További lakásdrágulásra számítanak Vas megyében

frisss, estiujsag.hu • 2019. augusztus 12., hétfő •
Egy friss országos kutatásban külön is vizsgálták a megye lakóinak lakásvásárlási és -felújítási terveit.
További lakásdrágulásra számítanak Vas megyében

További lakásdrágulásra számít a Vas megyeiek fele a következő egy év során, de az új építésű ingatlanok esetében már nagyobb az áremelkedést jósolók tábora. Azok a vasiak, akik Budapesten vásároltak új lakást, az országos átlaghoz képest jóval nagyobb arányban szánták az ingatlant a gyermeküknek – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia megbízásából készült el.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Vas megyében – hasonló aránnyal – az új lakás végzett az élen, ám itt az országos átlaghoz képest jobb befektetésnek tartják az aranyat: a megyében 10-ből szintén 7 választaná ezt a nemesfémet. A használt lakások megítélése terén is jelentős az eltérés: a vasiak fele tartja csak jó befektetésnek ezeket az ingatlanokat, míg országos átlagban a megkérdezettek kétharmada.

„Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Vas megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A Vas megyében élők fele számít arra, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók többsége legfeljebb 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében már többen, 10-ből 6-an várnak áremelkedést, miközben a budapesti újlakáspiacon további drágulásra a vasiak háromnegyede számít.

A vasiak 16 százaléka vallotta azt, hogy nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, vagyis itt a nem kellően informáltak aránya valamivel magasabb, mint az országos átlag.

Sokan vettek lakást Budapesten

Vas megyében a megkérdezettek közel negyede számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden tízedik ilyen esetben új építésű lakásról van szó. A fővárosban lakást vásárló vasiak fele a gyermeke számára vette az ingatlant, közel fele pedig saját használatra. Itt jelentős eltérés mutatkozik az országos átlaghoz képest, hiszen 10-ből 8-an saját használatra, 20 százalék pedig gyermekeik számára vásároltak.

Vas megyében 10 megkérdezettből 5-en gondolják úgy, hogy Budapesten mindig lesz kereslet a jó helyen lévő kiadó lakásokra.

„A Vas megyében a válaszadók negyede tart attól, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára, illetve viszonylag sokan vélték úgy, hogy nem volna idejük és energiájuk a lakás berendezésével, bérlőkereséssel, kiadással foglalkozni. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Vas megyében inkább felújítanának

A Vas megyeiek az országos átlaghoz hasonló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást: otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek negyede számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel ugyanakkor mindössze 7 százalék rendelkezik, ami épp fele az országos átlagnak.

A megyét is magába foglaló Nyugat-Dunántúl régióban az országos átlaghoz hasonlóan állna össze egy új lakás költségvetése. Egy új otthon árából átlagosan egyharmadot tenne ki egy korábbi ingatlan eladásából befolyt összeg, míg egyötöd-egyötöd részt fedezne a hitel és az egyéb megtakarítás felhasználása. A fennmaradó részen pedig az egyéb források (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) osztoznak.

Az országos átlaghoz hasonlóan a régióban 10-ből 9 ingatlanvásárló saját maga számára tervez lakást venni. Jelentős eltérés ugyanakkor, hogy Nyugat-Dunántúlon az ingatlanvásárlást tervezők 29 százaléka szánja a lakást a gyermeke számára (is) – ez az országos átlag duplája.

közösség

további frisss

lap tetejére