Úgy néz ki, önállósodik a Savaria Egyetemi Központ

frisss.hu, index.hu MTI • 2015. július 30., csütörtök •
Végleges döntés augusztus végére várható.
Úgy néz ki, önállósodik a Savaria Egyetemi Központ

Évek óta nyílt titok, hogy a Sopronból irányított NyME ezer és ezer problémával küzd, ami kihat a szombathelyi részre is. Fizetési csúszások, ki nem fizetett előadókról és tanárokról lehetett hallani. Megelégelve a folyamatos csődhelyzetet és fizetésképtelenséget, a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ már korábban bejelentette, hogy ki akar válni az NyME-ből. A hét eleji sajtótájékoztatón amúgy előkerült a téma, mi a helyzet az önállósodással, de akkor még nem tudtak semmi biztosat mondani.

Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára viszont ma azt mondta: jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), amelynek az átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját "nem sikerült jól végrehajtani", emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki. A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább - mondta az államtitkár.

Az intézményi átalakításokat előkésztő munka hetekkel ezelőtt megkezdődött, a következő hetekben összegzik a vizsgálatok eredményeit, végleges döntés pedig augusztus végén várható - mondta az államtitkár.

Az index.hu szerint „az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központesetében azt kell megvizsgálni, képes lesz-e hosszú távon önállóan működni, hivatkozva az államtitkárra. A Savarián három kar működik: a Bölcsészettudományi, a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi, valamint a Természettudományi Kar. Az államtitkárság szerint ez az intézmény jó gazdasági környezetben inkább az informatikai és műszaki képzések felé indulhat el. Át kell gondolni azt is, hogy Szombathely esetében szükség lesz-e három karra és dékánra, illetve elég lesz-e az önálló működéshez a mostani kb. 2000 hallgató.”

 

közösség

további frisss

lap tetejére