Továbbra is nagy divat az illegális szemétlerakás

Frisss - fotó: olvasói kép • 2017. február 08., szerda •
Kemény pénzbírságot szabhat ki az önkormányzat jegyzője, egyes esetekben pedig rendőrségi eljárást is indíthatnak az elkövetőkkel szemben.
Továbbra is nagy divat az illegális szemétlerakás

A kemény téli időjárás sem tartja vissza az embereket, Szombathelyen és a megyében több helyen is belefuthatunk kisebb-nagyobb szemétkupacba. Az illegális szemétlerakás úgy tűnik nagyon virágzik, hiszen több kép is érkezett szerkesztőségünkbe.

Legutóbb Vasszécseny és Csempeszkopács között készített több képet is olvasónk. Véleménye szerint felháborító, hogy névvel, címmel ellátott levelek is találhatóak a szemeteszsákban, mégsem büntetnek a hatóságok.

A feltételezett környezetszennyező abban reménykedhet, hogy büntetlenül megúszhatja. Pedig sokkal egyszerűbb ilyen esetben megbírságolni az elkövetőt, mint elsőre tűnik.

A lakosságtól származó, illetve a közszolgáltatás keretébe tartozó hulladékokkal kapcsolatos feladatok a települési önkormányzat felelősségi körébe tartoznak.  A települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását közszolgáltatóval kötött szerződés alapján biztosítja.

A közszolgáltatás keretében a kötelező rendszeres vegyes hulladékgyűjtésen túl a lakosságnak lehetősége van szelektív hulladékgyűjtő szigetek és hulladékgyűjtő udvarok ingyenes használatára, illetve helyenként a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés igénybevételére. A lakosság fentiekről való tájékoztatásával, illetve jogellenes hulladék elhelyezés bírságolásával lehet visszaszorítani az illegális hulladék lerakásokat.

A lakosságnál keletkező szemét, illetve a közterületen elhagyott hulladékok esetén a települési önkormányzat jegyzője jár el környezetvédelmi hatóságként.

Amennyiben az ingatlantulajdonos a települési hulladék kezelésére szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételét mellőzve hulladékát jogellenesen helyezi el, vagy a települési hulladékát közterületen, illetve más ingatlanán elhagyja a települési önkormányzat jegyzője bírság kiszabására jogosult. A kiszabott bírság mértéke a hulladék mennyisége és veszélyessége alapján kerül megállapításra.

Ha az illegális szemétlerakás lakott területen kívül történik, abban az esetben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaira is számíthat a lakosság. Természetesen ilyenkor feltétlenül be kell jelenteni a hatóságnál az esetet. Ezt követően kivizsgálják az esetet és a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Fontos, hogy minden eset más és más, ezért a csak menet közben derül ki, hogy a cselekmény szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek minősül-e.

közösség

további frisss

lap tetejére