Történelem: Doni áttörés és utazó kiállítás

SzR • 2015. január 09., péntek •
A doni áttörés hetvenkettedik évfordulójára emlékező rendhagyó történelemórán vettek részt a Szent Márton plébánián cserkészek, lovagok, katonák, huszárok, plébániai csoportok képviselői és természetesen általános iskolások. Schauerman János plébános megnyitójában elmondta, hogy ,,ez a történelemóra egy olyan emlékezés, mely a távolban nyugvó embereket teszi oda a jó Isten mellé”.
Történelem: Doni áttörés és utazó kiállítás

A doni áttörés 72. évfordulója alkalmából rendezett rendhagyó történelemórán a doni katasztrófáról adott elő kicsit másképpen a történész-muzeológus. Tóth Róbert a vetítés közben beszélt az 1943. januári visszavonulásról, a magyar sereg hiányos felszereléséről, és a fegyverzetéről is, így a többi között a Danuvia 39M géppisztolyról, a Swarzlose 1907/31M géppuskáról, a csak orosz gitárnak nevezett PPS-H géppisztolyról, és a Solothurn 31M golyószóróról is. Hasznos információkat tudhattak meg az érdeklődők a 39M Csaba páncélkocsiról, és a Toldi könnyű harckocsiról is, amiről az is kiderült, hogy semmit sem ért az oroszok T-34-ese ellen.
A bokáig érő bakancs, a vászonnadrág, a vászonzubbony a gyakran mínusz 30 fok alatti hidegben teljesen alkalmatlan volt arra, hogy a magyar katona jól ellássa feladatát.
A korabeli filmhíradó is jól reprezentálta, hogy a 72 évvel ezelőtti, január 12-22 között tartó doni áttörés alatt a 128.000 magyar mennyire értelmetlenül harcolt távol a hazától.
A rendhagyó történelemóra után Molnár László nyugállományú mérnök őrnagy nyitotta meg a ,,Valahol Oroszországban” című utazó kiállítást. Ahogy Molnár László nyugállományú honvéd őrnagytól honlapunk megtudta, a tárlók a háború csatatereit megjárt honvédek emléktárgyait, dokumentumait, fényképeit, leveleit, imádságos könyveit, érméit, kitüntetéseit, korabeli újságjait, vöröskeresztes és a hadifogságból küldött értesítőit, az elismerésekről készült határozatokat tartalmazzák. Az utazó kiállítás Szombathely után Kemenesmihályfán tekinthető meg.

közösség

további frisss

lap tetejére