Továbbra is népszerű a SEK

frisss • 2019. július 29., hétfő •
Az Oktatási Hivatal 2019. július 24-én az esti órákban hirdette ki a 2019/20-as tanév, normál felvételi eljárás ponthatárait. A Savaria Egyetemi Központ részletes tájékoztatót tett közzé az eredményekről.
Továbbra is népszerű a SEK

Az ELTE népszerűsége továbbra is töretlen a jelentkezők körében: a 2019-es felvételi eljárásban csaknem 13 és fél ezren jelölték meg első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. A felvételi eredmények tükrében látszik: folytatódik az a tendencia, hogy évről évre intézményünkbe jelentkezik és nyer felvételt a legtöbb felvételiző. Az ország elsőszámú pedagógusképző intézményeként (egyedüliként az ELTE rendelkezik a pedagógusképzés teljes spektrumát lefedő képzési kínálattal) az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy minden ötödik gólya pedagógusnak készül.

A 2017 óta az ELTE-hez tartozó Savaria Egyetemi Központ képzéseire felvételt nyert hallgatók összlétszáma 591 fő. A jelentkezések a tavalyihoz hasonlóan alakultak és a Szombathelyen induló képzéseknél idén is magasak voltak a bekerülési ponthatárok. A 2019/2020-as tanévben 60 éves születésnapját ünneplő intézménybe felvételt nyert hallgatók eloszlásánál megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület (a felvettek 34,5%), de jelentősen erősödtek a közgazdasági képzések is (a felvettek 24,8%-a).

Alapképzések és az osztatlan képzések esetében nőtt a bekerülési ponthatár, melynek átlaga 353 pont volt. A SEK-en folytatódott a szakok racionalizálása. Több olyan szakunk kivezetésre került illetve nem indult el, amelyek esetében inkább az osztatlan tanár szakpáros indítása volt a fejlesztési irány.

Az ELTE szombathelyi fejlesztéseihez kapcsolódóan megalakult az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, amely a szombathelyi pedagógusképzéseket fogja össze és zászlajára tűzte azok módszertani megújítását, szakstruktúrája folyamatosan bővül, és igazodik a piaci igényekhez. A szombathelyi gazdaságtudományi képzéseket kiegészítettük a turizmus-vendéglátás alapszakkal, melyben együttműködő partnereink a régió legnagyobb fürdői. A turizmus vendéglátás szakot pótfelvételivel indítjuk melyről részletesen írunk a pótfelvételi információknál.

Az ELTE Savarai Egyetemi Központ felvételi adatainak részletes elemzése:

Jelentkezők száma 2019. év általános eljárás

Közel 1600 fő közel 2500 db jelentkezést nyújtott be az ELTE szombathelyi képzéseire. Ez úgy lehetséges, hogy egy jelentkező több képzésünket is megjelölhette.

A közel 1700 főből, 788 fő az, aki első helyen jelölte meg a szombathelyi képzéseket.

Felvételi eredmény - 2019. normál eljárás

Felsőoktatási szakképzésre

Alap és Osztatlan képzésre

Mesterképzésre

Összesen

73 fő

444 fő

74 fő

591 fő

A legmagasabb felvételt nyert hallgatói létszám az osztatlan tanárszakokon és a tanári mesterszakokon és a tanító alapszakon (pedagógus képzési területen) jelenik meg (204 fő).

A gazdaságtudományi képzési terület (közgazdászképzés) a tavalyi évhez képest is kiemelkedően szerepelt (147 fő).

Képzési terület

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI

85

GAZDASÁGTUDOMÁNYI

147

INFORMATIKAI

41

MŰSZAKI

36

MŰVÉSZETKÖZVETÍTŐ

32

PEDAGÓGÓGUSKÉPZÉS

204

SPORTTUDOMÁNYI

46

Összesen

591

Az ELTE Savaria Campusa 69 képzést indít az általános felvételi eljárás eredményei alapján.

Az alap- és osztatlan képzésekről elmondható, hogy a bekerüléshez szükséges minimális pontszámok a tavalyi magas pontszámok szerint alakultak: az átlag bekerülési ponthatár 353 pont volt.

A szakok racionalizálása jól szolgálja a gazdasági stabilitásunkat és fenntartható pályára került az ELTE szombathelyi campusa.

Jól látható a következő grafikonon, hogy 2015-ös évhez képest 200 millió forinttal sikerült a bevételeinket növelni úgy, hogy több alapszakot is kivezettünk a képzési kínálatunkból.

Néhány alapképzés kivezetésével párhuzamosan a mesterképzéses és osztatlan szakok fejlesztése és bővítése indult meg. Ami azzal az előnnyel is jár, hogy a hallgató a rövidebb alapszakos képzés helyett (6 félév) a jóval hosszabb idejű osztatlan képzésben (10 félév) vesz részt.

Pótfelvételi

A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely” szó szerepel.

Pl.: ELTE-BTK; anglisztika (Szombathely).

Az idei pótfelvételi eljárásban kerül meghirdetésre a turizmus-vendéglátás alapszak elsőként Szombathelyen! ELTE-TáTK turizmus-vendéglátás (Szombathely) szak néven.

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:

A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2019-ben nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.

A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.

Valamennyi képzési szinten kizárólag önköltséges képzésre lehet jelentkezni.

Fontos! A ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám!!!

A jelentkezés határideje: 2019. augusztus 7. (23:59 óra)

Jelentkezés módja: csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu  oldalon.

A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 21-én tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek a SEK weboldalán:

(Felvételizőknek menü/Pótfelvételi a 2019/20-as tanévre almenü)

https://sek.elte.hu/content/potfelveteli-a-2019-20-as-tanevre.t.3776?m=1768

közösség

további frisss

lap tetejére