Történelmi rétegek fölött kanyarog Szombathely új sétaútja

frisss.hu fotó: archi.doc építésziroda • 2017. augusztus 07., hétfő •
Hamarosan átadják a Romkert-passzázst: modern út köti össze ősztől az Ady teret és a Fő teret.
Történelmi rétegek fölött kanyarog Szombathely új sétaútja

Nagyban segíti a Fő tér megközelíthetőségét a Szent Márton terv I. szakaszának újdonsága, a Romkert-passzázs, ami a Jardányi-Paulovics István Romkert több évezredes romjai fölött vezet át.

Időben, július végén már megtörtént a műszaki átadása a területnek – mondta el a Frisssnek Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, majd hozzátette, valószínű szeptemberre már mindenki számára használható lesz a passzázs. A Romkert ettől továbbra sem látogatóható, -csak előzetes bejelentkezéssel- mivel éppen most újítják fel Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római kori mozaikját. Ha végre elkészül, akkor ez lesz Magyarország legnagyobb műtárgya.

Nyár végéig biztosan építési terület marad a Romkert, így idén a Savaria Történelmi Karnevál idején nem lesz lehetőség majd bemenni.

A sétaút a Székesegyháznál található Mindszenty teret köti össze az Ady térrel, pontosabban a Karitász boltja mellett torkollik bele a Hollán Ernő utcába. Az egyetemistáknak is lerövidíti az utat az ELTE-SEK épületei között. 

A Karoling-kori várfal fölé lett ráhelyezve az út, fontos volt ezt is kiemelni, mivel a koraközépkori történelmét csak itt lehet megfogni Szombathelynek- tette hozzá Csapláros Andrea, aki bízik abban, hogy mindenki tetszésére szolgál majd az út.

Fotók: archi.doc építésziroda Facebook-oldal

közösség

további frisss

lap tetejére