Tovább bővült a 18. Savaria Történelmi Karnevál programja

Szerző: frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 26., szerda •
Elképesztően színes kavalkádra számíthatunk a már nagykorúvá vált rendezvényen.
Tovább bővült a 18. Savaria Történelmi Karnevál programja

Augusztus 24-27. között tartják Szombathely legnagyobb rendezvényét, a 18. Savaria Történelmi Karnevált. Az immár nagykorúvá vált rendezvény programjai tovább bővültek. Erről tudtunk meg részleteket a szerdai sajtótájékoztatón, amit a Városházán tartottak. 

Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere beszélt arról, hogy a karnevál legfontosabb feladata, hogy a város megmutassa magát, illetve közel  2000 éves múltját.

A polgármester összegezte az idei karnevál tervezett és tervezhető momentumait:

  • 13 helyen lesz színpad
  • 25 helyszínen folynak a programok 
  • 3 verseny – bor, torta, karneváli krónikás
  • 296 program lesz (az ismétlődők nélkül)
  • 12 színházi előadás (Karneválszínház és Thalia kertje)
  • 47 koncert
  • 44 gyermekprogram a Kalandvárban
  • 36 hagyományőrző csoport 5 országból
  • 8 kiállítás kíséri a Karnevált
  • 3 komolyzenei koncert lesz
  • 17 gólyalábas-artista és mutatványos csoport
  • 5 felvonulási lelátó
  • 36 képző-és iparművész
  • 130 népi termékeket árusító kereskedő
  • 44 borász
  • 19 sörkészítő
  • 5 pálinkás
  • 68 lacikonyha és pecsenyé
  • 81 féle bort neveztek a borversenyre

„Ezúttal a 100 éves KDG is csatlakozott egy interaktív tudománytörténeti látványossággal, Magyar Udvar elsőként lesz a helyi táncosokra és zenészekre alapozva, a Zsidó Udvar ismét nagyon színvonalas programhelyszín és újra becsatlakozik az Evangélikus templom is egy koncert erejéig. A Karnevál diplomáciailag is fontos rendezvénye Szombathelynek, ugyanis az esemény alatt ide látogatnak a testvérvárosok, a szomszéd városok képviselői is” – mondta el Puskás Tivadar. 

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az idei Karneválon megújul a nyitó- és záró ceremónia: a Legióval karöltve igazi tábori tűz nyitja majd a Karnevált, és a legionáriusok biztosítják majd a felügyeletét is a négy nap alatt.

„A Történelmi Témaparkban a csütörtök esti Tüzes Játék után látható és hallható lesz a Vazul Vére című zenés játék, amely képviselői kezdeményezésre érkezik a városba. A Vazul Vére történelmi rockopera eredetileg egy trilógia, melynek első része három évvel ezelőtt került színpadra. A megidézett történelemi korszak l. István halálától - Szent Lászlóig tart. Ezzel a programelemmel az idei Szent László Emlékévhez is kapcsolódik a Karnevál” – mondta el. 

A Karnevál egyik új attrakciója az Iseumban meghirdetett ókori sportbemutató, ahol az ökölvívók az antik eredetű sportág fejlődésének állomásait mutatják be. 

Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere beszélt arról, hogy ez a négy nap alkalmat ad arra, hogy ország-világ előtt megmutassuk Szombathely kultúrtörténeti sokszínűségét. Ez az a fesztivál, ahol jól megfér egymás mellett a római legiosok seregszemléje és a fiatalok legújabb vasi kedvence, a Soulwawe fellépése. 

Augusztus 14-én, a karnevál információs standjával egy időben nyílik meg az Európa Kulturális Fővárosa pályázat pavilonja a Fő téren, a Szentháromság-szobor tövében. A standon bárki kifejtheti véleményét Szombathely tervezett pályázatával kapcsolatosan, ötleteit, javaslatait megoszthatja az előkészítésért felelős csapat munkatársaival.  A pavilon egészen az ádventi vásárig várja a város jövőéért felelősen gondolkodó lakosokat sok újdonsággal, ajándékokkal, játékokkal.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy az idei Karnevál egyik nagy turisztikai projektje a varasdiak vendégeskedése lesz. Ennek apropóján programcserére kerül sor a két város között: augusztus végén Varasd vendégeskedik és mutatkozik be a Savaria Történelmi Karneválon. A Fő téri vásári forgatagban a Tourinform Iroda előtt a horvát történelmi kisváros turisztikai kínálatával, gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a szombathelyiek, a felvonulásban pedig a 13. századot megidéző Szent Miklós Lovagrend képviseli Varasd városát.  Az együttműködés folytatásaként szeptember végén Szombathely kulturális csoportjai népszerűsítik városunkat Varasd Fő terén.

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke az egyik kísérőhelyszín programját ismertette: Mérnökmozi működik majd a Karneválon.  A Vas Megyei Mérnöki Kamara első alkalommal csatlakozik a Savaria Történelmi Karnevál programsorozatához.

"Nap, mint nap közlekedünk, élünk Szombathelyen, Vas megyében, de sejtésünk sincs, hogy egy-egy létesítmény, berendezés, épített tárgy, emlék mérnöki alkotás. Ezt igyekszik a Mérnökök Savariától Szombathelyig című kisfilm szellemesen, mégis ismeretterjesztő módon megmutatni. Így talán a pályaválasztás előtt álló középiskolások is kedvet kapnak a mérnöki hivatáshoz" - mondta el.  

A Mérnökmozi augusztus 24-től 27-ig 14 órától 19 óráig várja a karneválozó közönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar kamaratermében. A helyszín a Szimfónia Kávézó felől egyszerűen megközelíthető, információs táblák segítenek a tájékozódásban.  A belépés ingyenes.

A korábban megjelent programhoz képest változások történtek: 

A Borok utcájában 2017. augusztus 26. szombat 22.00 órai kezdettel az eredetileg meghirdetett program helyett a Bandázunk című koncert látható Bíró Eszter & Herczku Ági és a banda közreműködésével. 

A Fő téren vasárnap 17.00 órától az eredetileg meghirdetett koncert helyett Snétberger Ferenc és Tanítványainak jazzkoncertje látható. 

Egyéb plusz kísérőprogramok:

Megnyílik az Amatőr- és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899-1990 - időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában (Szombathely, Hefele M. u. 1.) A kiállítás egy évszázadra visszatekintve mutatja be az amatőrfotózás szombathelyi történetét, az 1890-es években készült legkorábbi fotográfiáktól kezdődően a rendszerváltás időszakáig terjedően. Nyitva tartás a karnevál ideje alatt: 2017. augusztus 24-26. 10-20 h., augusztus 27. 10-18 h.  Belépődíj: ingyenes megtekinthető rendezvény

Laktanya-séták is leszenk a Karnevál ideje alatt. Ezek alkalmával az érdeklődők meghallgathatják a laktanya százhuszonöt éves történetének legérdekesebb eseményeit, vezetett séta során bejárhatják a park lezárt részeit és lehetőség lesz hozzászólni a terület fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekhez is. A Laktanya-séták augusztus 25-én és 26-án délután 14 órakor indulnak a Civil Korzó színpadától, a Szent Márton utcából.

Ha szeretnél még többet megtudni az idei Karnevál programjáról, akkor katt ide!  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére