállítják.

Az egészségügyi szakmák presztízsének növelését – közülük is elsősorban az ápoló, védőnő és mentőtiszt szakmákat – a magyar állam is kiemelten támogatja, így például bérrendezéssel, valamint a kompetenciakör bővítésével. A PTE ETK-n akár évi 1.000.000 Ft tanulmányi ösztöndíj és szociális támogatás kapható, és ezen felül jelenlegi hallgatóink az ÁEEK részéről további 640.000 Ft ösztöndíjat nyerhetnek el, melynek elsőszámú kedvezményezettjei az ápoló hallgatók. A szakhatóság további ösztöndíj programot is tervez 2019 szeptemberétől az egészségügyi hiányszakmában tanulók támogatására, így kiemelten az ápoló hallgatók támogatására.

közösség

további frisss

lap tetejére